18. Berlin Isik Festivali Basladi

18. Berlin Isik Festivali, enerji tasarruf tedbirleriyle basladi.



Almanya’nin Baskenti Berlin’de 18 yildir sonbahar aylarinda gerçeklestirilen ve artik Berlin’in sembol etkinlikleri arasina giren Isik Festivali (Festival of Lights) bu yil enerji tasarrufu tartismalari altinda basladi.

Rusya’dan gelen dogal gazin kesilmesi nedeniyle, Almanya’da kis aylarinda enerji darbogazi yasanacagini neredeyse dillendirmeyen bir siyasetçi kalmadi. Ülkede pek çok kamu kurulusu ve özel sektör, yaz aylarindan itibaren enerji tasarrufuna basladi.

Cumhurbaskanligi sarayinda bile sembolik olarak gerekmeyen isiklandirmalar kaldirildi.

Almanya enerji tasarrufu yaparken Berlin Isik Festivali’nin yapilacak olmasi, pek çok tartismayi da beraberinde getirmisti. Festivalin, ’kisitlandirilmis ve tasarruflu’ yapilmasina karar verilmesinin ardindan cuma aksami festival basladi.

“Karanlik zamanlarda isiltili gösteri” mottosuyla baslayan Berlin Isik Festivali’nde bu yil, uluslararasi üne sahip sanatçilarin hazirladigi 70 sanat eseri isik illüstrasyonu, baskentte 35 farkli noktada sergileniyor. Tarihi Brandenburg Kapisi, televizyon kulesi, Potsdamer Platz Meydani, Charlottenburg Sarayi ve Humbolt Üniversitesi gibi simge yapilar, 3D görüntülerle aydinlatiliyor.

Festivalin basladigi ilk gün, onbinlerce Berlinli ve kenti ziyaret eden turist, isik gösterilerinin yapilacagi alanlara akin etti. Isik oyunlarinin gerçeklesecegi farkli objeler arasinda otobüsle turlar düzenledi.

Sokaklarin dolu olmasini firsata çeviren sokak sanatçilari ve isikli oyuncaklar satan seyyar saticilar da festivali renklendiren unsurlar olarak göze çarpti.

Tasarruflar çerçevesinde bu yil gösterileri 1 saat daha erken bitecek. Elektrik tüketimini yüzde 75 oraninda azaltan en son ve en ekonomik LED teknolojisi kullaniliyor. Elektrigin, yüzde yüz yenilenebilir enerjiden kullanildigi festivalin bütün finansmani sponsorlar tarafindan karsilaniyor. Berlin Isik Festivali’nin direktörü Birgit Zander yaptigi açiklamada "Bu karanlik zamanlarda, mest eden isik sanatiyla insanlari bir nebze de olsa mutlu etmek istiyoruz" dedi.

Havanin sicakliginin mevsim normallerinin üzerinde olmasi nedeniyle, 18. Berlin Isik Festivali’ne ilk gün ilgi büyük oldu. “Festival of Lights” 16 Ekim tarihine kadar, saat 19:00 – 23:00 arasi ücretsiz olarak takip edilebilecek.
Kaynak: İHA