(Özel) Ayi Ailesi Ari Çiftligini Basti...Bal Dolu Kovanlari Yiyip Dagittilar

Bursa’nin Orhaneli ilçesinde ari kovanlarina dadanan ayilar, ballari yemekle kalmayip, isletmeyi darmadagin etti. Bölge sakinleri ayilara çip takildigini, çiplerdeki sinyal kesilince polislerin aramaya çiktigini öne sürdüler.

(Özel) Ayi Ailesi Ari Çiftligini Basti...Bal Dolu Kovanlari Yiyip Dagittilar
Orhaneli ilçesi Sadagi Mahallesi Çirpici Köprüsü mevkiinde aricilik yapan Sami Dogan ve esine ait aricilik isletmesi ayilar tarafindan talan edildi. Kovanlardaki ballari yiyen arilar, isletmeyi kullanilamaz hale getirdi. Ayak izlerinden bir büyük ayi ve 2 yavrusunun oldugu belirlendi.

6 yildir profesyonel aricilik yapan Sami Dogan, "2 yil önce bu tesisi kurdum. Burasi aricilik açisindan çok verimli, kaliteli bal akimi yapan bir bölge. Bölgede seker ve serbete hiç gerek olmuyor. Zaten ari bu zengin dogada polen ve çiçekleri buluyor ve çok güzel bal üretimi yapiyor. Bunca yillik emegimiz bosa gitti. Iki, üç ayi tesisimizi darmadagin ederken, ballari ve arilari yiyerek uzaklasmislar. Milli Parklar yetkililerinin bu tehlikeye karsi önlem almasini bekliyor, zararimizin karsilanmasi ve bu yabani hayvanlar konusunda bir çözüm bulmasini istiyoruz” dedi

"Bir ayda 20 hayvanim telef oldu"

Ayni bölgede çobanlik yapan Hüseyin Zihni de küçükbas hayvanlarinin ayilar ve kurtlar tarafindan telef edildigi iddia ederken, "Biri gece biri gündüz olmak üzere iki hayvanim ayi ve kurtlar tarafindan telef edildi. Bir ayda toplam 20 hayvanim telef oldu. Bunlarin zararini kim karsilayacak? Devlet ayilari, kurtlari koruyor, hayvanlarimiz telef edilerek yeniliyor. Ayilarda çip varmis, kurtlarda var mi, bilmiyorum. Ayilardaki çiplerden sinyal gelmeyince karakola bildiriyorlar. Polisler buraya ayi aramaya geliyor. Orhaneli ve civar köy sakinlerinin can ve mal güvenligi kalmadi. Yetkililerden bir an önce bu konuya çözüm bulmasini istiyoruz” diye konustu.

Orhaneli Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü Veteriner hekimleri, aricilik isletmesinde zarar tespitinde bulundular.

Zarar gören isletme havadan dron ile de görüntülendi.

Öte yandan Uludag ve bölgedeki ayi ailesi de bir süre önce fotokapanla görüntülenmisti.
Kaynak: İHA