Iran'in Kopenhag'daki Büyükelçiligine Biçakli Saldiri

Iran, Danimarka’nin baskenti Kopenhag’da bulunan Büyükelçiligine biçakli bir kisi tarafindan saldiri düzenlendigini duyurdu.

Iran'in Kopenhag'daki Büyükelçiligine Biçakli Saldiri
Iran’in baskenti Tahran’da 22 yasindaki Mahsa Amini’nin gözaltina alindiktan sonra hayatini kaybetmesi ardindan ülke genelindeki protestolarin yani sira Iran’in ülke disindaki büyükelçiliklerini de hedef alan protestolar devam ediyor. Iran Disisleri Bakanligi, Danimarka’nin baskenti Kopenhag’da bulunan Iran Büyükelçiligi yerleskesine biçakli bir kisi tarafindan saldiri düzenlendigini duyurdu. Yerleskeye giren biçakli saldirganin büyükelçiligin içerisinde bulunan araçlara zarar verdigi, etrafindakileri tehdit ettigi bildirildi.

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan olayin ardindan Kopenhag’daki Büyükelçi Efsane Nadipur ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Abdullahiyan görüsmede büyükelçiligin güvenlik eksikligini elestirerek, "Ne yazik ki Avrupa’nin göbeginde diplomatik dokunulmazligi olan bir kadina ve büyükelçiye böyle bir saldiri düzenleniyor ve polis olaya zamaninda müdahale etmiyor" dedi.

Gerçeklesen biçakli saldiriya iliskin detayli bilgi paylasilmazken, saldirganin kimligi açiklanmadi. Danimarka polisi tarafindan yapilan açiklamada ise Iran’in Kopenhag’daki büyükelçiliginde polislerin bulundugu ve büyükelçilik çevresinde bir arama ekibinin konuslandirildigi duyuruldu.

Mahsa Amini’nin ölümü sonrasinda ülke disindaki Iran’in büyükelçiliklerini hedef alan protestolar yapilmisti. Yaklasik 10 gün önce Norveç’in baskenti Oslo’da Iran büyükelçiligi önünde düzenlenen protestolar siddete dönüsmüs ve polis büyükelçilige girmeye çalisan kisileri durdurmak için müdahale etmisti. Norveç’teki protestolarda en az iki kisi yaralanmis ve 90’dan fazla kisi tutuklanmisti.
Kaynak: İHA