Elma Hasadina Baslanan Amasya'da Bahçeler Rengarenk

Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden Amasya’da hasat dönemi basladi. Elmanin 2 bin yildir yetistirildigi kentte bu sene ürün kalitesi ve fiyatlar üreticisini memnun etti.

Elma Hasadina Baslanan Amasya'da Bahçeler Rengarenk
Erken saatlerden itibaren rengarenk hale bürünen bahçelerin yolunu tutan çiftçiler merdivenlere tirmanip gün boyunca elma topluyor. Sandiklara dizilen elmalar satisa ve depolara gönderiliyor. Yere düsenler de ekonomiye kazandirilmasi için toplanip fabrikalara ulastirilarak meyve suyuna dönüstürülüyor.

“Bu yil tek eksigimiz Amasya misket elmasi”

Bu yil elmalarin rekolte ve kalitesinin güzel oldugunu belirten Ziyaret beldesinden Ümit Damatoglu, “Maliyetler artti ama fiyatlarda iyi. Çesidine göre kilosu 4 lira ile 7 lira arasinda degisiyor” dedi.

Birer yil arayla ürün veren kentin sembolü misket elmasinin bu yil çok az oldugunu anlatan Damatoglu, “Bu yil tek eksigimiz Amasya misket elmasi. Geçen yil verim çoktu. Agaçlar bu yil dinlenmeye geçti” diye konustu.



“Saglami kasaya, zedelisi, sakati fabrikaya”

Misket elmasinin cografi isaret tescilli olduguna vurgu yapan Saliha Uyar, “Amasya’nin elmasi meshurdur. Elma Amasya’nin sembolüdür” seklinde konustu.

Yapilan arkeolojik kazilarda kentte bu meyvenin 2 bin yildir yetistirildigi kanitlandigini hatirlatan Hayri Kabakçi, dedelerinden ögrendikleri meyveciligi gelecek kusaklara aktarmayi önemsedigini söyledi.

Yere düsen bir elmayi dahi bosa vermediklerine isaret eden Kabakçi, “Saglami kasaya, zedelisi, sakati fabrikaya” ifadelerini kullandi.

Çocuklugundan bu yana ömrü bahçelerde geçen Bekir Damatoglu ise yagislarin çok oldugu kis ve ilkbaharda zirai don olayi yasanmadigi için bereketli bir sezon geçtigine isaret ederek toplanan elmalarin kis boyunca taze tutulmasi için soguk hava depolarina konuldugunu anlatti.
Kaynak: İHA