Van Gölü Sahilinde Su Metrelerce Çekildi

Bitlis’in Tatvan ilçesine bagli Sarikum köyünün Van Gölü sahilinde su metrelerce çekilirken, ortaya çikan yeni adaciklar ise tehlikeyi gözler önüne seriyor.

Van Gölü Sahilinde Su Metrelerce Çekildi


Dünyanin en büyük sodali gölü olan ve Cumhurbaskanligi Kararnamesi ile Resmi Gazete’de yayimlanan "dogal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanim alani" olarak tescil edilen Van Gölü’nde küresel iklim degisikliginin etkisiyle sular çekilince, yeni küçük adaciklar gün yüzüne çikti. Suyun sig oldugu noktalarda çekilmenin ciddi boyutlara ulastigi Tatvan ilçesinde tehlike çanlari çalmaya basladi.

Göl kiyisinda metrelerce çekilme yasanirken, yerlesim yerlerine yakin alanlarda küçük adaciklarin gün yüzüne çikmasi tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.

Van Gölü suyunun çekilmesinin nedenlerinden biri olarak tarimda düzensiz sulama oldugunu söyleyen fotograf sanatçisi Enes Tarlan, “Sarikum köyü sahilindeyiz. Çok aci bir durum. Suyun çekilmesiyle mikrobiyolitler ortaya çikti. Elimizden geldigince biz de kiyi temizligini yapmaya çalisiyoruz. Tüm vatandaslarimiz da duyarli olsun. Van Gölü gördügünüz gibi bayagi çekilmis, bizler de saskinliklar içerisinde izliyoruz. Yani umut ediyoruz ki bu kis iyi bir yagis alir. En azindan Van Gölü’nü doldurmus olur. Tek ümit ettigimiz nokta budur. Umarim bizler için daha iyi olur. Gelecek nesillere de güzel bir Van Gölü birakmis oluruz. Gölün çekilmesindeki bir sebep ise küresel isinmadan kaynakli ve çevre köylerde kullanilan tarim sularindan dolayi da olabilir. Sondajlardan dolayi suyun çekilme orani çok yüksek. Umut ediyoruz ki önümüzdeki yillarda Van Gölü eski haline dönmüs olur” diye konustu.



Uzun bir zamandan sonra Van Gölü’ndeki sularin bu kadar çok çekildigine sahit olduklarini belirten arastirmaci yazar Mert Atal ise “Türkiye’nin nadide güzelliklerinden Van Gölü binlerce yillik bir geçmise sahip. Ama uzun bir zamandan sonra suyun bu kadar çekildigine sahit olduk. Bu bizim için üzücü bir durum. Çünkü Van Gölü’nün büyük bir ekolojik yapisi var. Bu ekosistemin gittikçe kaybetmesi hem ülkemiz açisindan hem bizim açimizdan üzücü bir durumdur. Van Gölü, bilindigi üzere Cumhurbaskanligi Kararnamesiyle sit alanina çevrilip koruma altina alindi. Yakin zamanlarda da NASA’dan çekilmis bir fotografi vardi. Böyle bir dogal güzelligin yok olmasi yöre halkiyla birlikte bütün ülkeyi ayni zamanda üzüyor. Hem dogal güzellik açisindan hem turistik bir mekan olma açisindan büyük bir öneme sahiptir. Van Gölü’nün korunmasi yönünde adimlarin atilmasini ivedilikle bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA