Milletvekili Gazel, 'Kasap'in Teklifin Gerekçesinde Belirttigi Hususlar Gerçegi Yansitmiyor'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskanlik Divani Katip üyesi ve AK Parti Kütahya Milletvekili Ishak Gazel, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazil Kasap’in, 4 Ekim 2022 tarihinde bir kanun teklifi verdigini, Kasap’in teklifin gerekçesinde belirttigi hususlarin gerçegi yansitmadigini ifade etti.

Milletvekili Gazel, 'Kasap'in Teklifin Gerekçesinde Belirttigi Hususlar Gerçegi Yansitmiyor'
Milletvekili Ishak Gazel, yaptigi açiklamada, "Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya Milletvekili Ali Fazil Kasap, 4 Ekim 2022 tarihinde bir kanun teklifi vermistir. Ali Fazil Kasap’in teklifin gerekçesinde belirttigi hususlar gerçegi yansitmamaktadir. özellikle son yillarda Cumhurbaskanimizin ve Gençlik ve Spor Bakanligi’nin girisimleri ile yüksekögrenim ögrencilerinin barinma sorunlarinin çözümü noktasinda atilan önemli adimlari görmezden gelmektedir. Teklifin gerekçesinde yapmis oldugu bu çarpitmayi Ali Fazil Kasap’in Genel Kurul konusmasinda da sürdürmesi ayrica esef vericidir” dedi.



“Ülke genelinde toplam yurt sayisi 800’e ulasti"

14 Eylül 2022 tarihinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in açilisini gerçeklestirdigi 105 yeni ögrenci yurduyla birlikte AK Parti iktidari döneminde, ülke genelinde toplam yurt sayisinin 800’e, yatak sayisinin ise 850 bine çiktigina dikkat çeken Milletvekili Ishak Gazel, ”AK Parti iktidara geldiginde 190 yurt ve 182 bin yatak kapasitesi oldugu dikkate alindiginda, AK Parti’nin diger kamu hizmetleri alaninda oldugu gibi, üniversite ögrencisi gençlerimizin barinma ihtiyaçlarinin karsilanmasi noktasinda da devrim niteliginde adimlar attigi açiktir. Üstelik 20 yil gibi bir süre içerisinde sayilari 4’e katlanan bu yurtlarin AK Parti döneminde yeni insaat yapim tekniklerine uygun sekilde ve üstün donanimlarla insa edilmis olmalari da çok önemlidir” ifadelerini kullandi.

“41 il merkezindeki tüm basvuran ögrencilerimiz yurtlara yerlestirilmistir"

Ilk fazin sonunda ülke genelinde 41 il merkezindeki tüm basvuran ögrencilerin yurtlara yerlestirildigini belirten Milletvekili Gazel, ”Daha da önemlisi, bu sene üniversite ögrencilerimize yönelik yurt basvurularinin alinmasina 24 Agustos 2022 tarihinde baslanmis ve tamamen dijital ortamda, gelir, basari ve sosyal durum baz alinarak objektif sekilde 12 kamu kurumu tarafindan yürütülen degerlendirme süreci sonunda ilk fazda rekor düzeyde yüzde 80’lik bir yerlestirme orani ile sonuçlandirilmistir. Ilk fazin sonunda ülke genelinde 41 il merkezindeki tüm basvuran ögrencilerimiz yurtlara yerlestirilmistir. Buna Kütahya da dahildir. Yine yurt yerlestirmelerinin 2. fazi da yakin zaman önce tamamlanmis ve ülke genelinde yurtlarda talep karsilama orani yüzde 92’ye ulasmistir. 2. faz sonunda 60 ilde yedeksiz bir sekilde il merkezlerinde basvuran herkesin talebi karsilanmistir. AK Parti iktidari öncesinde yerlestirme oranlari yüzde 15 civarindadir. Üstelik bu sene yurtlarimizda kalan ögrencilerimize dönük beslenme yardiminin rekor bir artisla 25 liradan 60 liraya çikarildigi ve bu yil yurtlarda kalan ögrencilerimize her ay bin 800 lira beslenme destegi ödemesinde bulunuldugu da unutulmamalidir. Süphesiz üniversite ögrencilerimizin nitelikli egitim - ögrenim görmelerinin saglanmasi ve bulunduklari ilde barinma ihtiyaçlarinin en nitelikli sekilde karsilanmasi siyaset üstü bir konudur” seklide konustu.



“Bu, CHP’nin alisilagelmis sorumsuz söylem siyasetinin bir örnegidir"

Milletvekili Gazel, söyle devam etti: ”Ama 2002 öncesine kiyasla AK Parti’nin 20 yil içinde bu alanda attigi devasa adimlari anmadan, bu konuda nereden nereye geldigimizi görmeden, üstelik muhalefet olmanin vermis oldugu “rahatlikla” bunlari söylemek popülizmden baska bir sey degildir. Bu, CHP’nin alisilagelmis sorumsuz söylem siyasetinin bir örnegidir. CHP’li belediyelerin yeni üniversite yurdu insa etme konusundaki yetersizligi de hatirda tutulmalidir. Sayin Kasap, keske bu elestirilerinin onda birini, mahalli nitelikteki bir müsterek ihtiyaç olan yurtlari insa etmekten özellikle kaçinan CHP’li yerel yönetimlere de yöneltse.”

“CHP zihniyetinin ögrencilerin mali durumunu önemseme gibi samimi bir gündemi olmamistir"

Kasap’in teklifinin popülist adimdan öte girmedigini belirten Gazel, ”Üniversiteli kardeslerimiz unutmasinlar ki, CHP’nin ve CHP zihniyetinin ögrencilerin mali durumunu önemseme gibi samimi bir gündemi olmamistir, hiçbir zaman olmayacaktir. Bunun en temel delili, bir dönem dar gelirli üniversite ögrencilerinin en önemli gelir kaynaklarindan biri olan, Belediyelere burs ödemesi yapma imkani veren kanun hükmünün CHP eliyle 2008 yilinda Anayasa Mahkemesi’ne iptal ettirilmesidir. Bu çerçevede Ali Fazil Kasap’in degisiklik önerdigi Yüksek Ögrenim Ögrencilerine Burs, Kredi Verilmesine Iliskin Kanun’un, belediyelerin burs vermesine imkân saglayan 2’nci maddesindeki “(belediyeler hariç)” ibaresi, CHP’li 143 milletvekilinin oyuyla AYM’ye götürülmüs ve 20 Kasim 2008 tarihinde iptal edilmistir. Dolayisiyla CHP eger üniversite ögrencilerinin sorunlariyla ilgilenme konusunda samimiyse, öncelikle üniversite gençligi açisindan 2008 yilinda sebep olduklari zararlardan kamuoyu önünde özür dilemelidir. Akabinde de AK Parti’nin 20 yil boyunca bu alanda attigi devasa adimlarin en azindan bir kismini takdir edebilmeli ve bundan sonra konu hakkinda atilabilecek ilave adimlari iyi niyetle bizimle yani AK Parti’yle ve Gençlik ve Spor Bakanligimizla istisare etmelidirler. Aksi durumda verecekleri her teklif, muhalefette olmanin sorumsuzlugu ve rahatligiyla, oy devsirmeye yönelik samimiyetsiz ve popülist adimlar olmanin ötesine geçemeyecektir” diye konustu.

(EFE-)
Kaynak: İHA