Artvin'in Köylerinde Kis Hazirliklari Basladi

Artvin’in ‘Sakin Sehir’ ünvanli Savsat ilçesinde sonbaharin gelmesiyle kis hazirliklari basladi. Fasulyeler toplandi, misirlar kurutuldu, kirilan odunlar ise istiflenerek evlerin altinda yerlestirildi. Bu görüntüler ise kartpostallik manzaralari ortaya koydu.

Artvin'in Köylerinde Kis Hazirliklari Basladi
Artvin Savsat ilçesine bagli Misirli köyünde, geleneksel köy hayati devam ediyor. Dogasi, ahsap mimarisi, kültürü ve dogal yasamiyla ünlü köy, sonbahar gelmesiyle kis hazirliklari basladi.

Ilçe merkezine 42 km uzaklikta bulunan Misirli köyü sakinleri kislik yiyecekleri olan fasulye, patates, misir ve meyve hasatlari yaparken kurutmak için ahsap evlerinin balkonlarinda sermeye basladi.

Kis mevsiminin agir geçtigi bin 453 rakimli Misirli köyünde, bölge halki yiyecek hazirliklarinin yani sira yakacak hazirliklarini da ihmal etmiyor. Evlerin balkonlularina astiklari misirlar, çati katlarina serdikleri fasulyeler ve evlerin altlarina sira sira dizdikleri odunlar adeta kartpostallik görüntüleri ortaya koyuyor. Yurt disina ve büyük sehirlere göç veren köy yazin nüfusu yogun olsa da kisin, 100 kisiye kadar düsüyor.

Tarim ve hayvancilikla geçimini saglayan köy sakinleri, sehirde yasayan çocuklarina da kislik yiyecek göndermeyi de ihmal etmiyor.

Köy sakinlerinde 71 yasindaki Meryem Özcan kisa hazirlik yaptiklarini belirterek “Fasulye ekiyoruz, patates ekiyoruz, misir ekiyoruz simdi ise toplama zamani. Hayvanlarimiz var onlara kislik ot hazirligi yapiyoruz günümüz böyle geçiyor köyde. Fasülye, misiri ayiklayip evlerde kurutacagiz. Daha sonra çocuklarin yemesi için gönderecegim” derken, 76 yasindaki Tuncer Özcan ise “Kis agir geçer bu köyde, onun için odun hazirligi yapilir. Hayanlar için ot toplanir, 5 çocugum var, her yil buradan onlara köy ürünleri gönderiyorum” ifadelerini kullandi.

Bursa’da yasayan ve kislik hazirligi için köyüne gelen Havva Özcan ise “Yazin köy isleri yogun olur. Bu sebepten dolayi kayinpederim ve kayinvalideme yardima geliyorum. Suan misir zamani, misirlar toplandi. Kurutuluyor, una dönmesi için degirmende islem görecek. Bu sekilde kislik hazirliklarimizi yapiyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA