Lübnan Cumhurbaskani Aoun, Hükümetin Istifa Kararnamesini Imzaladi

Lübnan Cumhurbaskani Michel Aoun yarin dolacak görev süresi öncesinde cumhurbaskanligi sarayindan ayrilirken, geçici hükümetin istifa kararnamesini imzaladigini duyurdu.

Lübnan’da devam eden ekonomik ve siyasi istikrarsizligin ortasinda 89 yasindaki mevcut Cumhurbaskani Michel Aoun’un görev süresi yarin doluyor. Baabda’daki cumhurbaskanligi sarayindan milli mars ve destekçilerinin sloganlari esliginde ayrilan Aoun yaptigi açiklamada, "Bu çabalar olmadan acilarimizi dindiremeyiz, ülkemizi ayaga kaldiramayiz ve Lübnan’i bu derin çukurdan çikaramayiz" dedi.

Öte yandan, sosyal medya hesabindan paylasim yapan Aoun, "Bu sabah anayasal yetkilerimi kullanarak Temsilciler Meclisi’ne bir mektup gönderdim ve hükümetin istifa kararnamesini imzaladim" ifadelerini kullandi.

Görevinin son günlerinde Israil ile anlasti

Israil ile Lübnan arasinda 856 kilometrekarelik deniz sahasi anlasmazligi bulunuyordu. Her iki taraf da bu bölgenin kita sahanliginda hak iddia ediyordu. Tartismali bölge, Lübnan Kana dogal gaz sahasi ile Israil’in Karish sahasinin birlestigi noktada yer alirken, 2020’den bu yana sorunun çözümüne yönelik ABD’nin arabuluculugunda müzakereler yürütülüyordu. Bu müzakereler kapsaminda 27 Ekim 2022’de Lübnan Cumhurbaskani Michel Aoun Lübnan’in baskenti Beyrut’ta, Israil Basbakani Yair Lapid de Kudüs’te deniz siniri anlasmasini imzalamisti. Lübnan sinirindaki Naqoura kasabasinda Birlesmis Milletler (BM) Geçici Görev Gücü’ne ait karargahta düzenlenen törene ise Israilli heyet, Lübnanli heyet, ABD’li diplomat Hochstein ve BM yetkilileri katilmis ve imzali anlasma nüshalarini teslim etmisti.
Kaynak: İHA