Aydin'da Meme Kanser Taramalari Sayisi 4 Kat Artti

Aydin’da ‘Kadin Sagligi Egitim Projesi’ çerçevesinde toplam 81 bin 321 kadina egitim verilirken Meme Kanseri taramalarinda ise 2021 yilina göre 4 kat artis saglandi.

Aydin'da Meme Kanser Taramalari Sayisi 4 Kat Artti


Kadin Sagligi Egitim Projesi ile tarama sayilarindaki artis, kanserden korunma ve hayat konforunu arttirdi. 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkindalik Ayi çerçevesinde Aydin’da “Kadin Sagligi Egitim Projesi” ile verilen egitimler ve vatandaslarin duyarliligi neticesinde Meme Kanseri taramalari yapilan vatandaslarin sayisi 4 katina çikti. Bununla birlikte çok daha erken tani kabiliyetinin artmasiyla vatandaslarin tedavi süreci ve hayat konforu da yükseldi.

Aydin Valisi Hüseyin Aksoy’un esi Hülya Aksoy’un koordinatörlügünde baslatilan ‘Kadin Sagligi Egitim Projesi’ çerçevesinde ise 15-69 yas arasi toplam 411 bin 522 kadina egitim verilerek farkindalik olusturulmasi amaçlanirken Ekim 2022 tarihi itibari ile il genelinde toplam 81 bin 321 kadina egitim verildi.

Egitim sonrasi Meme Kanseri taramalarinda 2021 yilina göre 4 kat artis saglandigi gözlemlendi.

Konu ile ilgili Aydin Il Saglik Müdürlügü’nden yapilan açiklamada “Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm siralamasinda kalp ve damar hastaliklarindan sonra ikinci sirada gelen önemli bir halk sagligi problemidir. Toplum tabanli taramalar yoluyla kadinlarimizin muhtemel bir kanser gelisimi durumunda kanser gelisim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çikmadan tespit etmek ve kadinlarda Meme kanserine bagli ölüm hizini düsürmek mümkün olabilmektedir. Valimiz Hüseyin Aksoy’un saygideger esi Hülya Aksoy Hanimefendi koordinatörlügünde baslatilan, ‘Kadin Sagligi Egitim Projesi’ çerçevesinde toplam 15-69 yas arasi toplam 411 bin 522 kadinimiza egitim verilerek farkindalik olusturulmasi hedeflenmistir. Ekim 2022 tarihi itibari ile toplam 81 bin 321 kadinimiza egitim verilmis, egitim sonrasi tarama oranlarimizda; Meme Kanseri taramalarinda 2021 yilina göre 4 kat artis saglanmistir. Tarama sonrasi Erken Taniya yönelik ileri tetkik ve tedavi için hastanelerimize yönlendirilmesi yapilan kadinlarimizin, Meme Kanseri taramalarinda 2021 yilina göre 3 kat erken tani imkani saglanmistir. Genel olarak Kanser taramasi yaptirma oranlarina baktigimizda serviks kanseri taramalarinda 3 kat artis, kolorektal kanser taramalarinda 6,5 kat artis izlenmistir” ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA