Türkiye Konut Yatirimi Yapacak Yabancilar Için Güvenli Liman

Türkiye özellikle Rusya-Ukrayna savasi sonrasi baska ülkelere yatirim yapmak isteyen yabancilar için güvenli liman oldu. Türkiye’ye konut ilgisini degerlendiren Insaat Mühendisi Aycan Fenercioglu, "Su an ülkemizde basta Istanbul ve Antalya’da yabanci ülkenin vatandaslari konut alimina basladi. Yabancilara konut satisinda çok ciddi rakamlara ulasildi" dedi.

Türkiye Konut Yatirimi Yapacak Yabancilar Için Güvenli Liman
Rusya ve Ukrayna arasinda devam eden gerginlik, Türkiye’ye yatirimlari arttirdi. Her iki ülkeden kaçan yatirimcilar için Türkiye güvenli liman oldu. Türkiye Istatistik Kurumu (TUIK) TUIK verilerine göre de yabancilara konut satisi ciddi oranda artis gösterdi.

Türkiye’ye yabanci yatirimci ilgisini degerlendiren Fenercioglu A.S. Yönetim Kurulu Baskani Insaat Mühendisi Aycan Fenercioglu "Su an ülkemizde basta Istanbul ve Antalya’da yabanci ülkenin vatandaslari konut alimina basladi.

Bununla alakali çok ciddi sayilar var. Özellikle yilbasi itibariyle resmi rakamlara ulasacagiz. Bunun en önemli etkeni hemen yakinimizda olan Rusya-Ukrayna savasi diye düsünüyorum. Çünkü hem Ukrayna’dan hem Rusya’dan insanlar ülkemize akin etti. Büyüksehirlerde bu durum çok ciddi etki yapti. Hem barinma sorunlarindan ötürü kiralar artti hem mülklerin degeri artti. Pandemiden sonra ülkemizde özellikle denizi kumu olan turistik bölgelerine zaten bir yabanci talebi vardi. Savas faktörü de eklenince bu artti. Rusya, Ukrayna ve Iran belli karisikliklar var. Ülkemizin Suriye bölgesinin alt tarafinda, Afganistan bölgesi ve geçtigimiz aylarda Kazakistan’da bir sikinti olmustu. Ülkemiz su an bölgede güvenli liman olarak görünüyor. Ülkemiz bu yüzden hem turist olarak hem de ikamet amaçli gelen insanlarin akinina ugramis durumdadir. Bu durumun kontrol altina alinirsa çok daha iyi olacagini düsünüyorum. Yabanci vatandaslar gelirken yerli vatandaslarimizin da temel hak ve özgürlüklerini kisitlamadan, onlarin yasamsal alanlarini etkilemeden kontrollü bir sekilde devam etmesini umut ediyorum" ifadelerini kullandi.

Müteahhitler tarafindan yapilan konut fiyatlari da biran önce düsmeli

"Ilk evim ilk is yerim" projesinin konut fiyatlarini etkileyecegini söyleyen Fenercioglu "Önümüzdeki günlerde toplu temel atma törenleri bekleniyor. Bu insaatlar basladiktan sonra hizli bir sürede yapilirsa belli bir kesim vatandasimiz bu firsatlardan faydalanacak. Bu programin açiklanmasindan sonra piyasada belli bir ölçüde fiyatlarda bir duraganlik olustu. Su an vatandaslarimiz hem bu çikan kampanyadan faydalanmak istiyor hem de o sartlari saglamasi gerekiyor. Herkes o sartlari saglayamiyor. Belli kriterler getirdiler. Temennimiz gerçek ihtiyaci olan insanlarimizin bu projeden faydalanmasidir. Devlet tarafindan degil de diger müteahhitler tarafindan yapilan konut fiyatlarinin da biran önce düsmesini temenni ediyoruz. Çünkü vatandaslarimizin alim gücünü etkiledi. Geçtigimiz bu 5-6 aydir özellikle 1 yildir hem döviz kuru hem de maliyetlere yansiyan malzemelerde de çok ciddi fiyat artisi olustu. Yerli vatandasimiz konut alamaz hale gelmisti insallah ilerleyen süreçte hepsi düzelir" diye konustu.

Kaynak: İHA