Su Alti Teknolojileri Ögrencileri Mezun Oldugunda Issiz Kalmiyor

Sinop Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Sualti Teknolojileri Programi ögrencileri, aldiklari birinci sinif dalgiçlik, su alti kaynakçiligi ve basinç odasi operatörlügü egitimleriyle bölümden mezun olduktan sonra çok sayida alanda is olanagina sahip olabiliyor.

Su Alti Teknolojileri Ögrencileri Mezun Oldugunda Issiz Kalmiyor
Karadeniz’in gözde kenti Sinop’un kiyilari, dalis zenginligi açisindan önemli rol üstleniyor. Kentte balikçiligin ve hobi amaçli dalicilarin yani sira su alti meslekleri alaninda da ögrenciler egitiliyor. Sinop Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Su Alti Teknolojileri Bölümü ögrencileri, birinci sinif dalgiçlik, su alti kesim ve kaynakligi ve basinç odasi operatörlügü egitimi aliyor. Sektörün ihtiyaçlarina yönelik açilan bölümden mezun olan ögrencilerin özel sektör ve devlet bünyesinde ise çok sayida is olanagi bulunuyor.

MYO Sualti Teknolojileri Programi dalis egitmeni Ömer Salih Aslan, iki yillik egitimlerinde ögrencilere birinci sinif dalgiç olmayi ögrettiklerini ve bunun yaninda su altinda kesim ve kaynak yapmayi, basinç odasi operatörü olma egitimleri verdiklerini kaydetti.



Mezun olanlarin çok sayida is olanagi var

Aslan, bölümden mezun olanlarin farkli alanlarda çok sayida is olanagi oldugunu belirterek, “Mezun olduktan sonra balik çiftlikleri, turizm, basinç odasi operatörlügü veya endüstriyel dalis ticari olarak su altinda kesme kaynak montaj, helyum oksijen dalislari gibi alanlarda ögrencileri bilgilendiriyoruz. Sporla çok ilgili olan ögrenciler de su alti taarruz (SAT), su alti savunma (SAS) veya devletteki özel birliklerde, kiyi emniyeti, polislik gibi birliklerde de is bulma imkânlari oluyor. Bunlar onlarin kisisel becerilerine de bagli” seklinde konustu.

Aslan, “Birinci sinif dalgiç olup isini iyi yapan insanlar hiç aç kalmazlar, ortalama bir maas söylemek gerekirse isten ise degisir. Balik çiftliklerinde 10-15 bin liraya çalisabilir, kendini gelistirmis kaptanlik gibi belgeleri de varsa bu maas daha da yükselebilir” diye konustu.

Bölümün basinç odasi eksikligi oldugunu da ekleyen Aslan, “Basinç odasindaki eksikligi de tamamlarsak uluslararasi standartlardaki egitimimizi tamamlamis oluruz” dedi.

Ikinci sinif ögrencisi Sevgi Uztemur, denizi sevdigi için bu bölümü tercih ettigini söyleyerek, “Bu bölümün çok zorlugu var, kizlar çok tercih etmiyor. Birinci siniflarda hiç kiz yok su an. Zorluklari oldugu için sanirim tercih etmiyorlar ama ben is olanagi oldugu için tercih ettim. Hastanede basinç odasi operatörü olarak çalisabilirim ya da kiyi emniyetine girebilirim polislik olarak. Çok alan var. Bir kadin olarak Türkiye sartlarinda zor biraz ama onun disinda erkeklerin mutlaka seçebilecegi bir bölüm olmali” diye konustu.

Ögrenci Kenan Can Balal ise, “Bu bölüm benim küçüklügümden beri hayalimdi. Bir gün dalisa basladim ve bunu ise dökmek istiyorum. Sanayi dalgiçligi yapmak istiyordum, tanidiklarim da vardi zaten bunu yapan. Bu bölüm için ise en iyi bölüm Sinop Üniversitesi oldugu için bu bölümü seçtim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA