Sivas'in Pisa Kulesi, Egimi Korunarak Restore Edilecek

7 derecelik egimi nedeniyle, Dünyaca ünlü Pisa Kulesini akillara getiren Anadolu’nun en eski camilerinden biri olan Sivas Ulu Caminin minaresi, egimi ayni kalmak sartiyla 2023 yilinda restore edilmesi planlaniyor.

Sivas'in Pisa Kulesi, Egimi Korunarak Restore Edilecek
Sivas’ta Danismentliler döneminde 2. Kiliçarslan’in oglu Kudbeddin Melih Sah tarafindan 1197 yilinda insa ettirilen ve Anadolu’daki ilk camilerden birisi olan Sivas Ulu Camii görenlerin ilgisini çekiyor. Minaresinin egik olmasi nedeniyle dikkat çeken Sivas Ulu Cami, 849 yil önce Italya’nin Pisa sehrinde yaptirilan ve 5.5 derecelik egimi ile Dünya’da birçok insan tarafindan bilinen Pisa Kulesi’ni akillara getiriyor. Yerden 35 metre yükseklige ve 7 derecelik egimiyle yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çeken 825 yillik Sivas Ulu Cami’nin minaresinin egimi ayni kalmak sartiyla 2023 yilinda restore edilmesi planlaniyor. Vakiflar Bölge Müdürü Cemal Karaca Il Koordinasyon Kurulu toplantisinda yaptigi açiklamada, minarenin projesinin hazir oldugu ve kurul incelemesinin arindan onay çiktigi takdirde restore çalismalarinin baslayacagini söyledi.



“Minare egimi ayni kalmak kaydiyla, restore edilecek”

Vakiflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Sivas Ulu Caminin Minaresinin projesinin hazir oldugu ve 2023 yilinda restore edilmesinin planlandigini ifade ederek, “Sivas Ulu Cami Minaresinin projesi hazir. Ancak kuruldan geçmesi gerekiyor. Bu hafta itibariyle kurula sunacagiz. Ülkemizin ileri gelen ilim adamlarinin tespitleriyle, minare egimi ayni kalmak kaydiyla ve statik itibariyle herhangi bir sorunun olmadigi bundan dolayi da bir teknik yöntemle, içerden indirilen çelik sistemiyle bunu yapacaklarini söylediler. Bu manada da projesi tamamladiktan sonra da onay çikinca ihale edecegiz. Ümit ediyorum 2023 yilinda Ulu Cami minaremizi de ihale eder ve haliyle de koruyabiliriz. Restore edilecek” dedi.

“Minarede çok orijinal çini yazilar var”

Karaca, Ulu Caminin Minaresinde orijinal çinilerin oldugunu belirterek, “Asil orada olan gözükmeyen bazen biz sadece egimine bakariz statigine bakariz ama Ulu Caminin Minaresinde çok orijinal çini yazilar vardir. Gerek orta kusakta gerek serefe altinda gerekse kaide dedigimiz kisimda yazilar belirgindir. Onlarin ortaya çikarilmasi yeniden hayat bulmasi gerekiyor. Restorasyon sonunda bunlari da görmüs olacagiz” dedi.

Kaynak: İHA