Malatya'da Kurumsal Yönetim Paneli

Malatya’da düzenlenen “Neden Kurumsal Yönetim’’ konulu panelde konusan Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi (MTSO ) Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, “Avrupa’da sirketlerin kurumsallasma orani yüzde 50’lerdeyken, bu oran ülkemizde yüzde 10’larda” dedi.

Malatya'da Kurumsal Yönetim Paneli
MTSO ev sahipliginde Türkiye Kurumsal Yönetim Dernegi (TKYD) ve Dünya Gazetesi is birligiyle düzenlenen “Neden Kurumsal Yönetim?” baslikli Anadolu Panelleri’nin 7’incisi Malatya ’da gerçeklestirildi.

MTSO Konferans Salonunda gerçeklestirilen panele, MTSO Yönetim Kurulu Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, MTSO Üyeleri, TKYD Yönetim Kurulu Baskani Dr. Tamer Saka, Türkiye Raporu Direktörü ve TKYD Ekonomi Danismani Can Selçuk, Dünya Gazetesi Yayin Kurulu Baskani Seref Oguz, Meclis Üyeleri ve çok sayida is insani katildi.

Panelinde açilis konusmasini yapan MTSO Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, Firmalarimiz bu yenidünya düzenine uyum saglayabilmeleri ve küresel sorunlarla basa çikabilmeleri için, yönetim anlayislarini ve is yapma kültürlerini degistirmesi gerekiyor.

Yeni düzende rekabet edebilmek için artik sadece üretime dayanan katma degerin yeterli olmadigi bir dünyada yasiyoruz. O nedenle, altini çizerek “kurumsallik” diyoruz. Batili ülkeler bu konuyu çok önemsiyor. Avrupa’da sirketlerin kurumsallasma orani yüzde 50’lerdeyken, bu oran ülkemizde yüzde 10’larda. Kurumsallasma konusunda en büyük sorunu aile sirketleri yasiyor.Türkiye’de milli gelirin büyük bölümünü aile sirketlerinin olusturdugunun altini çizmek lazim.Bu nedenle; aile sirketleri kurumsallasma kavramini fazlasiyla önemsemesi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

TKYD Baskani Dr. Tamer Saka ise “Dünyada ve ülkemizde yasanan son gelismeler kurumsal yönetim kavraminin ülkelerin ve kurumlarin rekabetçiligini devam ettirebilmeleri için ne derece önemli bir araç oldugunu açik bir sekilde ortaya koymustur.

Dünya muazzam bir degisim sürecinin içerisinden geçmektedir. Karsi karsiya oldugumuz problemler hiç olmadigi kadar karmasik riskler içermektedir. Dünya genis bir sekilde yeni bir ekonomik ve siyasal dengeye evrilmektedir. Bu degisim sürecini alisagelmis oldugumuz büyüme modelleri ile geçistirebilmemiz mümkün olmayacaktir.

Tarihi ve kültürü ile kendine hayran birakan, Dogu Anadolu Bölgesinin ekonomik anlamda en gelismis ili olan Malatya kayisi üretiminde Türkiye ve Dünya’nin bir numarali üreticisi olmustur. Dünyanin kayisi ihracatinin yüzde 80’i Malatya ilimizden karsilanmaktadir. Bir çok kayisi fabrikasinin yani sira tekstil fabrikalariyla da istihdam saglanmaktadir. Malatya ilinin ekonomisi tarima ve tarima dayali sanayiye dayanir.

Bu nedenle bu isletmelerin devamliliginin saglanmasi, sadece, sahipleri açisindan degil, sehir, bölge ve ülke için de hayati öneme isaret etmektedir.

Geldigimiz bu noktada ülkenin her sehrinde oldugu gibi Malatya için de teknoloji, yesil ekonomi, inovasyon, çagin gerekleri ile donanmis insan kaynagi ve veri üzerine insa edilmis yeni, meydana getirici, uygulanabilir stratejilere ve büyüme modellerine ihtiyaç vardir.

Tabi ki bu yeni büyüme modelinin kurumlarin özel sektörün degisen talep ve ihtiyaçlarina cevap verebilecek ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum saglayacak sekilde yeniden yapilandirilmasi ile desteklenmesi gerekmektedir.

Aslinda dün ve bugün yasadigimiz birçok problemin temeline baktigimizda bir sistem sikintisi oldugunu üzülerek görüyoruz.

Dolayisiyla artik kurumlarin ön plana çiktigi, hesap verebilir, sorgulanabilir, adil ve seffaf sistemlerin olusturulmasini garanti altina alacak anlayisin yerlestigi, bireylerden ziyade kurumlarin konusuldugu bir anlayisi odagimiza almak durumundayiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA