Irak'taki Yeni Hükümetin Görev Süresi 1 Yil Olacak

Irak Meclisi’nin bu aksam onayina sunulacak Muhammed Siya Sudani’nin kurdugu hükümetin görev süresinin 1 yil sürecegi açiklandi.

Irak’ta yeni hükümet kurmakla görevlendirilen Koordinasyon Grubu adayi Muhammed Siya Sudani’nin hükümet programi açiklandi. Programa göre görev süresi yeni hükümet, 3 ay içinde seçim yasasini degistirerek, ülkede 1 yil sonra erken seçim yapilmasini onaylayacak.

Irak Meclisi’nin bu aksam saat 16.00’da yapilmasi planlanan güvenoyu oylamasi öncesi Bagdat’ta genis çapli güvenlik önlemleri alindi. Tahrir Meydani basta olmak üzere korunakli Yesil Bölge’ye giden yollar trafige kapatildi.

Irak’taki siyasi gerilim

Irak’ta geçtigimiz yil yapilan erken genel seçimlerin ardindan hükümet kurma konusunda siyasi taraflar arasinda uzlasma saglanamamis, seçimlerin galibi Mukteda Sadr liderligindeki Sadr Grubu milletvekilleri geçtigimiz haziran ayinda istifa etmisti. Sadr yanlilarinin daha sonra meclisi isgal etmesi ile ülkede protestolar patlak vermis ve meclis uzun süre toplanamamisti. Protestolar Sadr’in 30 Agustos’ta siyasetten çekildigini duyurmasinin ardindan alevlenmis, Bagdat’taki Yesil Bölge ve çevresinde çikan çatismalarda 30 kisi hayatini kaybetmis, 110 güvenlik görevlisi de dahil olmak üzere 700 kisi yaralanmisti. Bir yil süren siyasi krizin ardindan Irak meclisi tarafindan Cumhurbaskanligi görevine seçilen Abdüllatif Resit, hükümet kurma çalismalara hizli baslamisti. Mecliste yapilan yemin törenin ardinda Resit, Sadr Grubu disindaki bütün Sii taraflarin çatisi altinda toplandigi Koordinasyon Grubu’nun adayi olan Muhammed Siya Sudani’yi hükümeti kurmakla görevlendirmisti.
Kaynak: İHA