Atesler Yakildi, Kazanlar Kaynadi, Tarladan Sofraya Uzanan Tatli Yolculuk Basladi

Pancar pekmezi ile meshur Tekirdag’in Ergene ilçesine bagli Pinarbasi Mahallesi’nde, pancarin tarlalardan sofralara uzanan tatli yolculugu basladi.

Atesler Yakildi, Kazanlar Kaynadi, Tarladan Sofraya Uzanan Tatli Yolculuk Basladi
Pinarbasi Mahallesi’nde pekmezhane adi verilen alanda kazanlar ve tavalarin basinda haril haril yanan odun atesinde pekmez kaynatan Nefise Çobanoglu, pancarin tarladan sofraya uzanan sürecini anlatti. "Sürecimiz mart ayinda basliyor. Martin 15’i, 20’si gibi pancar ekiliyor" diyen Çobanoglu, “Nisan ayinda ilk çapamizi yapiyoruz. Biz ona tekleme diyoruz. Tekledikten sonra bir hafta, 10 gün sonra tekrar ikinci çapasini yapariz. Ikinci çapasini yaptiktan sonra bir daha sulama islemlerine geçilir. Sulama islemi de haziran sonu gibi baslar. Haziran, temmuz, agustos aylarinda üç defa sulanir pancar. Eylül 15 gibi pancari çikarmaya basliyoruz. O zaman pancarimiz tatlanmis demektir” diye konustu.

Sürecin nasil ilerledigi ile ilgili olarak bilgiler aktaran Nefise Çobanoglu, “Tarladan pancarimizi çikaririz, tarlada güzelce keser temizleriz. Ondan sonra buraya makinelere geliriz, pekmezhane deriz biz buraya. Ondan sonra kestigimiz pancari makinemizde soyariz. Soyduktan sonra kiyma makinesine geçeriz. Kiymadan da kazanlara geçer. Kazanlarda 7-8 saat kaynatilir. Ondan sonra kaynayan pancari mengeneye aliriz. Mengenede suyunu çikartip tavalara bölüyoruz. Kaynadikça, siralar azaldikça üzerine sira ilave ediyoruz. Sira bittikten sonra pekmezler dönmeye basliyor. Onun da olmasi asagi yukari 7-8 saati buluyor. Daha sonra 4 tava bir tavaya toplaniyor. Hepsi bir araya toplaniyor. Topladiktan sonra süzme islemine geçip kovalara bosaltiyoruz. Kovalara bosaltip eve götürdükten sonra ise pekmezimizi iki gün dinlendiriyoruz. Dinlendirdikten sonra dolum islemini yapiyoruz. Doldurduktan sonra her sey hazir demektir” seklinde konustu.

Çobanoglu, “Buradaki süresi asagi yukari 16-17 saati buluyor. Havalara da bagli. Sicaklarda 15 saatte oluyor, havalar sogudugu zaman 17 saate çikabiliyor, 17-18 saati buluyor” dedi.

Dogal antibiyotik olarak nitelendirilen pekmezin faydalarini siralayan Nefise Çobanoglu, “Bagisikligi güçlendiriyor, kansizliga çok iyi geliyor. Öksürüge, gribe, dogal antibiyotik diyelim biz ona. 7’den 70’e de herkes gönül rahatligiyla kullanabilir. Hiçbir katki maddesi yok. Pancarin içinde ne varsa kesinlikle katki hiçbir sey yok. Pekmezimiz yani dogal antibiyotik” diye konustu.

Haril haril yanan ateste kaynayan tavalarda pisirilen pekmez, süzüldükten sonra dinlendirilmek üzere kovalara aliniyor.
Kaynak: İHA