Aliaga Bisküvilik Bugdayi Ülker Ürünleriyle Bulustu

Ülker’in, Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü’yle 2007’den bu yana yürüttügü çalismalarin sonucunda gelistirilen Aliaga Bisküvilik Bugdayi, Ülker ürünleriyle bulustu. Ülker, önümüzdeki dönemde de yeni bugday tohumu gelistirme çalismalarina devam ederek, ham madde tedarikini uzun yillar güvence altina almayi hedefliyor.

Aliaga Bisküvilik Bugdayi Ülker Ürünleriyle Bulustu
Türkiye’nin önde gelen gida sirketi Ülker’in sürdürülebilir ham madde tedariki için, bisküvilik un üretimine uygun bugday türü gelistirmek amaciyla 2007 yilinda Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü’yle baslattigi ‘Aliaga Bisküvilik Bugday’ projesinde yeni bir asamaya geçildi.

Geçen yil Ankara, Konya, Çankiri, Kirikkale, Kirsehir, Yozgat, Kayseri, Eskisehir, Tekirdag ve Çorum olmak üzere on ildeki 80 bin dekar arazide ekilen bugdaylar, bu yil hasadin ardindan Ülker Ankara Un fabrikasinda toplandi. Bugdaylar Ülker’in Pötibör, Halley, Çizi, Çubuk Kraker, Dokuz Kat Tat, O’lala, Dankek gibi ürünlerinin tariflerine girmek üzere hazirlandi. Ilk kez Ekim ayi itibariyle Aliaga Bisküvilik Bugdayi’nin içinde yer aldigi ürünler raflarda yerini almaya basladi.

"Sürdürülebilir tarim uygulamalari çok önemli"

Iklim degisikligi ve beraberinde getirdigi su stresi gibi çevresel sorunlarin, küresel gida sistemlerinin üzerinde baski olusturduguna dikkat çeken Ülker CEO’su Mete Buyurgan “Bu nedenle iklim degisikligine dayanikli sürdürülebilir tarim uygulamalarini yayginlastirmak büyük önem tasiyor” dedi.

Buyurgan, yerli üretimi ve sürdürülebilir ham madde tedarikini desteklemek için büyük önem tasiyan Aliaga Bisküvilik Bugday Projesi’yle ilgili su bilgileri aktardi: “Bugday bizim önemli ham maddelerimizin basinda geliyor. Yillik ortalama 280 bin ton bugday aliyoruz. Sürdürülebilir ham madde tedariki ve yüksek kalitede üretim için ideal bugday çesidi gelistirmek amaciyla 2007 yilinda Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü’yle ortaklasa hayata geçirdigimiz, ilk hasadini 2020 yilinda gerçeklestirdigimiz Aliaga Bisküvilik Bugday projesinde tohum yayginlastirma çalismalarimiz devam ediyor. Bu seneki hasadin sonunda da bugdayimizi ürünlerimizle ilk kez bulusturmanin heyecanini ve mutlulugunu yasiyoruz. Sonuna yaklastigimiz yeni ekim döneminde de Ankara, Konya, Çankiri, Kirikkale, Yozgat, Çorum, Eskisehir, Kayseri, Kirsehir illerinde yaklasik 120 bin dekar alanda bugdayimiz ekiliyor. Bu vesileyle 15 yil önce projenin hayata geçmesinde ilk adimi atan Ülker Ankara Un Fabrikasi eski Genel Müdürü Ali Çelik basta olmak üzere projeye emek veren tüm çalisma arkadaslarimiza, Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir ve ekibine çok tesekkür ediyoruz.”

"Üretimde daha az su, üründe daha yüksek verim"

Iklim degisikligine, hastalik ve kurakliga dayanikli, yüksek kaliteli, verimli, yerli, milli Aliaga Bisküvilik Bugdayi’ni sektöre kazandirmanin mutlulugunu yasadiklarini dile getiren Buyurgan,

“Mevcut bugday türlerine göre sulak arazide dekar basina yüzde 17-20, kurak arazide yüzde 35-40 arasi, ortalamanin üzerinde verim sagliyor. Çiftçilerin bu sayede minimum yüzde 20 gelir artisi yasamalari bekleniyor. Aliaga Bisküvilik Bugdayi’nin kurak arazilerde mevcut bugday türlerine kiyasla daha verimli olmasinin bir diger avantaji da daha az suya ihtiyaci olmasi. Yüksek kalite standartlarinda bir bisküvilik bugday türüyle üretim güvence altina alinabilecek. Ayrica çiftçilerimiz de Aliaga Bisküvilik Bugdayi’nin verimliliginin kendilerini son derece mutlu ettigini söylüyor. Bugdayin yüksek kaliteli sapindan hayvancilikta da yararlanilabiliyor.”

’’Yeni bugday türleri gelistirmek için çalismalar devam ediyor’’

Ayrica yeni bisküvilik bugday çesitleri elde etmek için Enstitü’yle birlikte ‘Bisküvilik Bugday Gelistirme Programi’ni hayata geçirdiklerini hatirlatan Buyurgan, “Bu program kapsaminda gelistirecegimiz yeni çesitler sayesinde çiftçilerimize yasadiklari bölgenin iklim ve toprak yapisina uygun, verimli ve kaliteli tohum çesitleri arasinda seçim yapma imkâni sunacagiz. Böylece bisküvilik bugdaylarin daha genis bir cografyada yüksek verimli ve kaliteli olarak üretim devamliligi saglanacak” dedi.

’’Aliaga on binlerce farkli tür arasindan seçildi’’

Özel sektör-kamu is birliginin çok önemli olduguna dikkat çeken Tarim ve Orman Bakanligi bünyesindeki Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü çatisinda yer alan Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü’nün Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Ülker’le birlikte hayata geçirilen Aliaga Bisküvilik Bugday projesinde elde edilen sonuçlarin gelecek adina son derece ümit verici oldugunu belirtti.

Özdemir, “Aliaga Bisküvilik Bugdayi’nin uzun gelisim sürecindeki büyük emek ve zaman, bugün ülkemizin yerli ve milli bisküvilik bugdayinin olusmasina katki sagladi. Bu bugdayin bir ilk olarak, tamamen bisküviye özel ve islah yönüyle gelistirilmis bir tür olmasi, endüstriyel anlamda da Türkiye’de büyük bir sistem degisikligidir. Aliaga bugdayi on binlerce aday arasindan yapilan binlerce gözlem ve analizle seçilerek gelistirildi. 2014 yilinda Bakanligimiz bünyesinde bulunan Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine sunuldu. Bagimsiz testlerle de onaylanarak 2017 yilinda Aliaga ismiyle tescil edildi. Aliaga Bisküvilik Bugdayi, yüksek verimi, kurakliga ve hastaliklara dayanikliligi ve bisküviye özel kalitesiyle ön plana çikiyor. 2017 -2019 yillari arasinda bugdayin yayginlasmasi için tohum üretme çalismalari Enstitümüzün ekim alanlarinda yapildi. 2019 yilindan itibaren Ülker’in tohum üretme çalismalariyla süreç devam ediyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA