Mersin'de 'Farkinda Ol, Kontrolü Elden Birakma' Semineri

Akdeniz Belediyesi tarafindan, ’1-31 Ekim Meme Kanseri Farkindalik Ayi’ dolayisiyla, uzmanlarin katilimiyla meme kanseri ve diger kanser türleri hakkinda bilgilendirme semineri düzenlendi.

Mersin'de 'Farkinda Ol, Kontrolü Elden Birakma' Semineri
Kadin ve Aile Hizmetleri Müdürlügü koordinesinde, belediye konferans salonunda düzenlenen seminerde Halk Sagligi Uzmani Dr. Hanife Tezcan ile İçel Üniversitesi Ögretim Üyesi Dr. Kadir Eser, katilimcilara meme kanseri, sebepleri, erken teshisin önemi ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgiler verdi. Salonu dolduran dinleyicilere, Kanser Erken Teshis Tarama ve Egitim Merkezi (KETEM) tarafindan hazirlanan ’kendi kendine meme muayenesi’ baslikli el brosürü de dagitildi.

“Saglik taramalarinizi mutlaka yaptirin”

Seminerde konusan Akdeniz Belediyesi Baskani Yardimcimiz Aysel Mavioglu Öner, Türkiye’nin saglik alaninda dev yatirimlara imza attigini söyledi.

Kadinlara, saglik kuruluslarinda belirli araliklarla, özellikle meme ve rahim kanserine iliskin taramalara katilmalari çagrisi da yapan Öner, “Kadini yok sayan bir millet, toplumun yarisini yok saymis demektir. Kadinlarimiz evin diregi, toplumun yarisi. Dolayisiyla da kadin sagligi anlaminda toplum olarak, devlet olarak hassasiyet göstermemiz lazim. Çok sükür ki saglik alaninda devasa yatirimlarla biz konulari asmis olduk. Pandemi döneminde fedakarca, özveriyle çalisan saglik camiamiza ve kiymetli hocalarimiza da çok tesekkür ediyorum” dedi.



“Her 8 kadindan birinin karsisina çikiyor”

Halk Sagligi Uzmani Dr. Hanife Tezcan ise kanserin ne olduguna ve nasil gelistigine iliskin sunum yapti. “Kanser, hücrelerin kontrolsüz olarak çogalmalari ve tedavi edilmedigi durumlarda yakin ve uzak organlara da yayilan bir hastaliktir” diyen Tezcan, meme kanserinin, günümüzde her 8 kadindan birinde hayati boyunca karsisina çiktigina dikkat çekti. Tezcan, “Kadinlarda, birinci sirada meme kanseri var, daha sonra tiroit ve kalin bagirsak kanseri, rahim, yumurtalik ve akciger kanserleri olarak siralaniyor. Erkeklere gelince de birinci sirada akciger kanserleri, prostat ve kalin bagirsak kanseri ve mide kanseri olarak siralaniyor” diye konustu.

Kaynak: İHA