HKÜ'de Cumhuriyet Sempozyumu

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde, (HKÜ) “99. Yilinda Cumhuriyetimiz Hukuk, Tarih ve Dis Siyaset Sempozyumu” düzenlendi.

Tarihsel, siyasi meydana gelen olaylar ile hukuki anlamda süreçlerin degerlendirildigi sempozyumun moderatörlügünü HKÜ Iktisadi, Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararasi Iliskiler Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Murat Aslan yapti. Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli ile rektör yardimcilari, akademisyenler ve ögrencilerin yogun katilim gösterdigi sempozyumda, HKÜ Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Enver Bozkurt ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Murat Karatas konusmaci olarak yer aldi.

’’Cumhuriyetimizin 99. yilini kutlamak guru verici’’

Sempozyum hakkinda bilgi veren Dr. Ögretim Üyesi Murat Aslan, “Cumhuriyetimizin 99. Yili’ni kutlamak gerçekten gurur verici ve büyük bir basaridir. Bu yildönümleri; geçmise bakmak, muhasebe yapmak ve nereden nereye geldigimizi görmek için önemli firsatlar sunar. Bölgenin önemli bir düsünce merkezi Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak bu yildönümüne yönelik bir fikir turu yapmak istedik. Cumhuriyetimizin 99. Yili’nda yasanan olaylarin seyrini ve seklini degerlendirmek üzere bu sempozyumda bir araya geldik” dedi.

’’Cumhuriyeti ilan eden ilk 30 ülkeden biriyiz’’

Sempozyuma çevrimiçi olarak katilarak Cumhuriyet tarihinin incelenmesi ile ilgili önemli bilgiler aktaran Ögretim Üyesi Murat Karatas, “Bu hafta Cumhuriyetimizin 99. Yilini kutluyoruz. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilani, meclis hükümetinden parlamenter sürecine geçis dönemiydi. Cumhuriyet hem Osmanli Devleti’nin hem de Milli Mücadele’nin mirasi olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu güne kadar geçirdigi seçim sistemleri ile halkin yönetimde söz sahibi olmasi anlamina geliyor. Son olarak Cumhuriyeti ilan eden ilk 30 ülkeden biri oldugumuzu belirterek, Cumhuriyetimizin 99. Yilini Çanakkale’den tekrar kutluyorum” diye konustu.

’’Türkiye Devleti’nin hükümet sekli Cumhuriyettir’’

Anayasalarin tarihsel sürecini anlatan HKÜ Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Enver Bozkurt ise, “23 Nisan 1920 itibari ile TBMM’nin açildigini hepimiz biliyoruz. Bu tarihten sonra 1876 Anayasasi yürürlükten kaldirilmadan, 1921 yilinda 23 maddelik bir Anayasa olusturulmustur. 29 Ekim 1923 tarihinde 364 sayili kanunla çok önemli bir degisiklik yapildi. 1.‘inci madde hükmü açikça ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hükümet sekli Cumhuriyet’tir’ diyor. Bu hafta 99. yilini kutladigimiz cumhuriyet, hükümet sekli olarak o tarihte getirilmistir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA