Israil Basbakani Lapid Açiklamasi 'Israil Avrupa'nin En Büyük Gaz Tedarikçisi Olacak'

Israil Basbakani Yair Lapid, Israil’in Lübnan ile yapacagi deniz siniri anlasmasinin ardindan Israil’in Avrupa’nin en büyük gaz tedarikçisi olacagini ifade etti.

Israil Basbakani Yair Lapid ile Hollanda Basbakani Mark Rutte, Israil’in baskenti Tel Aviv’de bir araya geldi. Lapid görüsmede yaptigi açiklamada, Israil’in Lübnan ile yapacagi deniz siniri anlasmasinin ardindan Israil’in yakin gelecekte Avrupa’nin en büyük gaz tedarikçisi olacagini ifade ederek, anlasmanin 27 Ekim’de imzalanacagini aktardi. Lapid ayrica Rutte’ye, “Orta ve uzun vadede yesil ve yenilenebilir enerji için çözümler bulmak için birlikte çalismaliyiz” dedi.

Israil ile Lübnan arasinda 856 kilometrekarelik deniz sahasi anlasmazligi bulunuyor. Her iki taraf da bu bölgenin kita sahanliginda hak iddia ediyor. Tartismali bölge Lübnan Kana dogal gaz sahasi ile Israil’in Karish sahasinin birlestigi noktada yer alirken, 2020’den bu yana sorunun çözümüne yönelik ABD’nin arabuluculugunda müzakereler yürütülüyordu. Lapid, 11 Ekim’de Lübnan ile deniz sinirlarinin çizilmesi konusunda anlasmaya vardiklarini bildirmisti.
Kaynak: İHA