Türkiye 387 Firmasiyla SIAL-Paris'e Katildi

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskan Vekili ve GAIB Koordinatör Baskani Ahmet Fikret Kileci, 15-19 Ekim 2022 tarihlerinde gerçeklesen SIAL Paris 2022 Uluslararasi Gida Fuari’ni ziyaret etti.

Türkiye 387 Firmasiyla SIAL-Paris'e Katildi
Türk firmalarinin yogun ilgi gösterdigi fuarda Güneydogu Anadolu bölgesinin önemli firmalari da stantlardaki yerini aldi. Ahmet Fikret Kileci Türk firmalarinin uluslararasi fuarlardaki basarilarina ve ilerleyen dönemlerde yapilmasi gerekenlere dikkat çekti.

Türkiye’den fuara 387 firmanin katildigini belirten Kileci “Dünyamiz birkaç senedir alisilagelmisin disinda olaylar yasiyor. Her ne kadar çagimiz yeni normale uyum saglamaya çalissa da fuarlar uluslararasi ticarette önemini korumaya devam ediyor ve etmeye de devam edecek. Alicilarin ve saticilarin direkt iletisim saglayabildigi, birbirleri ile temas kurabildigi etkinliklerde yer almaya devam etmek istiyoruz” dedi.



“Tüm dünyadan Türk ürünlerine büyük ilgi”

Açiklamasinda yilin ilk 9 ayindaki ihracat verilerine de deginen Kileci, “Yilin ilk 9 ayinda ülkemiz tüm dünyaya 25 Milyar dolara yakin tarim ürünü ihracati gerçeklestirmis durumda, GAIB’in ihracati ise bu alanda 3,7 Milyar dolar. Ülkemiz geçmisten bugüne önemli bir tarim ülkesi olma konumunu sürdürüyor. Günümüzde saglikli, dogal, organik gida tüketiminin bu kadar ön plana çiktigi bir dönemde bu alanda fark olusturma imkâni elimize geçti. Artik her cografyada insanlarin ilk dikkat ettigi sey gida ürünlerinin kalitesi. Pandemi sonrasi Avrupa’da gerçeklestirilen en genis katilimli gida fuarinda ihracatçilarimiz etkin görüsmeler yaparak ürünlerini daha genis kitlelere tanitma imkâni buldular” ifadelerini kullandi.

Açiklamasinda yapilacak projelere de deginen Kileci “Hammadde ihracatçisi olmak artik tam manasiyla istedigimiz bir sey degil. Ülke ve bölge olarak çok büyük potansiyellere sahibiz. Ürünlerimizi isleyerek ve dogru tanitim kurgusunu sürdürerek katma degerli ürünlerin ihracatini yapan ülke konumuna dogru yolculugumuzu devam ettirmek istiyoruz. Bu tabii ki bir günde saglanabilecek bir basari degil. Yatirimlarimizi bu alana yönlendirip orta ve uzun vadede katma degerli ürünlerin üretiminin baskenti olmak istiyoruz” seklinde konustu.



“Hem ürünlerimizi hem beserî sermayemizi gelistirmeliyiz”

Türkiye’nin gida pazarinda kendine has özellikleriyle önemli bir konumda oldugunu vurgulayan Ahmet Fikret Kileci, fuarda Türk ihracatçilariyla yakindan ilgilendi. Son zamanlarda yasanan ekonomik sorunlara ragmen basarili ihracat rakamlari yakalayan firmalara destegini ve inancini her firsatta dile getiren Kileci, “SIAL-Paris’e 387 stantla katilan ve ülkemizi basariyla temsil eden Türk firmalarimiz fuara son derece özenle ve özveriyle hazirlanmislar. Bunu ziyaret ettigimiz her stantta bizzat gördük. Ülkemizin misafirperverligini hissettiren stantlarda uluslararasi pazarlara daha fazla açilmak isteyen firmalarimizin çabasini ve basarisini görmek gurur verici. Çünkü biliyoruz ki bu tip fuarlarda ihracatimiza katki saglayan, bizi küresel bir marka konumuna yükselten faktörler sadece ürünlerimizle kisitli degil. Ülkemizin ve bölgemizin sahip oldugu beserî kaynaklar ihracatimizin sürdürülebilirligi açisindan çok önemli bir yere sahip. Fuarlara hazirlik sürecinde firmalarimizin ekipleri seferber oluyor ve ülkemizi temsil etme noktasinda katkilar sunuyorlar. Bu sebeple beserî kaynagin ve egitimin de gözden kaçmamasi gerektigini vurgulamak isterim. Çünkü biliyorum ki üyelerimizin çalisanlarina vermis oldugumuz egitimlerle fuarlarda da fark yaratabiliriz. Bir masaya oturup alim heyetleri ile görüsme gerçeklestiginde vardiginiz sonuç tüm ekibin özeninin basarisi oluyor nihayetinde. Bu sebeple konu ne olursa olsun her zaman önemine dikkat çektigim hususlar egitim ve beserî sermayeye zenginligidir. Geçmis dönemde Birliklerimizce verdigimiz Dis Ticaret Uzmanlik egitimlerinden mezun olan genç ve dinamik arkadaslar firmalarimizin ihracat baglantilarini saglamaya basladilar. Su ana dek GAIB olarak her biri 100 saatin üzerinde olan Dis Ticaret Uzmanlik egitimlerinden 11 adet gerçeklestik. Egitimlerimizden 212 kisi mezun olurken birçogu da firmalarimizin dis ticaret departmanlarinda çalismaya devam ediyorlar. Hep dedigimiz gibi hem ürünlerimiz iyi, kaliteli ve katma degerli olacak hem de ürünlerimizi pazarlayacak beserî sermayemiz kaliteli olacak. Ikisini bir araya getirdigimizde ise basari kaçinilmaz olacaktir” ifadelerine yer verdi.

“Ürünlerimizin lezzeti sehirlerimizin adini dünyaya duyurdu”

SIAL-Paris’e Güneydogu Anadolu Bölgesi’nden katilan firmalar ülkemizi son derece basarili bir sekilde temsil etti. Güneydogu Anadolu Bölgesi’ne ait yeni nesil ürünler ve zengin gida çesitlerini stantlarda tanitildi. Güneydogu Anadolu Bölgesinden fuara katilan firmalarin stantlari gezen Kileci, “Güneydogu Anadolu ihracatinin en önemli parçalarindan olan gida ürünlerinin küresel pazarda yayginlasmasi bizler için çok önemli bir husus. Bugün burada Antep fistigini, Malatya gün kurusunu, Maras tarhanasini sehirlerimizin adiyla ifade etmek ve farkli uluslara sahip firmalardan duymak gerçekten gurur kaynagi. Ürünlerimizin lezzeti sehirlerimizin adini dünyaya duyurdu. Bölgemizin essiz gida ürünleri sayesinde Türk ürünlerinin bilinirligi ve yayginligi git gide artis gösteriyor. Bizler de ihracatçilarimizin uluslararasi pazarlarda bu basarilarini gördükçe bundan gurur duyuyoruz” dedi.



“Verimli geçen bir fuar deneyimi”

Türkiye’den toplam 387 firmanin katildigi SIAL Paris 2022 Uluslararasi Gida Fuari’nda Türk stantlarinin görmüs oldugu ilgiden memnuniyetini belirten Baskan Fikret Kileci, “Paris’te gerçekten gurur duydugum anlarla dolu bir fuar deneyimi yasadik. Standimizi ziyaret eden Paris Büyükelçimiz Sn. Ali Onaner ve OECD Daimî Temsilci Sn. Prof. Dr. Kerem Alkin ile ülkemizin ihracatina yönelik istisarelerde bulunma sansi yakaladik. Ayrica belirtmek isterim ki birçok ülkeden gelmis olan önemli alicilarin Türk firmalariyla temas kurmasi ihracatimiz için son derece umut verici bir durum oldu. Fuara katilan ve ülkemizi temsil eden bütün firmalarimizi tebrik ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA