Fiyati Piyasaya Göre Ucuz Ama Alicisi Yok Denecek Kadar Az

Sivas Halk Egitim Merkezi’nde kadinlarin elinde sekil bulan deri çantalar, piyasaya göre oldukça ucuz satisa sunulsa da alici bulamiyor.

Fiyati Piyasaya Göre Ucuz Ama Alicisi Yok Denecek Kadar Az
Sivas Halk Egitim Merkezi’nde bulunan deri islemeciligi kursunda kadinlar derilere sekil veriyor. Alinan deriler kalip çikarildiktan sonra sekillendiriliyor, boyanip dikiliyor. Kadinlarin elinde çekiçlerle motifler verilen deriler birbirinden güzel çanta, kemer, yelek ve panolara dönüsüyor. Elde edilen ürünler ise piyasaya göre oldukça ucuza satisa sunuluyor. Piyasada yaklasik 3 bin lira olan deri çantalar merkezde yaklasik bin liraya satiliyor. El sanatlari ögretmeni Meral Menteseli, islemin zorluguna göre fiyatlarin degistigini ifade etti.

Menteseli, deri isleri yaptiklarini söyleyerek, “Deri kursumuzda çanta, kemer, giyim, kiyafet, tablo ve pano gibi her türlü deri isleri yapiyoruz. Biz ham deriyi aliyoruz. Daha sonra kalip çikararak kesiyoruz. Sekillendiriyoruz, boyuyoruz ve dikiyoruz. Derilerimizi bazen sehir disindan, bazen de buradaki malzemecilerimizden aliyoruz. Kursiyer bir çanta için yaklasik 1 hafta ugrasiyor. Çantamiza kraft yapabiliyoruz, nakis yapabiliyoruz. Oyma ve boyama teknigimiz var. Isitarak sekillendirme teknigimiz var” dedi.



“Çok fazla satis yapamiyoruz”

Menteseli, çok fazla satis yapamadiklarina deginerek, "Küçük bir sehirde oldugumuz için çok fazla satis yapamiyoruz. Ama internet araciligiyla ya da etrafimiza duyurabildigimiz kadariyla satis yapabiliyoruz. Satis asamasini çok genisletemedik. Disarda satilan deri ürünlerden hiçbir farki yok. Çok ucuza ürünlerimizi satiyoruz ama sesimizi duyuramadik. Fiyatlar 500 lira ile bin lira arasinda degisiyor. Büyüklügüne göre, sekline göre, yapilan islemin zorluguna göre fiyat degisiyor. Burada bin liraya sattigimiz çanta disarda 3 bin liraya satiliyor” ifadelerini kullandi.

“Çok severek yapiyoruz”

Deri islemeciligi kursu ögrencisi Yasemin Metin, deri islemeciligini severek yaptigini belirterek, “Haftanin 5 günü buradayiz. Çok severek yapiyoruz. Bir kere basladigimiz zaman devamini her sene istiyoruz. Cüzdanlar, çantalar, yelekler, tablolar ve masklar yaptim. Hem hediye yapiyorum hem de satabilirsem çevremdekilere satmaya çalisiyorum. Aile bütçesine katkida bulunmaya çalisiyorum” diye konustu.

Deri islemeciligi kursu ögrencisi Hatice Yüksel ise ürünlerin el isçiligi oldugunu belirterek, zorluklarinin da oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA