Bakan Akar Açiklamasi 'Yunan Adalari Silahlandiriliyor'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, “Adalar silahlandiriliyor. Bunu bütün kitaplar yaziyor, anlasmalarda yaziyor. Siz anlasmalara ragmen bunu yapiyorsunuz ve bunlarin da kabulünü bekliyorsunuz. Böyle bir sey olmaz. Biz bütün bunlara ragmen görüselim diyoruz. Bir sekilde barisçil yöntemlerle yasamanin yollarini bulmayi istiyoruz.” dedi.

Bakan Akar Açiklamasi 'Yunan Adalari Silahlandiriliyor'


Çesitli programlara katilmak için Edirne’ye gelen Bakan Akar, gazetecilerle bir araya geldi. Bakan Akar, “Türkiye’de savunma sanayinde cin siseden çikti. Insallah bundan sonra uçagimizi da tankimizi da yapacagiz. Bundan kimsenin süphesi olmasin. El ele vererek daha önce olan ciddi sikintilarimizin tamamini bitirdik. Topumuzu ve helikopterimizi yapiyoruz. Gemimizi tasarladik insasini yapiyoruz, ihracatini yapiyoruz. SIHA’mizi, IHA’mizi, TIHA’mizi yaptik” ifadelerini kullandi.

“Kimseye muhtaç olmayacagiz”

Türkiye’nin hiç kimseye muhtaç olmadigini belirten Bakan Akar, “Bugüne kadar biz parasini verdigimiz zaman dahi alamiyorduk. Parasini verdigimiz motorun bakimini yaptiramiyorduk. Simdi çok sükür bunlari ihraç eder hale geldik. Mehmetçigimiz de bunlari çok etkin bir sekilde kullaniyor. Bu çalismalar ayni zamanda dostumuz kardesimiz olan ülkeler için de yogun bir sekilde kullanildi, kullaniliyor. Hiç kimsenin yapmadigi seyleri yapabiliyoruz. Bir gemi topu var, bu meshur bir gemi topu. Bunu dünyada 3-4 ülke yapabiliyor. Biz yaptik. Insallah eksik ne varsa bunlari da yapmak suretiyle, ülkemizi savunmak, güvenligimizi saglamak için bunlari kendimiz yapacagiz. Kimseye muhtaç olmayacagiz” diye konustu.



“Benzin, mazot, lastik vermediler, bugünlere bir daha düsmeyecegiz”

Geçmis zamanda 2 gemi parasi verildigini vurgulayan Bakan Akar, “Geçmis yillarda 2 gemi parasi verdik, gemi vermediler. Benzin, mazot, lastik vermediler. Bugünlere bir daha düsmeyecegiz. Bunlari önlemek için ne lazimsa gece gündüz çalismak suretiyle bunun üstesinden gelecegiz. Türkiye Cumhuriyetinin bekasini ve refahini riske ve tehdide atmayacagiz” seklinde konustu.



"Mehmetçik, cumhuriyet tarihinin en yogun günlerini yasiyor”

Mehmetçigin son zamanlarda Cumhuriyet tarihinin en yogun günlerini yasadigini ifade eden Bakan Akar, “Mehmetçik Cumhuriyet tarihinin en yogun günlerini yasiyor. Bir tarafta hudutlarimizin güvenligi diger taraftan terörle mücadele ve bu terörlerle mücadele yurtiçinde, Suriye’nin kuzeyinde, Irak’in kuzeyinde devam etmekte. Bunun yani sira denizlerimizde Karadeniz, Ege, Akdeniz’de ve semalarimizda hava sahsinda ülkemizin ve milletimizin hak, hukuku neyse sonuna kadar savunmak suretiyle ancak barisçil yol ve yöntemleriyle önceleyerek diyalog diyoruz, baris diyoruz” diye konustu.



“Türkler ve Kürtler kardestir, bunun disinda konusmak alçakliktir”

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar tek hedefleri 85 milyonu terör belasindan kurtarmak oldugunu söyleyerek, “Bizim tek hedefimiz teröristler. Tüm Mehmetçigin yaptigi sey en son teröristi etkisiz hale getirmek suretiyle 40 yildan beri terör belasindan asil milletimizin basina, 85 milyonun basina bela olan bu terörden halkimizi kurtarmak, 85 milyonu kurtarmak tek hedefimiz bu. Fakat bazilari kimyasal silah meselesinde oldugu gibi fitneyle, fesatla, yalanla, dolanla bir takim girdilerle insanlarin kafasini karistirmaya çalisiyorlar. Bunlardan biride bu. Yani biz teröristlerle mücadele ettikçe sanki içerde ve disarida bazilari Türk Silahli Kuvvetleri ve Türkiye, Kürt kardeslerimizle mücadele ediyormus gibi bir iftira kampanyasi yürütüyorlar. Bu kesinlikle söz konusu degil. Içinizde Kürt kardeslerimiz olabilir. Hiçbir sekilde Kürt kardeslerimizle mücadele ettigimiz asla söz konusu degil. Biz yüz yillarca beraber yasiyoruz. Biz kiz aldik, kiz verdik. Türkler ve Kürtler kardestir ve bunu disinda konusmalar alçakliktir. Biz tek yumruk tek yürek olarak bu vatani savunduk, bu vatani kurduk bu günlere geldik. Bundan sonra insallah birlik beraberlik içinde yasayacagiz. Bundan en büyük göstergeleri Çanakkale’ye gidin bakin Türkler ve Kürtler yan yana yatiyor. Biz biriz beraberiz” dedi.



“Dagda, çukurda basaramadilar, 15 Temmuz’da da bertaraf oldular”

15 Temmuz darbe girisimine deginen Akar, “Dagda basaramadilar, çukurda basaramadilar, bu sefer 15 Temmuz hain darbe girisimiyle bir seyler yapmaya çalistilar. Çok sükür vatanin gerçek evlatlari ile bertaraf ettik. Harekat durmadi devam etti. Irak’in kuzeyinde, Suriye’nin kuzeyinde ne var ne yok kamplarin hepsi teröristlerin baslarina yikildi” dedi.



“Ukrayna limanlarindaki 25 milyon ton tahil ihtiyaç sahiplerine gitti”

Tahil sevkiyati ile birlikte fiyatlarin düstügünü söyleyen Bakan Akar, “Çok sükür Ukrayna limanlarinda ki 25 milyon tondan fazla tahili bir sekilde ihtiyaç sahiplerine gitmesi mümkün oldu. Eger bu mümkün olmasaydi ciddi sekilde zarar ziyan görecektik. Biz dahi görecektik. Çünkü açlik bu. Çevremizde açlik basladigi zaman bu çok ciddi bir sekilde güvenlik sorunu haline dönüsecekti. Bu tahil konusu o bakimdan önemli simdi tahillar ihtiyaç sahiplerine gittikten sonra ciddi sekilde gida sorununa çözüm geldi. Tabi bu arada tahil fiyatlari çok artmisti, çok yükselmisti. Bu yapilan uygulama ile birlikte tahil sevkiyatinin baslamasi ile birlikte fiyatlarda ciddi düsüs oldugunu görüyoruz” seklinde konustu.



“Suana kadar 8 milyon tahil Istanbul’a getirildi”

Istanbul’da bir koordinasyon merkezi kuruldugunu ifade eden Akar, “Suana kadar yapilan çalismalar sonucunda Rusya ile ayri Ukrayna ile Sayin Cumhurbaskanimizin gözetiminde çalismalar yapildi. Ondan sonra suana kadar 8 milyon tondan fazla tahil Istanbul’ gönderildi. Istanbul’da bir koordinasyon merkezi kuruldu. Ruslar var, Ukraynalilar ver, Birlesmis Milletler var ve biz variz. Ukrayna ve Rusya arasindan problem haline gelen rehine problemini yine Türkiye çözdü” dedi.



“Yunan adalari silahlandiriliyor”

Türkiye’nin barisçil yönteme bas vurmasina ragmen Yunanistan’da adalarin silahlandirildigini belirten Akar, “Yunanistan ile görüselim konusalim dedikçe arkadaslarimiz bunu zafiyet bir sekilde algilanmamasin. Bütün problemleri çözmek için buyurun gelin kimseye güvenmeyin Türkiye ile Yunanistan arasindaki problemleri ikili görüsmeler ile çözelim bunu baskalarina havale etmeyin ve baskalarindan medet ummayin. Çünkü sunu bilin Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü, güvenilir ve etkin bir müttefiktir. Bunun bilincine varin. Sabirla, sefkatle baris elimizi uzattik. Burada barisin hakim olmasi için yapilmasi gereken ne varsa bunlari yapin. Türk-Yunan sorunlari dedigimiz zaman bizim söyleyecegimiz sey bu. Bunun için bizim heyetlerimiz 2 kere Yunanistan’a gitti, onlar 1 kere Türkiye’ye geldi. Toplantinin 4.sü Türkiye’de yapilmasi lazim, 2 yildan beri bekliyoruz. En son gittigim NATO bakanlar toplantisinda muhatabimiz olan savunma bakani arkadasimizi bu konuda beklentimizi ilettik. Gerçekten çözüm istiyorlarsa herhangi bir Yunanistan’i simartmak degil, haksiz girisimlerine, eylemlerine, söylemlerine göz yummak degil tarafsiz olmalari, adil olmalari ve hukuk çerçevesinde davranmalari. Adalar silahlandiriliyor bunu bütün kitaplar yaziyor, anlasmalarda yaziyor. Lozan yaziyor, haz anlasmasi yaziyor siz anlasmalara ragmen bunu yapiyorsunuz ve bunlarinda kabulünü bekliyorsunuz. Böyle bir sey olmaz. Biz bütün bunlara ragmen görüselim, diyoruz. Bir sekilde barisçil yöntemlerle yasamanin yollarini bulmayi istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA