Yurt Disindan Getirilen Cep Telefonlari Takip Altina Aliniyor

Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumunca aktarilan veri agi ile olusturulan sorgulama ekrani ile 1 Kasim’dan itibaren artik yolcularin yurt disindan

getirdigi cep telefonlari takip altina aliniyor. Uygulama ile yolcularin 3 yilda birden fazla cep telefonu getirmesinin önüne geçilecek.

Yurt disindan yolcu beraberinde getirilen esya muafiyetlerine iliskin Bakanlar Kurulu Karari uyarinca kisisel esya muafiyeti çerçevesinde yurt disindan gelen yolcular, üç takvim yilinda bir adet cep telefonunu gümrük vergilerinden muaf olarak getirebiliyor. 30 Mayis 2019 tarihinde getirilen düzenleme ile süre iki takvim yilindan üç takvim yilina çikarilirken, ayrica yurt disindan getirilen telefonlar için "yolcunun kimlik numarasina kayitli hatlarla kullanilma sarti” da eklendi. Söz konusu uygulama geregi yolcu beraberi cep telefonu muafiyet limiti olan üç takvim yilinda bir adet teknik takibini mümkün kilmak için Ticaret Bakanligi Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü koordinesinde bir düzenleme hayata geçiriliyor. Ticaret Bakanligi ile Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu bünyesinde yürütülen teknik çalisma çerçevesinde yolcularin üç yillik süre zarfinda getirdikleri cep telefonu sayisi takip edilecek ve yolcularin muafiyet haklarinin ötesinde 3 yilda birden fazla telefon getirmesi önlenecek. Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumunca aktarilan veri agi ile olusturulan sorgulama ekrani sayesinde ülkeye giriste, gümrük sahalarinda görevli Gümrük Muhafaza memurlari tarafindan gerekli kontrol ve denetim islemleri gerçeklestirilecek. Söz konusu uygulama 1 Kasim itibariyla hayata geçirilecek. Böylelikle yolcu beraberi getirilen cep telefonlarinin takibi saglanarak, kisisel muafiyetlerin suiistimal edilmesinin önüne geçilecek.
Kaynak: İHA