Üçüz Dogan Bebek Kör Olmaktan Doktorun Dikkatiyle Kurtuldu

Denizli’de özel bir hastanede üçüz olarak dünyaya gelen ve ROP tanisi alan Muhammed Ali bebek, PAÜ Hastanesi’nde yapilan basarili tedaviyle sagligina kavustu. Hastalik hakkinda önemli bilgiler veren Dr. Ögr. Ü. Osman Parça, bu hastaligin önlenebilir bir körlük nedeni oldugunu ve tedavisi yapilmadigi takdirde görme kaybina neden olabilecegini açikladi.

Üçüz Dogan Bebek Kör Olmaktan Doktorun Dikkatiyle Kurtuldu


Denizli’de özel bir hastanede üçüz olarak dünyaya gelen ve ROP (Prematüre Retinopatisi) tanisi alan Muhammed Ali bebek, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tip Fakültesi Hastanesine sevk edildi. ROP hastaligi için basarili tedavisi ve Yenidogan Yogun Bakim Ünitesinde takibi yapilan Muhammed bebek taburcu edildi. Konuyla ilgili bilgilendirme yapan PAÜ Tip Fakültesi Göz Hastaliklari Anabilim Dali Dr. Ögretim Üyesi Osman Parça, “ROP erken dogan bebeklerde gördügümüz retina damar hastaligidir. Erken dogum durumunda, bebek retina damarlanma süreci tamamlanmadan dünyaya gelir. Dogum kilosu, dogum haftasi, bebegin takibindeki genel durumu ve akciger gelisimi ile ilgili bazi risk faktörlerinin durumuna göre damarlanma süreci normal yolunda devam edip tamamlanabilir ya da normal damarlanma kesintiye ugrar ve anormal damarlar geliserek ROP ortaya çikabilir" dedi.



“Hastaligin siddetine göre muayeneyi tekrarlamak gerekmektedir”

Erken tedavin daha büyük olumsuz sonuçlarin önüne geçebilecegini belirten Dr. Parça, “Tüm prematüre bebeklerde retinopati gelismedigi gibi gelisenlerin de büyük kismi takiplerde kendiliginden gerileyebilir. Ancak sayisi az da olsa hastalarin bir grubunda, meydana gelen ROP’un tedavisiz kalmasi durumunda kalici görme kaybi meydana gelebilir. ROP açisindan risk altinda olan 34 hafta veya 1700 gr’in altinda dogan ve pediatri uzmanlarinin ROP gelisimi açisindan riskli gördügü bebeklerin muayene edilmesi ve retinanin normal damarlanmasi tamamlanana kadar, hastalik saptanmasi durumunda ise hastaligin siddetine göre degisen siklikla muayeneyi tekrarlamak gerekmektedir. Tedavi gerektirecek siddette hastalik olusmasi durumunda en kisa zamanda tedavi edildigi takdirde görme kaybi gibi olumsuz sonuçlar çogu zaman önlenebilmektedir” diye konustu.



Dr. Ögretim Üyesi Parça, klinikte son 3 ayda dis merkezlerden sevk alinan 5 bebege basarili sekilde ROP tedavisi uygulandigini ve takip süreçlerinin devam ettigini belirterek erken tedavinin önemini bir kez daha vurguladi.
Kaynak: İHA