Osmanli'nin Güven Ve Misafirperverliginin Sembolü Olan Müzeye Ziyaretçi Akini

Osmanli Imparatorlugu’nun güven ve misafirperverliginin sembolü olan Tekirdag’daki Macar Krali Rakoczi Müzesi’nin pandemi sonrasinda ziyaretçi sayisi hizla artarken, bu yil Bulgar turistler tarafindan tarihte hiç olmadigi kadar ziyaret yapildigi bildirildi.

Osmanli'nin Güven Ve Misafirperverliginin Sembolü Olan Müzeye Ziyaretçi Akini
18. yüzyilin baslarinda cereyan eden Macar Bagimsizlik Hareketi’nin önderi II. French Rakoczi ve taraftarlarinin Avusturya ile yaptiklari savasta yenilgiye ugramalari üzerine Osmanli Padisahi III. Ahmet, Rakoczi ve taraftarlarini topraklarina misafir olarak davet edip Tekirdag’a yerlestirdi. II. French Rakoczi, 1735 yilindan ölümüne kadar burada ikamet etti. Rakoczi’nin ikamet ettigi bu Türk Evi, 1932 yilinda Macaristan hükümetince satin alinip, aslina uygun restore edilerek müze haline getirildi.

Müzede sergilenen eserler arasinda Türk-Macar iliskilerini ve iki ulusun halk sanatlarindaki beraberliklerini simgeleyen eserler ile Rakoczi’nin sahsi ve ailesine ait esyalar yer aliyor. Daha sonra Rakoczi Müzesi’ne dönüstürülen evi, zaman zaman yerli ve yabanci turistler ziyaret etmeye basladi.

Pandemi sürecinde müzenin ziyaretçi sayisinda hizla düsüs yasandi. Pandemi sonrasinda ise müzede hareketlilik basladi.

Müze Müdürü Ali Kabul, yerli ve yabanci turistlerin yani sira, hiç olmadigi kadar Bulgar turistin burayi ziyaret ettigini ifade etti.

Rakoçzi Müze Müdürü Ali Kabul, pandemi sonrasinda müzeyi ziyaret eden turist sayisinin hizla arttigini ifade ederek, “Pandemi dönemi çok kötüydü. Geçen yil yabanci turist sayimiz 230, 240 civarindaydi. Bu yil o rakam 750’lere ulasti. Normalde buranin yillik bin, bin 200 Türk ziyaretçisi, 600-700 ise Macar ziyaretçisi olurdu. Ama pandemide büyük bir azalma yasadik” dedi.



Hiç olmadigi kadar ziyaret

Kabul, açiklamasinin devaminda müzenin kurulusundan bu yana hiç olmadigi kadar Bulgar turistin müzeyi ziyarete geldigini de ifade ederek, “Bu yil Bulgar turistler konusunda hiç olmadigi kadar bir ziyaret oldu. Normalde yilda burayi 15-20 Bulgar ziyaret ederken, bu yil asagi yukari 200-300 kadar Bulgar turist geldi. Yine Macar turist sayisinda da 500’ü geçtik. Su ana kadar 650-700 kadar Macar turist burayi ziyaret etti. Bu yil Türk ziyaretçileri sayisi ise bin civarinda oldu” diye konustu.

Kaynak: İHA