Liz Truss, Ingiltere'nin En Kisa Süre Görevde Kalan Basbakani Oldu

Ingiltere Basbakani Liz Truss, göreve geldikten bir buçuk ay sonra istifa etme karari alarak ülke tarihinde en kisa süre görevde kalan basbakan oldu.

Ingiltere’de istifa seslerine daha fazla direnemeyen Basbakan Liz Truss, göreve geldikten 45 gün sonra istifa karari aldi. 5 Eylül’de göreve gelen Truss, böylece en kisa sürede basbakanlikta kalan lider olarak ülke tarihine geçti. Truss, istifa kararini Basbakanlik Konutu önünde yaptigi açiklamayla kamuoyuna duyurdu. Truss, istifa açiklamasinda parti liderligini belirleme konusundaki yetkili kurul olan 1922 Komisyonu’nun yeni liderin gelecek hafta belirlenmesine karar verdigini, o zamana dek görevi sürdürecegini söyledi.

Truss yaptigi açiklamada, “Büyük bir ekonomik ve uluslararasi istikrarsizlik döneminde göreve geldim. Aileler ve isletmeler faturalarini nasil ödeyecekleri konusunda endiseliydi. Putin’in Ukrayna’daki savasi kitamizin güvenligini tehdit ediyor. Ülkemiz düsük ekonomik büyüme nedeniyle çok uzun süredir geride kalmisti. Muhafazakar Parti tarafindan bunu degistirmek için seçildim” dedi.

Düsük vergili, yüksek büyüme oranlarina sahip ekonomi hedefleri belirlediklerini ifade eden Truss, “Yine de mevcut durumlar göz önünde bulunduruldugunda Muhafazakar Parti tarafindan seçildigim görevi yerine getiremeyecegimin farkindayim. Bu nedenle Muhafazakar Parti liderliginden istifa ettigimi bildirmek üzere Kral ile görüstüm” seklinde konustu.

Ayrica bu sabah partideki liderlik sürecini yöneten 1922 Komitesi Baskani Sir Graham Brady ile bir araya geldigini aktaran Tuss, “Önümüzdeki hafta içinde lider seçimi yapilmasi konusunda anlastik” dedi.

Liz Truss, bir halefi seçilene kadar basbakanlik görevinde kalacagini söyledi.



Vergi paketi krizi

Ingiltere’de hükümet, en yüksek gelir grubundan alinan yüzde 45’lik vergi oranini yüzde 40’a düsüren maddeyi içeren bütçe düzenlemesi teklif etmisti. Açiklamanin ardindan sterlinin rekor seviyelere düsmesi ve alinan tepkiler üzerine hükümet geri adim atmisti. Eski Maliye Bakani Kwasi Kwarteng, yüksek gelirlilerden alinacak vergi oraninin yüzde 45’ten 40’a düsürülmesi maddesinin geri çekildigini açiklamisti. Ancak bu karar da piyasalari yatistirmaya yetmemis ve Basbakan Liz Truss, geçtigimiz hafta cuma günü Kwarteng’i görevden almisti. Basbakanlik koltuguna oturmasindan kisa bir süre sonra yasanan gelismeler sonucu Liz Truss elestirilerin hedefi olmustu. Iktidardaki Muhafazakar Parti’de Truss’in istifa etmesi gerektigini düsünen milletvekillerinin sayisi artmaya baslamisti.
Kaynak: İHA