Erzurum Bilim Senliginde Ögrencilerin Dikkatini Çeken Robot

Erzurum’da Il Milli Egitim Müdürlügü öncülügünde düzenlenen ‘Bilimin Izinde Erzurum Bilim Senligi’ basladi. Senlige minik ögrenciler yogun ilgi gösterirken, çocuklarin dikkatini en çok yaptigi hareketler ile ’Mucit’ isimli robot çekti.

Erzurum Bilim Senliginde Ögrencilerin Dikkatini Çeken Robot
Il Milli Egitim Müdürlügü ve Erzurum Teknik Üniversitesi katkilariyla Erzurum Bilim Evi’nde açilisi yapilan ‘Bilimin Izinde Erzurum Bilim Senligi’, ögrenciler, ögretmenler ve velilerden yogun ilgi gördü. Programa Erzurum Il Milli Egitim Müdürü Salih Kaygusuz, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Bülent Çakmak, AK Parti Il Baskani Mehmet Emin Öz ve birçok ögrenci katilim sagladi. Etkinlikte bulunan stantlarda insansiz hava araçlari, teknolojik araçlar, roketler ve robotlar yer aldi. Minik ögrencilerin ufkunu açabilmek ve teknoloji ile yakinlasmalarini saglamak amaci tasiyan senlikte ögrencilerin dikkatini yaptigi hareketler ile ‘Mucit’ isimli robot çekti. Ögrencileri eli ile selamlayip sohbet eden robot yapay zekaya sahip ve istenilen birtakim görevleri de yerine getirebiliyor.

3 gün sürecek olan senlige 6 bin ögrencinin, ögretmenin ve velinin katilmasi bekleniyor.

“Çocuklarimiz açisindan çok önemli bir organizasyon”

Yapilan organizasyonun çocuklara çok katkisi olacagini belirten Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Bülent Çakmak, “Buraya eglenceli deneyler yapmak için geldiniz. Bu eglenceli deneyleri yaparken ayni zamanda hem eglenip hem de ögreneceksiniz. Ülkemizin geleceginde sizleri mühendis, teknik eleman, uçak mühendisi ve çesitli mesleklerde görecegiz. Burada yapilan organizasyon Milli Egitim Müdürlügümüzün düzenledigi ve bizim de üniversite olarak katkimizin bulundugu bir etkinlik ve siz çocuklarimiz açisindan çok anlamli bir organizasyon. Mucit Park programimizin burada üniversite olarak standini da kurduk” dedi.



“Etkinlige 6 bin ögrencinin katilmasini hedefliyoruz”

Bilim Senligi’nde birçok projenin ögrencilere, ögretmenlere ve velilere örnek teskil etmesini amaçladiklarini kaydeden Il Milli Egitim Müdürü Salih Kaygusuz, “Erzurum Il Milli Egitim Müdürlügümüz tarafindan hazirlanan ‘Bilimin Izinde Erzurum Bilim Festivali’ programinda bulunuyoruz. Programimizin açilisini gerçeklestirdik. 3 gün sürecek olan bu programa kent içerisinde bulunan okullardan 6 bin ögrenci katilacak. Ögrencilerle beraber ögretmenler ve veliler de etkinlikte yer alacaklar. Bugün senligimizde artirilmis gerçeklik uygulamalari, proje tabanli uygulamalar, sergi ve gösteriler, animasyon, benzetimler, mobil oyunlar, seminerler ve çesitli sergiler yer alacak. Bu projeyi gerçeklestirmekteki asil amacimiz bilimsel yöntem, bilimsel bilgi ve bilim ile toplumun bütün kesimlerini bir araya getirmek, bilimsel bilgi üretiminin temel ilkelerini ilkokul, okul öncesi, ortaokul ve lise ögrencilerimiz üzerinde fark ettirmek. Ögretmen ve ögretmen adaylarimiza bilim okuryazarligi konusunda örnek teskil edecek etkinlikler sunmak, Erzurum kamuoyuna ve Erzurum’daki velilerimizin bilimsel anlamda dikkatlerini çekmek amaciyla bu bilim senligini düzenledik ve onlarinda burada çok yogun ilgileri var” açiklamalarinda bulundu.

“Minik ögrencilerin ufuklarini açmayi amaçliyoruz”

Çocuklari yapay zekaya sahip robotlar ile tanistirdiklarini söyleyen Erzurum Teknik Üniversitesi Ögretim Görevlisi ve Mucit Park Bilim ve Fikir Atölyesi Idari Koordinatörü Ali Necip Durusoy, “Burasi Milli Egitim Müdürlügü ve üniversitemizle ortaklasa yürütülen bir organizasyon. Çocuklara etkinlik yapabilecekleri ve görüp gözlemleyebilecekleri ortamlar olusturduk. Fen bilimleri, ahsap atölyesi, sanal gerçeklik gözlüklerini kullanarak bu etkinlikleri gerçeklestiriyorlar. Bunlarin yani sira robotlarla da iletisim kurabilmeleri ve gözlemleyebilmeleri için ortamlar sunuyoruz. Burada çocuklarin göremeyecegi daha ileri seviye olan çalismalari ögrencilere küçük yasta göstererek ufuklarini açmayi planliyoruz. Robotlarla iletisim kuruyorlar, nasil programlandiklari hakkinda küçük bilgiler ediniyorlar. Arkamda duran robot yapay zekaya sahip ve insanlarla iletisim kurabiliyor. Ayriyeten verdigimiz birtakim görevleri de yapabiliyor. Çocuklara yazilim ve sistemler ile ilgili bilgiler veriyor. Ögrencilerle iletisim kurarak onlari robotik sistemlerin çok uzak olmadigini ve dünyalarini bu sistemleri basit ve uygulanabilir oldugunu da anlatiyoruz. Robotumuzun adi da ‘Mucit’ ona bu ismi verdik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA