'Binalar Konusuyor Projesi'Yle Vatandaslar Binalarinin Durumunu Ögreniyor

Olasi Marmara depreminden en fazla etkilenmesi öngörülen Büyükçekmece ilçesinin 24 mahallesindeki 38 bin bina, akilli teknolojik levhalar ile donatildi.

Büyükçekmece Belediyesince hayata geçirilen “Binalar Konusuyor Projesi” çerçevesinde, Büyükçekmece ilçesi sinirlari içinde bulunan tüm binalara montajlanan karekodlu tabelalar sayesinde, binanin iskan ve imar durumu gibi teknik verilerin yani sira deprem risk durumu ile olasi afetlerde toplanma alanlari da ögrenilebiliyor. Büyükçekmece Belediyesi Bilgi Islem Müdürlügü tarafindan yaklasik bir yillik bir çalisma sonrasinda hayata geçirilen proje, vatandaslara her açidan büyük kolaylik sagliyor. Akilli, teknolojik tabletler ve telefon kameralari vasitasiyla okutulan karekodlardan binanin risk durumu, toplanma alanlari, iskan, imar durumu gibi teknik bilgilere ve bina resimleri gibi birçok veriye aninda ulasilabiliyor.

Türkiye’de bir ilk ve öncü bir proje olan “Binalar Konusuyor Projesi”, planli kentlesme adina da önemli bir misyon üstleniyor. Özellikle beklenen Marmara Depremi’nden en fazla etkilenmesi öngörülen Büyükçekmece ilçesi açisindan proje hayati bir önem tasiyor. Ilçe genelindeki binalarin deprem risk durumlari, binalar üzerindeki karekodlu levhalar ile vatandasa bildirilerek gerekli önlemlerin alinmasi saglaniyor. Ayrica satin alma ve kiralama süreçlerinde o binanin iskan, metrekare, ada/parsel, imar durumu vb. teknik bilgilerine erisilerek karar verme asamalarinda vatandasa önemli bir kolaylik sagliyor. Sürdürülebilir bir proje olmasi açisindan da, Kent Bilgi Otomasyonu üzerinden gelen veriler ile sürekli veri akisi güncellenerek, vatandasa anlik bilgi akisi saglaniyor. Kent Bilgi Otomasyonu’ndan anlik veri akisi saglayan “Binalar Konusuyor Projesi”, Türkiye genelinde ilk ve tek proje olarak öne çikiyor.

“Evimin degerini ögrenmis oldum”

Evinin degerini ögrendigini söyleyen Ufuk Kocacik, “Oturmus oldugum binanin geçmisini ögrenirken bununla beraber iskan bilgileri, depreme dayanikli olup olmadigi ve evimin degerini ögrenmis oldum. ’Ne kadar kiraya verebilirim? Ne kadar dayanikli? Gerçekten bir tadilata ihtiyaci var mi?’ gibi bilgileri de görmüs oldum. Hem belediyenin çalisanlari arkadaslarimiza hem de Dr. Hasan Akgün Bey’e çok tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.

“Uygulamayi kullanarak binanin depreme dayanikli oldugunu da ögrendim”

Uygulamayi kullanarak oturdugu binanin 17 yasinda oldugunu ögrenen Gülnur Yahsi, “Ben bu binada 8 senedir oturuyorum. Binanin 17 yasinda oldugunu ögrendim. Uygulamayi kullanarak binanin depreme dayanikli oldugunu da ögrendim. Uygulamayi yararli buluyorum. Uygulama sayesinde iskan durumuna, imar durumuna, daire sayisina, otopark bilgisine ulasabiliyorum. Hatta satilik daire ariyorduk. Bir daire görmüstüm, o bina hakkinda bilgi edinebilmek için o binanin disindaki karekodu okutarak bina hakkinda bilgi sahibi oldum” dedi.

Kaynak: İHA