Akdeniz Üniversitesi'nde 'Kirsal Turizm Ve Kalkinma' Konusuldu

Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbas, kirsal turizm ve kalkinmanin Türkiye için alternatif bir geçim kaynagi olarak öne çiktigini vurgulayarak, "Sanayi, toplumlari önemli ölçüde kirdan ve dogasindan uzaklastirdi. Uzaklasan insanlar kendi arayislari içerisine girdiler ve kendilerini yine kirsalda bulmak yönünde çaba içerisindeler. Kirsalda yasayan insanlarin kentliler kadar refah içinde yasamasi, ayni zamanda buradaki kültürlerini de sürdürmeleri gerekiyor" dedi.

Akdeniz Üniversitesi'nde 'Kirsal Turizm Ve Kalkinma' Konusuldu
Akdeniz Üniversitesi ev sahipliginde "Kirsalin ve Yerelin Yeniden Kesfi" ana temasiyla 6. Uluslararasi Kirsal Turizm ve Kalkinma Kongresi ve 11. Ulusal Kirsal Turizm Kongresi düzenlendi.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen kongreye Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbas, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, uluslararasi katilimcilar, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

Kongrenin açilis konusmasini yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbas, kirsal turizm ve kalkinmanin Türkiye için alternatif bir geçim kaynagi olarak öne çiktigini vurguladi. Son 20 yilda yapilan çalismalarin her halükarda Türkiye’de kirsal yasamin sürdürülebilirliginde önemli mesajlar verdigine deginen Çatalbas, “Kirsal turizme ve kalkinmaya iliskin süreç yeni bir fenomen degil. 20. yüzyil ve sanayi toplumunun getirmis oldugu tüm süreçler bize esas itibariyla kirsala tekrar dönmek, kirsala selam vermek anlaminda görev yüklüyor. Sanayi, toplumlari önemli ölçüde kirdan ve dogasindan uzaklastirdi. Uzaklasan insanlar kendi arayislari içerisine girdiler ve kendilerini yine kirsalda bulmak yönünde çaba içerisindeler. Bu bakimdan kongremizin ana temasini ’kirsali yeniden kesfetmek’ olarak tayin ettik. Kirsalda yasayan insanlarin kentliler kadar refah içinde yasamasi, ayni zamanda buradaki kültürlerini de sürdürmeleri gerekiyor. Bu konuda ulusal ve uluslararasi alanda çok önemli çalismalar var” dedi.



"Manavgat ve Beskonak en iyi örneklerden"

Kirsal turizm ve kalkinmada en iyi örneklerinden birinin Manavgat Beskonak’taki rafting oldugunu söyleyen Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, 1990 yilinda Göksu Çayi’nin aktigini ama herhangi bir islevi ve geliri olmadigini, Israilli bir kisinin gelerek iki botla rafting yapmaya basladigini anlatti. Bugün günlük binlerce kisinin Manavgat bölgesine rafting yapmaya geldiginin altini çizen Dikici, “Bu bir kisinin bu isin yapilabilecegini kesfetmesiyle ortaya çikan bir aktiviteydi. Bugün de en az 100 tane isletmenin en kötü ihtimalle 3-4 bin kisinin geçimini sagladigi, Türkiye’nin turizm bakimindan en hareketli vadilerinden biri haline geldi. Bu toplantilarin, kongrelerin en önemli tarafi ülkemizdeki kirsal bölgedeki potansiyeli ortaya çikarip ekonomiye kazandirmak. Hem oradaki insanlari belli seviyeye getirmek hem de kirsaldaki insanimizi yerinde tutmak önemli” diye konustu.



"Firsatlar degerlendirilmeli"

Kongre Organizasyon Komitesi Baskani Dr. Ögr. Üyesi Mithat Direk ise farkli bilim alanlarindan birçok arastiriciyi bir araya toplayan kongrede kirsal turizm konusundaki firsatlari degerlendirme sansi bulduklari için mutlu oldugunu söyledi.

Bu firsatlari degerlendirmek için yapilmasi gereken birçok çalisma oldugunun altini çizen Dr. Mithat Direk, “Bu türden konu odakli çalismalar bu nedenle çok önemli. Ayrica kirsal alanin kullandirilmasina sadece tarimsal üretimin artirilmasi olarak bakilmamali, baska sekillerde de degerlendirerek kullanilabilir” açiklamasinda bulundu.

Kongrenin davetli konusmacilarindan Tunus Ulusal Tarim Enstitüsü’nden Assoc. Doç. Dr. Anissa Gara, ekoturizmin ekonomik ve çevresel yansimalarindan bahsetti. Ekoturizmin dünya ölçeginde ana çerçevesini çizerek bu amaçla yapilan turizm faaliyetlerinin ilkelerini açiklayan Gara, ekolojik turizmin sadece görselde kalmamasi, kalkinma odakli olmasi gerektigini, faaliyeti yapan kisinin de gelir saglamasi gerektigini vurguladi. Doç. Dr. Gara, “Bu nedenle ücretsiz birtakim faaliyetin ekonomik boyutlarinin da düsünülmesi gerekiyor” dedi.



"250 kisilik köy 1 milyona yakin turist agirliyor"

“Lavanta ile bir köy nasil kalkindi” baslikli konusmasinda Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Sagdas, Isparta’nin Keçiborlu ilçesi Kuyucak köyünde 2015 yilinda basladiklari projenin bugün Lavanta Kokulu Köy olarak bir marka oldugunu ve Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri haline geldigini anlatti. 250 nüfuslu bir köyde projenin basladigi yilda 21 bin turist agirladiklarini söyleyen Sagdas, her yil katlanarak artan sayiyla 1 milyon turisti agirladiklarini ve bunun çok önemli bir kazanim oldugunu söyledi.

Türkiye’deki lavanta üretiminin yüzde 93’ünün Kuyucak’ta yapildigini söyleyen Sagdas, Kuyucak’ta ilk basta 1700 dekar olan lavanta üretim alaninin 6 bin 500 dekara çiktigini, bunun yaninda Türkiye’nin farkli yerlerinde de lavanta üretiminin basladigini sözlerine ekledi.

"En iyi örneklere onur belgesi"

Kongre bünyesinde onur ve takdir kurulu olusturularak kirsal turizm ve kalkinma alanina önemli hizmetler vermis kisiler belirlendi. Bu çerçevede Türkiye’de orman ekosisteminin korunmasi ve orman köylerinin gelistirilmesi ve özellikle orman yanginlarina karsi mücadele yangin sonrasi dönemde agaçlandirma çalismalarinda yenilikçi uygulamalariyla “Orman Köylerine ve Sürdürülebilir Ormanciliga Deger Katan Yönetici” olarak Vedat Dikici’ye takdir belgesi takdim edildi. Yine Antalya’nin Çakirlar bölgesinde kir ve kenti bulusturan, üretici ile tüketiciyi bir araya getiren girisimiyle ve “Çaglarca Piknik Mesire Alani Üretim ve Tüketim Kooperatifi"nin kurulus çalismalariyla “Kirsal Alana Deger Katan Örnek Kadin Girisimci” olarak Kezban Kan’a takdir belgesi verildi.

Türkiye’de kirsal turizm bilim alaninin gelismesine yönelik çalismalariyla “Kirsal Turizme Deger Katan Örnek Bilim Insani” onur ve takdir belgesine Prof. Dr. Füsun Baykal, Türkiye’de tarim ekonomisi ve özellikle kirsal kalkinma alaninda “Toros Dag Köyleri Projesi” gibi yenilikçi projelerle “Sürdürülebilir Kalkinma ve Kirsala Deger Katan Örnek Bilim Insani” onur ve takdir belgesine Prof. Dr. Onur Erkan, Lavanta Kokulu Köy Kadin Girisimi Üretimi ve Isletme Kooperatifi kurulus çalismalariyla “Kirsal Kalkinmaya ve Köye Deger Katan Kadin Girisimci” takdir belgesine Huriye Tezcan layik görüldü.

Iki gün süren kongrede 7 oturumda ulusal ve uluslararasi katilimcilar "Kirsal Alanda Alternatif Turizm Çesitleri ve Kirsal Turizmin Önemi, Covid-19 Salgini ve Alternatif Turizm, Iklim Degisikligi ve Turizm, Turizm Stratejisi ve Alternatif Turizm Politikalari, Teknoloji, Inovasyon, E-Turizm" vb. konu basliklarinda sunum gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA