AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Meyer-Landrut, Çanakkale'de Dijital Okyanus Tüneli Etkinligine Katildi

Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Çanakkale’de denizlerdeki kirlenmeye dikkat çeken "Dijital Okyanus Tüneli" etkinligine katildi.

AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Meyer-Landrut, Çanakkale'de Dijital Okyanus Tüneli Etkinligine Katildi
Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu, Avrupa Birligi Bilgi Merkezleri ve Smurfs (Sirinler) isbirliginde Çanakkale Karina Deniz Kültür Merkezi’nde 23 metre uzunlugunda Dijital Okyanus Tüneli ve sahil temizleme etkinligi düzenlendi.

Etkinlige katilan Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, anasinifi ögrencilerinin atiklardan yaptigi çalismalari inceleyerek, Dijital Okyanus Tüneli’nde canlilar ve denizlerden çikarilan atiklarla ilgili bilgiler aldi. Büyükelçi Meyer-Landrut, denizlerdeki kirligi dikkat çekerek sunlari söyledi:

"Denizlerde kirliligin engellenmesi ve ekosistemin bozulmasinin yavaslatilmasi konusunda Avrupa Birligi’nin diger ülkelerinde ve dünyanin birçok noktasinda çalismalar çok öncesinden baslatildi ve devam etmekte. Denizlerdeki kirlilik bütün dünya için önem arz ediyor. Ancak denizdeki bu kirlilik, bu çöp sadece denizde baslamiyor. Aslinda karada baslayan bir kaynak. Dolayisiyla bununla baglantili olarak bizler Avrupa Birligi hibesiyle baslatilan ve Avrupa Birligince kollanmis olan bir projeyi bugün ziyaret etme firsatimiz oldu. Bu proje Çanakkale’de basari öyküsünü yazmis olan kati atik aritma tesisleridir. Çanakkale Belediyesi Avrupa Birligi hibesiyle baslamis, daha sonra kendi saglam adimlarini atmaya devam etmektedir. Ve burada bizler bu projelerle kaynakta kirliligi önlemeye çalisiyoruz. Karada baslayan çalismalarda tüketimin azaltilmasiyla ve geri dönüsüm döngülerinin de iyi bir sekilde kullanilmasiyla kirliligin önüne geçmeye çalisiyoruz. Bugün buradaki turumuza basladigimizda ilk temasimiz çocuklar doldu. Zira gelecege olan en önemli mesajlar onlar araciligiyla olacaktir. Ve bugün daha önceden de burada söylendigi üzere örnegin 2050 yilina gelindiginde denizlerimizde baliktan çok plastik olacagi söylendi. Bugün itibariyla denizlerdeki ve dünyada 1 milyon kadar tür aslinda yok olmakla karsi karsiya. Yani biyoçesitlilik konusunda ciddi anlamda bir tehlikeyle karsi karsiya bulunuyoruz" dedi.

Çanakkale Belediye Baskanvekili Irfan Mutluay ise, projenin ortagi olduklarindan dolayi AB temsilcilerine tesekkür ederek, "Çevremizdeki illere, diger ülkelere baktigimizda örnek sayilabilecek tesisleri, çevreci yatirimlari bir bir hayata geçirdik. Bunun ilk adimini da sabah ziyaret ettigimiz kati atik depolama tesisini Avrupa Birligi’nin katkilariyla hayata geçirdik. Bunun devaminda da su anda entegre tesisleri yapmaya çalisiyoruz. Mekanik ayristirma, enerji üretimiyle birlikte yüzde

60’lara varan oranda geri dönüsümü saglamak istiyoruz. Bunun disinda atik suda ileri düzeyde aritma tesislerini hayata geçirdik. Bunun ödülü olarak barisin kentinde masmavi bir denize sahip olmak istiyoruz. Kentimizde mavi bayrakli plajlara sahibiz. Bunun da Çanakkale halki için yapmis oldugumuz çevreci yatirimlarin bir ödülü oldugunu söylemek istiyorum. Bu kirliligin sebebi aslinda kara. Karadaki atiklar, plastikler, evsel atiklar ve sanayi atiklari denizleri ve su kaynaklarimizi kirletiyor. Buradaki biyoçesitlilik her geçen gün azaliyor. Dünyanin son kullanicilari bizler degiliz. Etkinlik alanina girdigimizde çocuklarimizi gördük. Bu etkinlik gençleri, çocuklari bilinçlendirme, farkindalik olusturma ve gelecek adina mesaj verme faaliyeti. Hayalet aglarla, plastiklerle, evsel, endüstriyel kirlilikle birlikte gerçekten denizel yasamin, deniz ekosisteminin ve biyoçesitliliginin yok olduguna hepimiz sahitlik ediyoruz" dedi.

Milli sporcu Birgül Erken de denizi evi gibi gördügünü söyleyerek, "Buraya benim evimi kurtarmaya gelmis bir konugumuz var. Büyükelçimizin nezdinde bütün bu organizasyonda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Burada canlandirdigimiz kirlilige ben kendi gözlerimle sahit oluyorum. Bu gerçekten çok aci verici. Gelecegimizin teminati gençlere dokunduk. Bu etkinlik bu nedenle benim için önemli" dedi.

Konusmalarin ardindan AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Çanakkale Belediye Baskanvekili Irfan Mutluay sanal gerçeklik gözlügü ile hazirlanan videoyu izledi.
Kaynak: İHA