Karadeniz'in Zeugmasi Hadrianopolis'te Bin 500 Yillik Yeni Mozaikler Bulundu

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianopolis Antik Kenti’nde bin 500 yillik yeni figürlerin yer aldigi mozaikler bulundu.

Karadeniz'in Zeugmasi Hadrianopolis'te Bin 500 Yillik Yeni Mozaikler Bulundu
’Karadeniz’in Zeugmasi" olarak adlandirilan Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde 2022 yili kazi çalismalari Kazi Baskani Doç. Dr. Ersin Çelikbas öncülügünde devam ediyor. Kale içerisinde devam eden çalismalarda Sondaj-2 denilen planli yapinin zemininde sülün, ördek, tavuk, meyve sepeti (üzüm, nar, armut), amphora, tavus kusu gibi figürlerin yer aldigi mozaikler bulundu. Kazi Baskani Doç. Dr. Ersin Çelikbas, gazeteciler yaptigi açiklamada tespit edilen odadaki zeminin mozaiklerle süslü oldugunu gördüklerini belirtti.

Mozaiklerin çok ilginç figür ve sahneleri içerdigini ifade eden Çelikbas, “Mozaiklerin tarihine baktigimizda M.S. 4. ve 5. yüzyilla tarihleniyor. Hadrianopolis’te daha önce tespit edilmis olan mozaiklerden biraz daha erken özellikler gösterdigini söyleyebiliriz. Mozaiklerde özellikle kus figürleri dikkat çekici” diye konustu.



“Mozaik koleksiyonuna önemli bir konu daha eklendigini söyleyebiliriz”

Çelikbas, mozaiklerin üzerinde bulunan meyve sepeti figürünün Hadrianopolis’te daha önce görülmeyen bir tarzda yapildigini aktararak, “Bunun üzerinde armut ve üzümler islenmis. Hemen yanina da nar eklenmis. Sanki orada meyve sepeti natürmort olarak islenmis. Bu özelligiyle Hadrianopolis’in mozaik koleksiyonuna önemli bir konu daha eklendigini söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

Kazi yapilan alanin henüz hangi fonksiyona sahip oldugunu söylemenin mümkün olmadigini kaydeden Çelikbas, “Çünkü kazinin daha yeni basinda sayiliriz. Ilerleyen dönemlerde hem yapinin fonksiyonunu tespit edecegiz hem de bir kismi ortaya çikarilmis mozaiklerin tamamini da açmis olacagiz” seklinde konustu.

Geçtigimiz eylül ayinin basinda da antik kentte "Saglik Tanrisi" olarak adlandirilan Asklepios’un izine rastlanmasiyla bölgede antik döneme ait bir hastane oldugu tespit edilmisti.
Kaynak: İHA