Baskan Degirmenci'den 'Is Sagligi Ve Güvenligi' Açiklamasi

Hak-Is Konfederasyonu Genel Baskan Yardimcisi ve Özçelik-Is Sendikasi Genel Baskani Yunus Degirmenci, "is sagligi ve güvenligi" konularinda açiklamalarda bulundu, yapilmasi gerekenleri anlatti.

Baskan Degirmenci'den 'Is Sagligi Ve Güvenligi' Açiklamasi
Son yillarda is sagligi ve güvenligi konusunda önemli adimlar atildigini fakat bu konuda halen sikintilar oldugunu söyleyen Degirmenci, is kazalarinin can yakan, evlere ates düsüren, çocuklari babasiz birakan, moral bozan, motivasyonu asagilara çeken bir konu olarak bas kösedeki yerini korudugunu belirtti.

Rizkinin pesinde kosan, ailesine ekmek götürme derdiyle ömrünü harcayan emekçilerin artik kazalarda ölmesini istemediklerini ifade eden Degirmenci, "Bunun için acilen caydirici cezalar devreye sokulmali, denetimler artirilmali, tüm taraflarca is güvenligine iliskin verilen egitimlerin sayisi ve niteligi artirilmalidir" dedi.

Amasra’daki maden kazasinin yürekleri dagladigini aktaran Degirmenci, "Hayatini kaybeden 41 madenci kardesimize yüce Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailelerine bassagligi, yarali kardeslerimize de acil sifalar diliyorum" ifadelerini kullandi. Birçok çalisma sahasinda her yil emekçilerin ihmaller, egitimsizlik, is sagligi ve güvenligine gereken önemin verilmemesi gibi birçok nedenle hayatini kaybettigine veya sakat kaldigini söyleyen Degirmenci, "Teknolojinin bu kadar gelistigi, imkanlarin bu kadar genis oldugu bir dönemde acilen bir zihniyet dönüsümüne ihtiyacimiz var. Insani merkeze almayan, sadece üretime odaklanmis bir anlayis derhal terk edilmelidir. ’Hiçbir kazanç insan hayatindan daha degerli olamaz’ bakis açisi benimsenmeli, benimsetilmelidir. Ancak bu sekilde is kazalarini çalisma hayatinin alin yazisi olmaktan çikarabiliriz" ifadelerini kullandi.

Is sagligi ve güvenligi konusunun birçok ayaginin bulundugunu ifade eden Degirmenci, "Öncelikle isverenler is sagligi ve güvenligine iliskin yasalarin, mevzuatin ve toplu is sözlesmelerimizin öngördügü tüm kurallari hayata geçirmeli, çalisanlara güvenli bir çalisma ortami olusturmalidir. Ardindan çalisanlar da is yerinde hayatini ve sagligini tehlikeye atacak ihmallere ragmen çalismamali, gerekirse isveren vekillerini veya amirlerini uyarmali, uygun çalisma kosullarinin saglanmasini istemeli, kendisi de is sagligi ve güvenligi kurallarina es ve çocuklari, sevenleri için uymalidir. Sendikalar da is sagligi ve güvenligi konusunun ciddi takipçisi olmali, hiçbir çalisanin canina zarar gelmemesi için konunun üzerinde hassasiyetle durmalidir" dedi.

Siki denetimlerle çalisma hayatinda basibosluga izin verilmemesi ve caydirici cezalar uygulanmasini isteyen Yunus Degirmenci, isverenleri ve çalisanlari is güvenligine karsi bilinçlenmeye tesvik edici uygulamalarin devreye sokulmasi gerektigini kaydetti.

Amasra’daki maden kazasinin son olmasini dileyen Degirmenci, "Korkulu rüyamiz is kazalarinin artik son bulmasini istiyoruz. Bizler de is yerlerindeki lokal bazli egitimlerin artirilmasi ve tüm üyelerimizin bilinçli bir sekilde çalisma hayatinin içerisinde yer alabilmesi için çalismalarimizi artirarak devam ettirecegiz" dedi.

Kaynak: İHA