Uludag'da Kis Sezonu Tedbirlerle Basliyor

Uludag’da 2022-2023 döneminde uyulmasi gereken kurallar Bursa Valiligi tarafindan açiklandi. Uludag’da muhtemel olaylar, kriz durumlari, güvenlik kontrolleri, meteorolojik degisimlerde alinacak tedbirlere karsi Uludag Güvenlik Yönetim Komisyonu kurulmasi kararlastirildi.

Uludag'da Kis Sezonu Tedbirlerle Basliyor
Bursa Valisi Yakup Canbolat’in imzasiyla alinan karar neticesinde, 2022-2023 döneminde Uludag Milli Park alaninda faaliyet gösteren tüm kamu ve kuruluslari ve özel isletmelerin almalari gereken tedbirler, yapmalari gereken isler ve uymalari gereken kurallar tek tek açiklandi.

Yaz ve kis aylarinda tatil ve dinlenmek için Uludag Milli Parkina gelen vatandaslarin huzur ve güvenligi için alinan kararlara uymayanlar hakkinda gerekli idari ve yasal islem yapilacagi açiklanirken, 27 maddeden olusan hukuki dayanaklar da belirtildi. Ilk olarak kis sezonu boyunca Uludag Milli Parki’ndaki mekanik tesisler, kar motoru, kar kizagi ve kayak pistlerinde meydana gelebilecek olaylarda, meteorolojik degisimlerde ve ani gelisebilecek kriz durumlarinda, güvenlik yeterliliklerini ve ihtimal zafiyetlerini tespit etmek ve önleyici tedbirler almak maksadiyla ‘Uludag Güvenlik Yönetim Komisyonu" kurulacagi açiklandi.

“Mekanik görevlileri bildirmeyen tesisler hizmet veremeyecek”

Pistlerin kullanima açilis ve kapanis saatleri belli saatlerde olacagi belirtilen kararda, mekanik tesislerde görevlendirilen personel bilgilerini 20 Kasim 2022 tarihine kadar Uludag Milli Park Müdürlügü ve Uludag Jandarma Karakol Komutanligi’na teslim etmeyen tesisler, kis sezonu boyunca hizmet veremeyecek. Ayrica, mekanik tesislerin gerekli teknik bakim ve servislerinin yapildigina dair evraklar, Sanayi ve Teknoloji Il Müdürlügü ile Makine Mühendisleri Odasi’ndan alinacak ‘Çalismasina uygun olduguna’ dair evraklar, Uludag Güvenlik Yönetim Komisyonuna iletilecek. Evraklarini teslim etmeyen, bakimlarini yaptirmayan ve izinlerini almayan isletmelerin çalismasina izin verilmeyecek.

“O araçlarin hafta sonlari zirveye giris çikislari yasak”

Acil durumlar hariç olmak üzere, hafta sonlari cuma saat 18.00’den pazar saat 00.00’a kadar yakit tasiyan tanker, kamyon, tir ve çekicilerinin Uludag Milli Park giselerinden geçisine müsaade edilmeyecek.

Uludag Milli Parki’nda 12 ay boyunca yürüyüs, dagcilik ve kamp faaliyeti icra edecek spor kulübü ve derneklerin gerekli müracaatlarini Gençlik ve Spor Il Müdürlügü yaptiktan sonra yapabilecegi; 12 kisiden fazla gruplarin ise alan kilavuzu almasi yaz ve kis aylarinda mecburi hale getirildi.

Izinsiz yapilan etkinliklerin tespitinde ise yaptirim cezasi uygulanacak.

Belirlenen alanlar haricinde mangal yapanlara idari para cezasi kesilecegi açiklanirken, orman yanginlariyla mücadele çerçevesinde yerde ates yakilmasina da izin verilmeyecek. Ayrica stabilize yollarin da her türlü araç geçislerine kapatilacagi belirtildi. Sarialan ve Çobankaya disinda kamp ve çadir kurulmasina izin verilemeyecek. Kamp kuranlarin ise bedel ödemedigi tespit edildiginde ise idari yaptirim cezasi uygulanacagi ifade edildi.
Kaynak: İHA