TVHB'den Süt Fiyatlarina Iliskin Açiklama

Türk Veteriner Hekimleri Birligi (TVHB) Merkez Konseyi Baskani Ali Eroglu, ”Türkiye hayvanciliginin daha da gerilememesi, süt üreticisinin ayakta kalabilmesi, gençlerimizin, çocuklarimizin saglikli beslenebilmesi için fedakarlik sadece üreticiden istenmemeli, marketler de kontrol altinda tutulmalidir” dedi.

TVHB Merkez Konseyi Baskani Eroglu, süt fiyatlarina iliskin açiklama yapti. Bugün için 1 litre çig süt maliyetinin 11 TL’ye yakin oldugunu söyleyen Eroglu, “Uzun vadeli hayvancilik politikalari hazirlanirken her zaman ifade ettigimiz gibi özellikle süt ve et üretiminde destekleme sistemi degistirilmeli, elektrik, yem v.s gibi girdi fiyatlari gerçekçi olarak degerlendirilerek, süt üretim maliyetini düsürecek desteklemeler girdiler üzerinden yapilmalidir. Özellikle yem fiyatlari kontrol altina alinmalidir. Ancak yem hammaddesinde disa yani dövize bagimli oldugumuz için hayvancilik için bitkisel üretimin desteklenmesi acilen gündeme getirilmelidir” diye konustu.

Süt üreticisinin özelikle son bir yildir süt hayvanlarini kesime gönderdigini belirten Eroglu, “Süt fiyatlarini enflasyonu kontrol altinda tutmak amaci ile yükseltmemek, yarin, çok yakin bir gelecekte, zaten düsme egiliminde olan süt üretimini daha da düsürecek, piyasada süt miktari düstügü için de fiyatlar asiri artacak, süt ve süt ürünleri orta gelir grubu da dahil olmak üzere özellikle alt gelir grubundaki vatandaslarimizi etkileyecektir” ifadelerini kullandi.

Eroglu, market fiyatlarini kontrol altinda tutabilmek için referans fiyatin düsük tutulmasi gerektiginin altini çizerek, sunlari kaydetti:

“Ancak süt referans fiyati 8 TL iken, ucuz marketlerde 1 litre süt perakende olarak 17-18 TL’den satilmaktadir. Türkiye hayvanciliginin daha da gerilememesi, süt üreticisinin ayakta kalabilmesi, gençlerimizin, çocuklarimizin saglikli beslenebilmesi için fedakarlik sadece üreticiden istenmemeli, marketler de kontrol altinda tutulmalidir. Bu, serbest piyasa sartlarina müdahale etmek degil, ülkemiz insaninin üreticimiz de dahil olmak üzere yeterli hayvansal protein alabilmesi, saglikli beslenebilmesi için alinmasi gereken acil tedbir olacaktir.”
Kaynak: İHA