Cumhurbaskanligi Seçimi Öncesi Bagdat'ta Güvenlik Önlemleri Artirildi

Irak’ta yarin gerçeklesecek cumhurbaskanligi seçimi öncesinde baskent Bagdat’ta alinan güvenlik önlemleri kapsaminda Yesil Bölge’ye giden Cumhuriyet Köprüsü aksam saatlerinden itibaren trafige kapatilirken, Bagdat’ta gece yarisindan itibaren sokaga çikma yasagi ilan edilmesi bekleniyor.

Cumhurbaskanligi Seçimi Öncesi Bagdat'ta Güvenlik Önlemleri Artirildi
Irak’ta bir yildir devam eden siyasi krize son vermek için yarin mecliste cumhurbaskanligi seçimi gerçeklestirilecek. Seçim öncesi baskent Bagdat’ta genis çapli güvenlik önlemleri alinmaya basladi.

Hükümet konaklari ve yabanci misyonlarin yer aldigi Yesil Bölge’ye giden Cumhuriyet Köprüsü aksam saatlerinden itibaren trafige kapatilirken, gece yarisindan itibaren ise sokaga çikma yasaginin uygulanmasi bekleniyor. Alinan tedbirler çerçevesinde, bazi cadde ve sokaklarda güvenlik güçleri tarafindan denetimler yapilirken, Bagdat Operasyonlar Komutanligi ise askeri araçlarin izinsiz olarak kente girmesini yasakladi.

Boykot karari

Seçim arifesinde, Irak Meclisi’ndeki Kanun Dogusu Koalisyonu yarin yapilacak oturumu boykot karari aldi. Irak Meclisi’nde 8 sandalyesi bulunan koalisyon grubu, siyasi tikanikliga son vermekten yana olduklarini belirterek, muhalefete firsat verilmesini istedi.

Kürt siyasi taraflari arasindaki anlasmazlik sürüyor

Seçim öncesi Kürtlerin payi olan cumhurbaskanligi makami için Mesut Barzani liderligindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Bafil Talabani liderligindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KYB) arasinda ortak aday konusunda uzlasma saglanmadi. El-Maliki baskanligindaki Hukuk Devleti Koalisyonu, KYB’nin cumhurbaskani adayi Reber Ahmet’in adayligini geri çekerek, KYB’den mevcut Cumhurbaskani Berhem Salih’in yerine Abdullatif Resd’in aday olmasini istedi. KYB ise Salih’in adayligi konusunda israrci oldugunu açikladi.



Irak’taki siyasi gerilim

Irak’ta geçtigimiz yil yapilan erken genel seçimlerin ardindan hükümet kurma konusunda siyasi taraflar arasinda uzlasma saglanamamis, seçimlerin galibi Mukteda Sadr liderligindeki Sadr Grubu milletvekilleri geçtigimiz haziran ayinda istifa etmisti. Sadr yanlilarinin daha sonra meclisi isgal etmesi ile ülkede protestolar patlak vermis ve meclis uzun süre toplanamamisti. Protestolar Sadr’in 30 Agustos’ta siyasetten çekildigini duyurmasinin ardindan alevlenmis, Bagdat’taki Yesil Bölge ve çevresinde çikan çatismalarda 30 kisi hayatini kaybetmis, 110 güvenlik görevlisi de dahil olmak üzere 700 kisi yaralanmisti.
Kaynak: İHA