ABD Savunma Bakani Austin Açiklamasi 'Putin'in Nükleer Tehditlerini Ciddiye Aliyoruz'

Belçika’nin baskenti Brüksel’deki NATO Karargahi’nda gerçeklesen Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantisi sonrasi açiklama yapan ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, "Putin’in nükleer tehditleri çok tehlikeli ve sorumsuzdur. Büyük bir nükleer güçten bu tür bir davranis görmeyi beklemiyoruz. Bu çok tehlikelidir ve bunu ciddiye aliyoruz" dedi.

ABD Savunma Bakani Austin Açiklamasi 'Putin'in Nükleer Tehditlerini Ciddiye Aliyoruz'


NATO Savunma Bakanlari Toplantisi kapsaminda Belçika’nin baskenti Brüksel’de bulunan ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, NATO Karargahi’nda gerçeklesen Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantisinin ardindan açiklamalarda bulundu. Rusya’nin isgal eylemlerine karsilik Ukrayna’ya yönelik destek taahhütlerini yineleyen Austin, "Ukrayna Savunma Temas Grubuyla yaptigimiz bugünkü toplantida mükemmel ilerleme kaydettik. Temas Grubuyla, Ukrayna’nin öncelikli ihtiyaçlari, en son savas alani dinamikleri ve Ukrayna’nin kendisini uzun vadede savunmasi için gereksinimleri güncellendi. Rusya’nin acimasiz ve sebepsiz isgalinden sonra uluslararasi toplumun Ukrayna’nin savunmasini destekleme kararliligini bir kez daha vurgulamak üzere bugünkü toplantiya katilan yaklasik 50 ülkeden bakanlara tesekkür ediyorum" dedi.



"Saldirgan bir dünyada herkesin güvenligi tehdit ediliyor"

Rusya’nin Ukrayna’ya yaptigi son füze saldirilarina dikkat çeken Austin, saldirilarin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in acimasizligini bir kez daha gösterdigini ifade etti.

Austin, "Askeri amaci olmayan hedeflere yapilan bu saldirilar, Putin’in tercih ettigi savasin kötülügünü bir kez daha gözler önüne serdi. Ancak Rusya, Ukrayna’nin yaninda duran uluslari daha da birlestirdi" dedi.

Austin, "Son birkaç gündür Putin hepimize saldirgan otokratlarin barisçil devletlerin haklarini bastirdigi bir dünyanin öngörüsünü verdi. Bu saldirganlarin barisçil komsularina saldirabilecegi ve sinirlarini zorla çigneyebilecegi bir dünyada hepimiz daha az güvendeyiz" ifadelerini kullandi. Ukraynalilarin kendi geleceklerini seçme ve bunu için kendilerini savunma hakkina sahip oldugunu söyleyen Austin, "Ukrayna Temas grubu, savasin herhangi sonucundan bagimsiz olarak bu fikre bagli kalacaktir. Ukrayna’nin kendisini Rusya’nin yayilmaci hirslarindan korumasina destek göstermekten tereddüt etmeyecegiz" dedi.



"Ukrayna’nin daha fazla savunma gereksinimine ihtiyaci var"

Müttefik ve ortaklarin Ukrayna’nin savunmasini uzun vadede ayakta tutmak için çalistigini belirten Austin, Ukrayna’ya daha fazla savunma egitimi ve teçhizatinin saglanmasi gerektigini vurguladi. Austin, "Bugün, Temas Grubu, Ukrayna’nin savunmasina tedarik saglamaya devam etme konusundaki ortak taahhüdümüzün altini çizdi. Ukrayna kuvvetlerini egitmek için daha fazlasini yapmanin yollarini tartisiyoruz. Ukrayna’nin hala uzun menzilli silahlara, hava savunma sistemlerine ve topçu sistemlerine ihtiyaci oldugunu biliyoruz" dedi.

Austin, "Ukraynalilar bu kis savasmaya devam edecek bunun için her katki önemlidir. Temas Grubu’nun üyeleri Ukrayna’nin savunmasina verdigimiz destekte birlesti. Küresel güvenligi saglamak, barisçil devletlerin egemenlik haklarini çignemek için kasitli olarak savas ve vahset kullanimina karsi birlikte duruyoruz" ifadelerini kullandi. Austin, "Uluslararasi toplum, Ukrayna’nin çikarlarinin korumasina ve egemen topraklarini savunmasina yardimci olmak için elinden gelen her seyi yapmaya kararli ve birlik içinde olmaya devam ediyor. Ukrayna’nin kis boyunca topraklarini geri kazanmak, savas alaninda etkili olmak için elinden gelen her seyi yapmaya devam edecegini biliyorum. Bu mücadelede etkili olmalari için gerekenlere sahip olduklarindan emin olmak için elimizden gelen her seyi yapacagiz" dedi.



"Putin’in nükleer tehditleri çok tehlikeli ve sorumsuzdur"

Açiklamalarinin ardindan nükleer saldiri tehlikesiyle ilgili gelen soruyu yanitlayan Austin, "Putin’in nükleer tehditleri çok tehlikeli ve sorumsuzdur. Büyük bir nükleer güçten bu tür bir davranis görmeyi beklemiyoruz. Bu çok tehlikelidir ve bunu ciddiye aliyoruz. Buna odaklanmis durumdayiz. Farkli bir yöne gidip gitmedigine isaret eden göstergeleri ve herhangi bir uyariyi dikkatle izliyoruz. Ancak su ana kadar bu yönde bir gösterge görmedik. Haftanin 7 günü 24 saat boyunca buna odaklanmis durumdayiz" dedi.

Austin, Ukraynali bir gazetecinin "Hava savunma sistemleri ne zaman teslim edilecek? Ailem için endise ediyorum. Biz ne zaman rahat bir uyku uyuyacagiz?" sorusuna ise, "Bu sistemleri saglamaya devam edecegiz. Sistemler fiziki olarak ulastiginda en hizli sekilde verilecek. Buna odaklanmis durumdayiz. Elimizde bulunan sistemleri ve Almanya gibi ülkelerde bulunan sistemlerden saglayacagiz. Ayrica Ukrayna’nin kullandigi mevcut sistemlere ilave mühimmat saglamaya çalisacagiz" dedi.

Austin, "Ukrayna halkini korumak için ihtiyaç duyduklari kapasiteyi elde etmelerine yardimci olmak için elimizden gelen her seyi yapacagiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA