TMO Ile Türksat Arasinda Tarimda Verimliligi Arttiracak Isbirligi Protokolü

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) ve Türksat arasinda TMO faaliyet alaninda bulunan ürünlerin ekim alanlarinin ölçümü, kontrol ve verim tahmini çalismalarini uydu görüntüleri araciyla yapilmasi amaciyla isbirligi protokolü imzalandi.

TMO Ile Türksat Arasinda Tarimda Verimliligi Arttiracak Isbirligi Protokolü
TMO ve Türksat arasinda TMO faaliyet alaninda bulunan ürünlerin ekim alanlarinin ölçümü, kontrol ve verim tahmini çalismalarini uydu görüntüleri araciyla yapilmasi amaciyla isbirligi protokolü imzalandi. TMO Genel Müdürlügü’nde gerçeklesen imza törenine TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ve Türksat Genel Müdür Hasan Hüseyin Ertok katildi.

“Gida üretme ihtiyaci her geçen gün tarimsal üretimi daha verimli ve sürdürülebilir hale getirecek yöntemlerin hayatimiza girmesine sebep oluyor”

Uydu teknolojilerinin sadece uzay alaninda hizmet vermedigini bütün sektörlerde verimliligin artmasi için kullanildigini ifade eden Türksat Genel Müdürü Ertok, “Dünya bugün artik, uydular üzerinden verilen hizmetler konusunda mücadele ediyor. Zira uydu teknolojileri düsünüldügü gibi sadece yayincilik ve savunma sektöründe degil; egitimden sagliga, su kaynaklarinin yönetiminden tarima, haberlesmeden hayvanciliga kadar birçok alana destek sagliyor. Söz konusu alandaki teknolojik gelismelerin sonucu olarak sunulan hizmetler, sayisiz is sürecini hizlandirmanin yani sira, risklerin anlasilmasi ve azaltilmasi konusunda da önemli bir rol oynuyor. Ayrica hizmet verdigi is kollarinda maliyetleri azaltip, verimliligi artiriyor. Keza Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü’nün tahminine göre 2050 yilinda dünya nüfusun yüzde 34 artarak 9.1 milyara ulasmasi bekleniyor. Artan nüfusa yeterli miktarda gida üretme ihtiyaci her geçen gün tarimsal üretimi daha verimli ve sürdürülebilir hale getirecek yöntemlerin hayatimiza girmesine sebep oluyor. Ve yine Gida ve Tarim Örgütü’ne göre uzman destekli uydu servisi ile tarlalarin kesintisiz takibi yapilarak verimin en az yüzde 25 artirildigi ve girdilerin en aza indirilerek hasatlarin daha verimli hale getirildigi ifade ediliyor” diye konustu.

Pilot uygulamada yüzde 96 basari saglandi

Yapilan isbirliginin daha önce tarimda verimliligi arttirdigini söyleyen ifade eden Ertok, “2019 yilinda pilot uygulama olarak yabanci kaynakli uydular araciligiyla hashas ekimi yapilan sinirli bir alanda uydu görüntüleri kullandik ve yüzde 96 basari sagladik. 2020 yilindan itibaren ise ticari haklari TÜRKSAT’ta olan yerli ve milli uydumuz GÖKTÜRK-1 uydu görüntülerini kullandik ve yine büyük basari sagladik. Bu yil ise TMO ile hashas ekim alanlarinda uydu görüntüleri araciligiyla uzaktan algilama, cografi bilgi teknolojileri ve yazilimsal araçlar kullanilarak ölçüm, kontrol ve verim tahmin çalismalari yapilabilmesi için teknik alt yapi çalismalarini baslattik. TMO ile yapilan görüsmelerimiz neticesinde kurumlarimiz arasinda yillardir süre gelen basarili is birligi çalismasinin arttirilmasi amaciyla TMO faaliyet alanina giren diger tarim ürünlerinin de ölçüm, kontrol ve verim tahmin çalismalarinin uydu görüntüleri araciligiyla yapilabilmesine karar verdik. Iste bugün altina imzamizi atacagimiz bu protokol ile artik TMO faaliyet alanina giren tüm tarim ürünlerimiz; yüksek dogruluk oraniyla, çok kisa zamanda ve çok az personel ile Türksat araciligiyla uydu görüntüleri üzerinden kontrol edilebilecek. Artik ülkemizde de tarimsal üretim uydularimiz araciligiyla daha verimli ve sürdürülebilir hale gelecek” ifadelerine yer verdi.

“TMO, tarim piyasalarinin merkez bankasi rolünü yürüten 84 yillik bir devlet kurumu”

TMO Genel Müdürü Güldal, “Biz son 1-2 yildan beri bu programin deneme sürecini yürütüyorduk. Özellikle TMO’nun tekelinde bulunan hashas ürününün ekimi, izinlendirilmesi, hasadi ve sonra degerlendirilmesine giden süreçte Türksat ile güzel bir isbirligi gerçeklestiriyorduk. Bu sürecin olumlu gitmesi daha da ileri boyutlarda hizmet alimini, diger tüm alanlardaki ürünleri de kapsamasi noktasinda isbirligi protokolü imzalayacagiz. Burada amacimiz su; malum ölçmek çok degerli, ona göre politika belirlemek çok degerli. TMO hububat, bakliyat basta olmak üzere tarim piyasalarinin merkez bankasi rolünü yürüten ve piyasalarda denge ve istikrari saglamak için gayret eden 84 yillik bir devlet kurumu. Baska ülkelere baktigimizda da TMO hüviyetinde çalisan kurumlar olsa bile TMO’nun tecrübesinde ve marka degerinde bir kurum çok az bulunuyor. Böyle köklü bir kurumun yeni gelismelerden yeni teknolojilerden istifade ederek kararlardaki isabetliligini çok yükseltmesi gerekiyor. Biz bu anlamda hashas ile basladigimiz ve verimli götürdügümüz bundan sonra da insan kaynagini daha az kullanarak teknolojiyi çok daha yüksek kullanacagimiz bir dönemi baslatmis oluyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA