Isveç Basbakani Andersson Açiklamasi 'Kuzey Akim Sorusturmasinin Bulgularini Rusya Ile Paylasmayacagiz'

Isveç Basbakani Magdalena Andersson, “Isveç, Kuzey Akim 1 ve Kuzey Akim 2 boru hatlarinda meydana gelen sizintiya iliskin yapilan sorusturmanin bulgularini Rus yetkilileriyle veya Gazprom ile paylasmayacak” dedi.

Rus gazini Baltik Denizi’nden Avrupa’ya tasiyan Kuzey Akim 1 ve Kuzey Akim 2 boru hatlarinda meydana gelen sizintilarla ilgili Isveç’ten açiklama geldi. Isveçli ekip tarafindan yapilan olay yeri incelemesinde, sizintinin sebebinin patlamalar olduguna iliskin kanitlar bulundugu ve sabotaj iddialarinin güçlendigi açiklandi. Dün olay yeri incelemesinin tamamlanmasinin ardindan açiklama yapan Isveç Basbakani Magdalena Andersson, “Isveç’te ön sorusturmalarimiz gizlidir. Kuzey Akim 1 ve Kuzey Akim 2 boru hatlarinda meydana gelen sizintiya iliskin yapilan sorusturmanin bulgulari Rus yetkilileriyle veya Gazprom ile paylasilmayacak” dedi.

Isveç’in Rus gemilerinin sizintinin meydana geldigi bölgeleri ziyaret etmesini engelleme yetkisinin olmadigini belirten Anderson, "Sizintinin gerçeklestigi münhasir ekonomik bölgede güvenlik seridini kaldirdik. Diger gemilerin bölgede kalmasi mümkün, kurallar böyle isliyor" seklinde konustu.

Geçtigimiz hafta Rusya Basbakani Mihail Misustin, Isveç hükümetine Rus yetkililerin ve Gazprom’un sorusturmaya katilmasina izin verilmesini talep eden bir mektup göndermis, Isveç bunu reddetmisti. Rus gazini Baltik Denizi’nden Avrupa’ya tasiyan Kuzey Akim 1 ve Kuzey Akim 2 boru hatlarinda ikisi Danimarka, ikisi de Isveç kara sularinda olmak üzere 4 sizinti meydana gelmisti.
Kaynak: İHA