Kizilirmak Deltasi'ni 2021'De 35 Bin Kisi Ziyaret Etti

Türkiye’nin en önemli sulak alanlarindan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti, geçen yil pandemiye ragmen 35 bin ziyaretçi agirladi.

Kizilirmak Deltasi'ni 2021'De 35 Bin Kisi Ziyaret Etti
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Doga ve Milli Parklar Genel Müdürlügü Kizilirmak Deltasi’ni Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO dogal miras alani olmaya hazirlarken, Samsun Valiligi Mahalli Sulak Alan Komisyonu ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu tarafindan da bölgenin korunmasi yönünde alinan kararlar titizlikle uygulaniyor. Bu kapsamda bölgenin araç trafigine kapatilmasi ile Samsun Büyüksehir Belediyesi bisiklet, elektrikli bisiklet ve akülü araç hizmetleriyle ziyaretçilere hizmet veriyor.

UNESCO Geçici Miras Listesi’nde yer alan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti, besin maddesi ve fauna açisindan zengin popülasyonuyla nesli tükenme tehlikesi altindaki 24 kus türünden 15’ine, ülkede görülen 420 kus türünden de 356’sina ev sahipligi yapiyor. 140 tür kusun üredigi deltada 100 bin su kusu bariniyor. Her yil 7 milyondan fazla göçmen kusun rotasinda yer almasi sebebiyle konaklayan leyleklerin yüzde 97.2’si ise yuvalarini burada kuruyor.

56 bin hektar büyüklügündeki delta, dogal gölleri, ilkbaharda tabani tamamen suyla kaplanarak yaprak döken su basar ormanlari, sazliklari, gün dogumu ve gün batimindaki essiz manzarasiyla görenleri büyülüyor. Ziyaretçi merkezi, görüntü izleme merkezi, sergi salonu ve bölgeye has ürünlerin tanitildigi satis reyonu gibi alana sahip deltaya ise ilgi her geçen yil artiyor. Pandemi kisitlamalarinin sona erdigi 2021 yilinda kus cennetini 21 bin 708’i biletli ve 13 bin 292’si ögrenci olmak üzere toplam 35 bin kisi ziyaret etti.

Hayvanlar da korunuyor

Öte yandan Samsun Büyüksehir Belediyesi, doganin korunmasina verdigi önemi hayvanlar için de gösteriyor. Bunun son örnegi Ilkadim ilçesinde bulunan yarali bir yavru kedi oldu. Sag gözü olmayan ve sag arka bacaginda açik yara olan kedi Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin Güçten Düsmüs Sahipsiz Hayvan Bakim Merkezi’nde tedaviye alindi. Yapilan tedavi sonrasi kendinin bacagi yeniden kullanabilecegi duruma geldi. Kaybettigi sag gözü içinse enfeksiyonun önlenmesi disinda yapilabilecek bir sey olmadigi belirlendi.

Veteriner Isleri Sube Müdürü Savas Kasap, "Yavru kedimiz agir bir darbeye maruz kalmis. Bize geldiginde sag gözünün olmadigini, sag arka bacaginda da büyük boyutta kayipli efektif açik yarasi oldugu tespit ettik. Veteriner hekimlerimiz yavru kedimizin tedavisine hemen basladi.

22 günlük bir tedavi ve yogun bakim süreci sonrasinda simdi arka bacagini rahat bir sekilde kullanmaya basladi.

Kedi Kasabamizda rehabilite altinda sahiplenilmeyi bekliyor" dedi.

Kaynak: İHA