Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Demirkapi Tüneli'nde Isik Göründü'

Antalya-Manavgat ayrimi ile Tasagil-Ibradi ayrimi yolu üzerindeki Demirkapi Tüneli’nde incelemelerde bulunan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, tünelde isigin göründügünü belirterek, projenin bu yilsonunda tamamlamayi hedeflediklerini bildirdi. Bakan Karaismailoglu, projenin tamamlanmasiyla birlikte Antalya-Konya arasindaki mesafenin 30 kilometre daha kisalacagini ve bu sayede yillik 36,5 milyon TL tasarruf saglanacagina vurgu yapti.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Demirkapi Tüneli'nde Isik Göründü'
Antalya Demirkapi Tüneli Isik Görme Töreni’ne katilan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, burada yaptigi konusmada, “Yapim çalismalari devam eden Antalya-Manavgat ayrimi Tasagil-Ibradi ayrimi yolumuz üzerindeki Demirkapi Tüneli’nde kazi çalismalarini tamamladik” dedi.

Bakan Karaismailoglu, çalismalarinin nihai amacinin üstün bir hizmet anlayisiyla ticaret ve turizmi daha da güçlendirme oldugunu söyledi.



“23 milyar TL’ye yakin yatirim yaptik”

“Milletten aldigimizi millete verdik” diyen Bakan Karaismailoglu, Antalya’ya yapilan ulasim ve iletisim yatirimlarina iliskin, “Hükümetlerimiz döneminde, bugüne kadar Antalya’nin ulasimi ve iletisimi için yap-islet-devret projeleri de dahil olmak üzere, toplamda 23 milyar liraya yakin yatirim yaptik. 2003’de sadece 197 kilometre bölünmüs yolu olan Antalya’nin bölünmüs yol uzunlugunu 676 kilometreye çikardik. Turizm cenneti Antalya’mizin bitümlü sicak kaplamali yol uzunlugunu da 6,5 kat artirarak 922 kilometreye yükselttik” ifadelerini kaydetti.



“Antalya’ya 21 bin 473 metre tünel yaptik”

Bakan Karaismailoglu, son 19 yilda Antalya il genelinde 322 kilometre tek yol yapimi ve iyilestirmesi gerçeklestirdiklerini, 15’i tek tüp ve 5’i de çift tüp olmak üzere toplamda da 21 bin 473 metre tünel yaptiklarini belirterek, “Antalya’ya toplam uzunluklari 17 bin 753 metreyi bulan tam 154 köprü insa ettik. Geçit vermez daglari tünellerle, derin vadileri de köprülerle ve viyadüklerle astik. Antalya Bati ve Kuzey Çevre yolu ile birlikte Alanya Dogu Çevre yollarini yaptik. Dogu Akdeniz Sahil Yolu’nu 140 dakika ve 43 kilometre kisalttigimiz güzergahta artan sürüs güvenliginin yani sira, Antalya’nin İçel Limani’na erisimini hem kisalttik hem de kolaylastirdik. Eksik kalan bölgelerde Yapim çalismalari yogun bir sekilde devam ediyor. Antalya genelinde birçok turizm yollari ile birlikte ilçe yollarini da yaparak islah ettik. Bu güzel ilimizdeki devam eden 14 adet karayolu yatirimlarimizin toplam bütçe büyüklügü, 7,5 milyar lirayi buluyor. Projelerimizi önümüzdeki günlerden itibaren bir bir bitirerek hizmete açacagiz. Bu yatirimlarimizla Antalya’nin bütünsel kalkinmasini saglarken, sehrimizi sürüs güvenligi yüksek bir turizm cennetine dönüstürdük. Islah edilen, çift yönlü ulasimi gelisen, virajlari azalan, mesafeleri kisalan, tünelli yollarimizla Antalya’nin 80 ile karadan baglantisini konforlu, hizli ve güvenli hale getirdik. Bu alandaki çalismalarimiza yeni yatirimlarimizla devam ediyoruz” diye konustu.



“Yatirimlarimizla kazalardaki can kaybini yüzde 81 azalttik”

2003 yilinda Türkiye genelindeki 6 bin kilometre olarak devralinan bölünmüs yol uzunlugunu 4 kat arttirarak 28 bin 530 kilometreye çikardiklarinin altini çizen Bakan Karaismailoglu, son 20 yilda ülkedeki araç sayisi ile tasit hareketliliginin artmasina karsin kazalarda ciddi oranda azalma orani yakaladiklarini vurguladi. Karaismailoglu, “Araç sayisinin yüzde 170, tasit hareketliliginde de yüzde 180 artmasina ragmen yatirimlarimizla, kazalardaki can kaybini yüzde 81 oraninda azalttik. Ülke genelinde yaptigimiz bölünmüs yollar sayesinde yillik 21 milyar liralik tasarruf sagliyoruz. 4,5 milyon ton karbon emisyonu azalmasi gerçeklesti. Yollarimiz geçtikleri yerlerdeki üretim, istihdam ve ticareti gelistirdi. Yollarimizla ülkemizdeki is gücünde yaklasik 315 milyon saat tasarruf sagladik. Bunun rakamsal karsiligi 12 milyar 965 milyon liradir. Bütün bu basarilar, halkina güvenen, halkindan güven alan ve ülkeye gönül verenlerin isidir” dedi.



“18 yilda 1 trilyon 145 milyar liralik harcama”

Türkiye’nin ulasim ve iletisim yatirimlari için 2003-2021 döneminde yaklasik 1 trilyon 145 milyar liralik harcama gerçeklestirdiklerini aktaran Karaismailoglu, bu yatirimlarin içerisinde yaklasik 698 milyar lira ile ilk siranin karayolu yatirimlari oldugunu ifade ederek, “Bizim için ‘durmak yok, yola devam.’ Cumhuriyet’imizin 100. kurulus yildönümüne kadar bölünmüs yol uzunlugumuzu 29 bin 500 kilometreye, tünel uzunlugumuzu 720 kilometreye, köprü ve viyadük uzunlugumuzu 771 kilometreye, otoyol uzunlugumuzu da 3 bin 841 kilometreye çikaracagiz” seklinde konustu.



“30 kilometre daha kisalacak”

Demirkapi tüneliyle ilgili de degerlendirmede bulunan Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, sunlari söyledi:

“Antalya-Manavgat ayrimi ile Tasagil-Ibradi ayrimi yolumuz üzerindeki Demirkapi Tünelimizin tüm kazi islerini bitirdik. Demirkapi Tüneli ve baglanti yollarinin tamamlanmasiyla, ülkemizin iç kesimleri ile güney hatti arasindaki baglanti kuvvetlenecek. Tünelimizin içinde yer aldigi yol projemiz, toplamda 67 kilometrelik karayolu hattinin 34 kilometresini kapsiyor. Demirkapi Tünelimizin de içinde oldugu projemizin toplam maliyeti 1,5 milyar liradir. Demirkapi Tünelimizi ve baglanti yollari projemizi, bu yil sonunda tamamlayarak halkimizin hizmetine sunmayi hedefledik. Projemiz tamamlandiginda; Antalya-Konya arasindaki mesafe 30 kilometre daha kisalacak. Zamandan 30 milyon lira, akaryakittan 6,5 milyon TL olmak üzere, yillik toplam 36,5 milyon TL tasarruf saglayacagiz. Ayrica, karbon salinimi 2 bin 535 ton azalacaktir. Yolumuz hizmete açildiginda, turizm faaliyetleri ile birlikte, endüstriyel ürünlerin iç ve dis pazarlara ulasmasi çok daha kolaylasacak. Yol ve tünelimiz bölgeye canlilik katacak, bolluk ve bereket getirecek.”

“2022 yilinda da yatirimlarimiza hiz kesmeden devam edecegiz”

Çalismalarin nihai amacinin üstün bir hizmet anlayisiyla ticareti ve turizmi güçlendirmek oldugunu vurgulayan Bakan Karaismailoglu, “Bu güç, halkimizin ve ülkemizin ekonomisine katma deger olarak dönüyor, refah seviyemizi yükseltiyor. Dev ölçekteki, yerli ve milli projelerimizi hayata geçirdikçe, herkes gördü ki, baskalarinin hayal etmekten bile çekindigi isleri biz kararliligimiz, çaliskanligimiz ve haklimizin destegiyle bir bir tamamliyoruz. Ulasim ve altyapi projeleri, yalnizca teknik projeler, mühendislik çalismalari degildir. Istihdam için, ticaret için, egitim için, sosyal yasam için; tasiyicidirlar. Ulasim ve altyapi projeleri, ülkemizin, milletimizin layik oldugu biçimde yasamasinin önündeki engellerin kaldirilmasidir. Bu nedenle tüm ülkemizde oldugu gibi Antalya’da da projelerimizi bir bir tamamlamanin, milletimizin hizmetine sunmanin gururunu yasiyoruz. Antalyali kardeslerimiz, ülke genelindeki yatirimlarimizdan hak ettikleri payi aliyorlar. 2022 yilinda da yatirimlarimiza hiz kesmeden devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA