'Yasakli Irk' Köpekleri Terk Edenler 30 Bin TL Ödeyecek

“Yasakli irk” diye belirlenen köpekler için son kisirlastirma tarihi 14 Ocak 2022 olarak belirlendi. ’Hayvanlari Koruma Kanunu’na göre bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kisirlastirilacak ve mikroçip takilacak. Bu kurala uymayanlara 11 bin, hayvanlari sokaga terk edenlere ise 30 bin lira idari para cezasi kesilecek.

'Yasakli Irk' Köpekleri Terk Edenler 30 Bin TL Ödeyecek


Samsun Büyüksehir Belediyesi yasakli irk köpek bulunduran hayvan sahiplerine destek olmak amaciyla kisirlastirma ve mikroçip takma islemini ücretsiz yapacak. Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskani Ali Tulumen, ’yasakli irk’ diye tabir edilen köpeklere çikan yasa geregi kisirlastirma ve mikroçip takma islemi yapilmasi için son tarihin 14 Ocak oldugunu hatirlatti. Tulumen, ’Hayvanlari Koruma Kanunu’na göre son tarihi geçirip, kurallara uymayanlara 11 bin, hayvanlari sokaga terk edenlere ise 30 bin lira idari para cezasi kesilecegini açikladi.

Tarim ve Orman Bakanligi’nin 14 Temmuz’da aldigi karar sonrasi 5199 sayili Yasa’da degisiklige gidilerek önceden beslenmesi yasak olan ‘pitbull terrier, japanese tosa, dogo argentino, fila brasilerio’ cinsi köpeklerin 14 Ocak 2022’ye kadar kisirlastirilip mikroçip taktirilmasi sartiyla sahiplenilebilecegini duyurdu. Samsun Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskani Ali Tulumen, bu köpek türlerini besleyen sahiplerine sürenin dolmasina kisa bir süre kaldigini hatirlatarak, bir an önce köpeklerini kisirlastirip onlara çip taktirmalari konusunda uyarida bulundu.

SON TARIHI KAÇIRMAYIN

Büyüksehir Belediyesi Veteriner Isleri Sube Müdürlügü tarafindan bu islemlerin ücretsiz yapilacagini söyleyen Daire Baskani Tulumen, "Tehlikeli irk diye belirlenen köpekler için son kisirlastirma tarihi 14 Ocak 2022 olarak belirlendi. ’Hayvanlari Koruma Kanunu’na göre bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kisirlastirilacak ve mikroçip takilacak. Bu kurala uymayanlara 11 bin, hayvanlari sokaga terk edenlere ise 30 bin lira idari para cezasi kesilecek. Biz de Samsun Büyüksehir Belediyesi olarak hayvan severlere destek olmak amaciyla bu islemleri ücretsiz yapacagiz. 13 Ocak tarihine kadar hayvan sahiplerimiz belediyemize basvurup kisirlastirma ve çip taktirma islemlerini yaptirabilirler. Onlarla bir ömür geçirmek kosuluyla yuvalarini açan tüm hayvan severlerimizin her kosulda yanlarindayiz" dedi.

Belediyeye ait Güçten Düsmüs Sahipsiz Hayvan Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 70’i yasakli köpek olmak üzere toplam 1850 hayvan misafir edildigini söyleyen Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir ise "Merkezde su anda 93 yasakli irk hayvanin bakimini en güzel sekilde yapiyoruz. Yeni gelecekler için de 88 gözlü bir bölüm yapma hazirligindayiz. Kent genelinde sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla ilgili önlemler kapsaminda denetimlerimiz ve çalismalarimiz sürecek" ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA