TIKA Baskani Serkan Kayalar, 'TADD'li Sohbetler'de Afrikali Ögrencilerle Bulustu

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi (TIKA) Baskani Serkan Kayalar, Afrika’nin müthis bir potansiyeli oldugunu belirterek, "TIKA olarak Afrika’nin gelecegine inanan bir kurulusuz ve faaliyetlerimizi de bu dogrultuda planlamaktayiz. Inaniyoruz ki bu güzel kita için önümüzdeki yillar çok parlak olacak” dedi.

TIKA Baskani Serkan Kayalar, 'TADD'li Sohbetler'de Afrikali Ögrencilerle Bulustu
Tüm Afrika’nin Dostlari Dernegi (TADD) tarafindan Fatih Kültür Merkezi’nde düzenlenen TADD’li Sohbetler’in konugu olan TIKA Baskani Serkan Kayalar oldu. Konferansta TIKA’nin tarihini ve Afrika’daki faaliyetlerini anlatan Kayalar, TIKA’nin, Türkiye’nin kalkinma is birligi alaninda projeler üreten bir kurum oldugunu belirterek, bes kitaya uzanan faaliyet cografyalarinda yilda 2 bine yakin proje gerçeklestiren bir kurum olduklarini söyledi.

Osmanli’dan bugüne dek yardimlasma kültürüne sahip olduklarini vurgulayan Kayalar, yardimlasmanin kendi kültür ve maneviyatlarinda oldugunu hatirlatarak, Cumhuriyetin ilk dönemlerinden bugüne dek yardimlasma, dayanisma ve tecrübe paylasmanin Türkiye için önemini dile getirdi.

TIKA’nin 1992 yilinda kuruldugunu ifade eden Kayalar, bu sene Ocak ayinda 30. yillarini kutlayacaklarini söyledi.

Türkiye’nin geçmisten bugüne Afrika’ya yaptigi yardimlarini anlatan Kayalar, "TIKA ilk ofislerini Türk Cumhuriyetlerinde açti, daha sonra Balkanlar’a ve diger bölgelere uzanarak yeni ofislerini açti. 1992-2002 arasinda 10 yilda 2 bin proje gerçeklestiren bir kurulusuz. Bugün 30 bin projeye ulasmis senede 2 bin proje yapan bir kurulus haline geldik. Neden proje sayisi artti? Çünkü Türkiye ile TIKA’nin öyküsü birbiriyle iç içe. Türkiye 2000 yillardan sonra güçlü atilimlar yapan, güçlü siyasi iradenin oldugu ve her alanda güçlü atilimlarin oldugu, artik dis politikada girisimci ve insani diplomasi dedigimiz diplomatik yönü vurguladigimiz bir döneme girdi. Sayin Cumhurbaskanimizin bir ifadesi var. Bu ayni zamanda mottomuz ve kullandigimiz bir slogan haline geldi. Sayin Cumhurbaskani dünyanin neresinde olursa olsun her yere uzanacagiz’ diyor. ‘Nerede dertli varsa Türkiye orada olacak. Az veya çok ama oraya gidecektir.’ diyor. Bugün devletimizin kurumlariyla TADD gibi degerli sivil toplum kuruluslariyla bizim az ya da çok her yere ulasma gibi misyonumuz var" ifadelerini kullandi.

Geçmisten bugüne Afrika’yla olan diplomatik iliskiler ve yardimlari anlatan Kayalar, Afrikali her bir ögrencinin elçi oldugunu söyledi.

Afrika’yla iliskilerin bin yildan öteye gittigini ifade eden Kayalar, 2005’in Afrika yili ilan edilmesinin önemine degindi. Cumhurbaskani Erdogan’in Afrika kitasina en çok ziyaret gerçeklestiren lider oldugunun altini çizen Kayalar, "Cumhurbaskani Erdogan 2011’deki Mogadisu ziyareti Somali ve Afrika için tarihi bir öneme sahip. Afrika’nin müthis bir potansiyeli var. TIKA olarak Afrika’nin gelecegine inanan bir kurulusuz ve faaliyetlerimizi de bu dogrultuda planlamaktayiz. 2050 yilinda 2.4 milyar nüfusa ulasacak olan kitanin yarisi 25 yasin altindaki genç nüfustan olusuyor. Inaniyoruz ki bu güzel kita için 2050 yillar çok parlak olacak” ifadelerini kullandi.

1960’tan bu yana dünyada 3.4 trilyon dolar insani yardima bütçe harcandigina dikkati çeken Kayalar, bunun yüzde 30’undan fazlasinin (1.08 trilyon dolar) Afrika’ya harcanmis gözüktügünü belirtti.

Kayalar ayrica, Tüm Afrika’nin Dostlari Dernegine düzenledikleri anlamli etkinlik için ve Fatih Belediye Baskani Mehmet Ergün Turan’a da tahsis ettikleri mekan için tesekkür etti.

Konusmasinin ardindan Kayalar, Afrika’ya giden fotograf sanatçilarin çekmis oldugu fotograflarla Afrika’nin Bilinmeyenleri konu baslikli fotograf sergisini gezdi.
Kaynak: İHA