Sultangazi 2021 Yilinda Da Yesili Korumak Ve Artirmak Için Çalismalarinda Hiz Kesmedi

Istanbul Sultangazi Belediyesi, ilçedeki yesil alanlari korumak ve artirmak adina yogun çalismalar gerçeklestirdigi bir yili daha geride birakti. Ilçeye kazandirilan yeni parklarin yani sira var olanlarin yenilenmesi veya bakimi, sokak ve caddelerdeki agaçlandirma çalismalari, sehir ormanlarindaki bakim çalismalari, yeni spor sahalari ve daha birçok çalismayla 2021, yesilin korundugu ve artirildigi bir yil oldu.

Sultangazi 2021 Yilinda Da Yesili Korumak Ve Artirmak Için Çalismalarinda Hiz Kesmedi
“Daha Yesil Bir Sultansehir” için çalismalarina hiz kesmeden devam eden Sultangazi Belediyesi, bu amaç dogrultusunda yogun gayret gösterdigi bir seneyi arkasinda birakti. Haftanin yedi günü çalisan ekipler ilçe genelindeki yesil alanlarin korunmasi ve artirilmasi amaciyla yogun mesai harcadi. Sultangazi’ye 24 bin 129 yeni agaç ve dekoratif peyzaj bitkisi ile “Agaçsiz sokak, çiçeksiz balkon kalmasin” diyen Sultangazi Belediyesi, 2021 yilinda ilçe genelindeki birçok sokak ve caddeye toplam 755 agaç dikti ve vatandaslara binlerce saksi çiçegi dagitti.

Senlik havasinda geçen agaç dikim etkinliklerinde Belediye Baskani Av. Abdurrahman Dursun da vatandaslarla bir araya geldi. Agaçlari ilçe sakinleriyle birlikte toprakla bulusturan Baskan Dursun, “Bizler, siz degerli komsularimizin her seyin en iyisine layik olduguna inaniyoruz ve sizlere daha yesil, daha güzel bir sehir armagan etmek istiyoruz. Ayrica unutmamaliyiz ki önemli olan bu agaçlarimiza ve esasinda tüm ilçemize hep beraber sahip çikmaktir. Bunu yaptigimizda insallah çok daha güzel günlere kavusacagiz, çok daha güzel bir Sultangazi’de bulusacagiz. Tüm ilçemizi hep beraber koruyalim, kollayalim; ilçemizi daha güzel günlere birlikte tasiyalim” diyerek yesili artirmanin yani sira korumanin da çok önemli oldugunu sik sik vurguladi. Öte yandan sehir ormanlarina dikilen agaçlarla, belediyenin 2021 yili içerisinde Sultangazi’ye kazandirdigi agaç ve dekoratif peyzaj bitkisi sayisi 24 bin 129 adet oldu.

Yeni parklar ve yesil alanlar

Sultangazi Belediyesi, agaç dikimlerinin yani sira ilçeye yeni parklar ve yesil alanlar da kazandirmaya gayret ediyor. 2021 yilinda Sultangazi’ye 5 yeni park ve yesil alan armagan eden belediye, 6 parki da tamamen yeniledi. Bunlarin yani sira 32 adet park ve yesil alanda kismi yenileme çalismalari yapildi ve bu çalismalar kapsaminda yeni oturma alanlari, geçis yollari ve oyun alanlari vatandaslarin hizmetine sunuldu. Parklarin görünümüne de önem veren Sultangazi Belediyesi, dekoratif ahsap saksilar, tas süslemeler ve bitki tasarimlariyla ilçe sakinlerini daha nezih ve daha sik parklar ve yesil alanlarla bulusturmayi amaçladi.

Göz alici bahçeler, renk renk çiçekler

Sultangazi genelinde muhtelif noktalarda 526 metrekarelik alani kapsayan sik ve modern görünümlü dikey bahçelerin rutin bakimlari devam ediyor. Bu bahçelerin yani sira, ilçedeki tüm park ve yesil alanlari süsleyen renk renk binlerce çiçek de Sultangazi Belediyesinin serasinda yetistirilerek toprakla bulusturuldu. Ilçe genelinde yazlik ve kislik olmak üzere iki defa mevsimlik çiçek dikimi yapilirken yaz mevsiminde sardunya, ates, begonya, cam güzeli, zinya ve kadife çiçegi; kis mevsimindeyse menekse, çuha, papatya ve nisan ayinda açmak üzere lale ve sümbül sogani dikimi yapiliyor. Ilçede yaklasik 2,5 yil içerisinde dikimi yapilan çiçek sayisi 4 milyon 300 bine ulasirken bu rengarenk çiçeklerle Sultangazi daha da güzellesti.

Parklar ve spor alanlari her zaman piril piril

Sultangazi’de toplam 316 park ve yesil alan bulunuyor. Buralardaki toplam 586 bin 253 metre alanda düzenli olarak bitki bakimlarini yapan belediye, 2021 yilinda toplam 15 bin 85 metrekare çim serimi gerçeklestirdi. Toplamda 606 bin 253 metrekare alanda da ilaçlama ve gübreleme çalismalari aksatilmaksizin düzenli olarak devam ediyor. Bu alanlarin disinda kalan bölgeleri de es geçmeyen belediye, ilçenin çesitli noktalarindaki yaklasik 1 milyon metrekarelik alanda çim biçimi, motorlu tirpan, ilaçlama ve gübreleme çalismalarini düzenli olarak yapmaya devam ediyor.

Park ve yesil alanlarda bulunan bütün çocuk oyun gruplari, fitness aletleri, ahsap malzemeler (bank, piknik masasi, pergole, kameriye ve benzeri), korkuluklar ve potalar, kaleler, spor sahalari ve saha koruma direkleri ile çitlerinin boya, kaynak, tamirat gibi islemleri belediye ekiplerince gerçeklestiriliyor ve vatandaslarin magduriyet yasamasina izin verilmiyor. Ihtiyaç duyulan tüm bank, piknik masasi, çatili piknik masasi ve kameriyeler ile voleybol, futbol ve basketbol pota direklerini belediye kendi bünyesinde imal ediyor. Öte yandan bu alanlardaki aydinlatmalar da, haftada iki gece olmak üzere, düzenli olarak kontrol ediliyor ve olusabilecek acil durumlara karsi müdahale ekibi, 7 gün 24 saat hazir tutuluyor. Ayrica ilçedeki okul, hastane, cami gibi tüm kamu kurumlarinin da bahçelerindeki yesil alanlarin bakim ve onarim islemleri Sultangazi Belediyesince gerçeklestiriliyor.

Sultangazi Belediyesi, gençlerin ve tüm sporseverlerin huzurla spor yapabilmesi için park ve yesil alanlarin yani sira ilçedeki spor sahalarinin da bakimina büyük önem veriyor. Sürekli yapilan bakim ve onarim çalismalarinin yani sira 2021 yilinda 4 adet spor sahasi tamamen yenilendi ve 1 adet yeni saha da ilçeye kazandirildi.

Sehir ormanlarina özel ilgi

Belediye, Sultangazinin göz bebekleri olan Mimar Sinan Sehir Ormani ile Haci Bektas-i Veli Sehir Ormani’na özel ilgi gösteriyor. Piknikçilerin sehir ormanlarindan huzurla istifade edebilmesi için yeni yerlestirilenlerle birlikte bakim ve onarimlari yapilan toplamda 250 adet piknik masasi ormanlara yerlestirildi. Mimar Sinan Sehir Ormani’nda yer alan amfi tiyatro, tamamen yenilenerek vatandaslarin kullanimina sunuldu. Böylece düzenlenecek tiyatro ve konserlerin daha bakimli ve kullanisli alanlarda yapilabilmesine imkan saglandi. Ormanlardaki fitness ve çocuk oyun alanlari, bisiklet yollari, çesmeler, yesil alanlar, parklar, agaç, çiçek ve çalilik alanlarin yani sira vatandaslarin severek ve eglenerek vakit geçirdigi at çiftligi ile sehrin merkezinde doga ile bütünlestigi ve kendi sebze ve meyvesini organik olarak üretebildigi hobi bahçelerinde de bakim ve onarim islemleri aksatilmadan düzenli olarak sürdürülüyor.
Kaynak: İHA