Solucan Gübresi Rekolte Ve Kaliteyi Yüzde 60 Artirdi

Sivas’ta bilim insanlari tarafindan üretilen solucan gübresinin denemelerinden elde edilen verilere göre, bugday ile patateste rekolte ve kalitenin yüksek oranda arttigi görüldü.

Solucan Gübresi Rekolte Ve Kaliteyi Yüzde 60 Artirdi
Sivas Valiligi Il Özel Idaresi Buruciye A.S, Sivas Belediyesi SIDAS, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Ticaret ve Sanayi Odasi’nin ortakligiyla kurulan "SORTAS" Solucan Gübresi Üretim Tesisinde çalismalar araliksiz sürüyor. Bilim insanlari tarafindan solucanlarin diskisindan elde edilen kati ve sivi gübreler çiftçiyi ümitlendiriyor. Üretilen gübrelerin deneme asamasinda da yüz güldüren sonuçlar ortaya çikti. Bölgede yasanan don olaylarina ragmen solucan gübresinin kullanildigi bugday tarlasinda rekolte ve kalitede yüzde 60 verim saglandi. Patates üretiminde yapilan denemelerde ise kimyasal gübre uygulanan tarladan 5 ton ürün elde edilirken solucan gübresinin uygulandigi tarladan 8 ton ürün alindi. Geçtigimiz yil 100 ton kati 20 bin litre sivi solucan gübresi üretilen tesiste gübrelerin bu yil çiftçiyle bulusturulmasi hedefleniyor.

Kati ve sivi gübreler çiftçiyle bu yil bulusacak

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ugur Tutar, konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “2019 yilinda kurulan sirketimiz yil sonunda üretime basladi.

2021 yili içerisinde 100 ton kati gübre 20 bin litrede sivi gübre üretimi gerçeklestirildi.

Bu yil itibariyle hem kati gübremizi hem sivi gübremizi çiftçimizle bulusturacagiz. Baslangiçta biz solucana verecegimiz mamanin hazirligiyla basliyoruz. Büyükbas hayvan gübresinin sikilarak posasini çikararak bitkisel materyaller katarak elde ettigimiz özel bir rasyonumuz var. Bu rasyonu yaklasik 3 aylik bir süreçte elde ediyoruz ve solucanlara görmüs oldugunuz sürekli akis sistemleri içerisinde metrekarede 30 bin civarinda solucana 9 ay boyunca yedirmek suretiyle kati gübreyi elde ediyoruz. Daha sonra sürekli akis sisteminin vermis oldugu pratikle kesimlerini yapiyoruz. Hazirlanmis olan kati gübrenin kurutma ve ele islemi gerçeklestirerek paketleme islemi yapiyoruz ve çiftçiye ulastiriyoruz" dedi.



12 milyon solucan bulunuyor

Doç. Dr. Tutar, tesiste 11-12 milyon civarinda solucan oldugunu belirterek, “Bir de kati gübreden elde ettigimiz sivi formasyonumuz var. Bununda içerisinde özellikle kati gübreden gelen aminoasitler, vitaminler, hormonlar ve mikro elementlerle birlikte yaprak gübresi formülünde üsten vererek bütün bitkileri tam anlamiyla beslemis ve yüksek kalite ve rekoltede ürün elde etmelerini saglamis oluyoruz. Tesisimiz 2 bin 800 metre kare kapali alan içerisinde 6 tane sürekli akis sistemi, 50 tane de kasa sistemiyle üretim gerçeklestirmekteyiz. Solucan sayimiz ilk basladigimiz zaman yaklasik 1 milyon adetti. Su anda 11-12 milyon civarina ulasmis durumdayiz’’ seklinde konustu.



Don olaylarina ragmen bugday üretiminde yüzde 60 verim saglandi

Doç. Dr. Ugur Tutar, kendi yaptiklari denemelerde don olaylarina ragmen bugdayda yüzde 60 verim sagladiklarini söyleyerek, “Biz su anda özellikle Sivas bölgesinde üretmis oldugumuz gübreyi kullandiriyoruz. Sivas’ta da tarimda malum bugday, arpa, yulaf, pancar ve özellikle patateste kullandiriyoruz. Sivas ve çevresinde gübremizi çiftçimizle bulusturmaya basladik. Ama önümüzde ki dönemlerde ülkemizin güney bölümlerinde, sera bölgelerinde, meyvecilige de hitap etmeyi düsünüyoruz. Kendi yaptigimiz denemelerde de bugdayda özellikle yüzde 60 verim artisi sagladik. Geçen sene Sivas bölgesi çok kurak geçti ayni zamanda bugdaylarin çikis süresinde don etkiledi ve rekolte çok düsük oldu. Sivas genelinde 180 kilo ürün alinirken bizim solucan gübresinde yapmis oldugumuz üretimde 340 kilogram gibi bir ürün elde ettik’’ ifadelerini kullandi.

Kimyasal gübrede 5, solucan gübresinde 8 ton hasat

Doç. Dr. Tutar, solucan gübresinin uygulandigi tarladan 8 ton ürün aldiklarini dile getirerek, ”Sarkisla’da bir üreticimiz tarlasinda tarlayi ikiye bölerek kendi üretim metotlariyla 200 kilogram kimyasal gübre kullandi. Diger yarisinda ise kimyasal gübreyi yari yariya azaltarak onun yerine 100 kilogram kati solucan gübresi ve 2 litre sivi solucan gübresi kullanarak üretim gerçeklestirdik. Gördügünüz gibi hem kalibrasyon çiftçiyi memnun etti hem de verim bakimindan sadece 200 kilogram kimyasal kullanilan alanda 5 ton ürün alinirken solucan gübresi ve kimyasal gübrenin yari yariya azaltildigi alanda 8 ton civarinda bir rekolte elde edildi. Hem gübre maliyetleri anlaminda çiftçimiz çok memnun, hem rekolte hem de görmüs oldugunuz kalibrasyon anlaminda çiftçimiz son derece memnun oldu’’ diye konustu.

Kaynak: İHA