Mardin'de Çöp Toplamakta Kullanilan Esek Emekli Oldu

Mardin’de çöp toplayan bir esek geçtigimiz haftalarda emekli edilerek HAYTAP Emekli Hayvanlar Çiftligi’ne getirildi. ‘Dost’ adi verilen esegin yeni yuvasinda arkadaslariyla mutlu ânlari kameralara yansidi.

Mardin'de Çöp Toplamakta Kullanilan Esek Emekli Oldu
Mardin’de motorlu tasitlarin giremedigi dar ve merdivenli sokaklarda çöplerin toplanmasinda kullanilan esekler geçtigimiz günlerde bir kez daha gündeme geldi. Bir esegin fazla yükten yaralandiginin iddia edilmesi üzerine, Mardin’in merkez Artuklu Belediyesi, esegin yükten degil, baska bir esek tarafindan isirildigini açiklamisti. Hayvan Haklari Federasyonu (HAYTAP) tarafindan bahse konu esek Mardin’den alinarak Emekli Hayvanlar Çiftligi’ne getirildi.

Burada tedavisi yapilan ve ‘Dost’ adi verilen esek, yeni yuvasinda arkadaslari ile çok mutlu. Bu ânlar kameralara yansidi. Ömrünün geri kalanini burada tamamlayacak olan Dost’a gözü gibi bakan yetkililer, hiçbir hayvanin bu çagda yük için kullanilmamasi gerektigine vurgu yapti.

HAYTAP Bursa temsilcisi Emre Demir, “Görmüs oldugunuz esegimiz Mardin’den geldi. Uzun yillardir orada çöp için kullaniliyormus. Yasadigi sartlar uygun degildi. Yasadigimiz yüzyilda hala eseklere çöp toplatilmasi bizi üzüyor ve yipratiyor. Sadece bu esegin degil, orada bu isleri yapan bütün eseklerin artik bu istiraptan kurtulmalari ve çagimiza uygun sartlarda çöplerin toplatilmasi gerekiyor. Su anda ‘Dost’ bizimle ve arkadaslari ile yasiyor. Gerekli saglik kontrolleri veteriner hekimler tarafindan yapiliyor. Ömrünün sonuna kadar burada mutlu sekilde yasayacak” dedi.

Emekli Hayvanlar Çiftligi’nin pilot bölge oldugunu belirten Demir, “Burasi bir pilot bölge. Gönül ister ki bütün hayvanlara kapimizi açmak, ama buna sartlarimiz elvermiyor. Aslinda buradaki amaç, bütün belediyelere örnek olmaktir. Biz sivil toplum kurulusu olarak bunu yapabiliyorsak, belediyelerin bunu çok daha iyi sartlarda yapabilecegine inaniyoruz. Çünkü kedi köpekler kadar diger hayvanlar da magdur olabiliyor ve sonlari hüzünlü bitiyor. Sadece ‘Dost’ degil, mayin tarlasinda ayagi sakatlanmis esek, Manavgat yanginindan kurtarilan çiftlik hayvanlarimiz var. Biz her zaman elimizden geldigi kadar yardim etmeye çalisiyoruz, ama birçok bölgede, belediyelerde böyle yerlerin olmasini saglamak istiyoruz. Umudumuz bu yönde. Bu sekilde adim atan belediyelerimiz oluyor. Dileriz ki daha fazla olur, Türkiye’ye örnek olurlar” diye konustu.

“Emekli kelimesini dikkat çekmek için söylüyoruz” diyen Demir, “Burada yas gözetmiyoruz. Hiçbir hayvanin yük tasimasini ya da çiftlik hayvaninin insanlar için kullanilmasini istemiyoruz. Burada emekli kelimesini kullanarak bir farkindalik olusturmak çabasindayiz. Yoksa dogustan annesinden ayrilan esegimiz de emekli, bir yas siniri yok” ifadelerini kullandi.

HAYTAP Emekli Hayvanlar Çiftligi’nde veterinerlik yapan Mustafa Agir, “Mardin’den gelen Dost’un ayaklarinda açik yaralari, boyun kisminda dikis yaralari vardi. 10 günü askin süredir bizimle mutlu sekilde yasiyor. Ilk 3 günde stabil olarak yaptigimiz tedavilerimiz vardi. Bu tedavilerin bitiminde iyilesmeler sekillendi. Bundan sonra beslenmesine dikkat ederek su ânki hâlini aldi. Dost daha önce Mardin’de yük tasimak için kullaniliyordu ve ortalama ömrü 10 yildir” dedi.

Kaynak: İHA