Kuzey Kore Açiklamasi 'Hipersonik Füze Belirlenen Hedefi Basari Ile Vurdu'

Kuzey Kore, dün gerçeklestirdigi füze denemesini dogruladi. Devlet kontrolündeki Rodong Sinmun Gazetesi, test edilen silahin yeni bir hipersonik füze oldugunu duyururken, 700 kilometre uzakliktaki hedefin basari ile vuruldugu açiklandi.

Kuzey Kore Açiklamasi 'Hipersonik Füze Belirlenen Hedefi Basari Ile Vurdu'
Kuzey Kore yönetimi, dün gerçeklestirdigi yeni füze denemesi ile uluslararasi kamuoyunu alarma geçiren son silah testini dogruladi. Devlet kontrolündeki Rodong Sinmun Gazetesi tarafindan yayinlanan haberde, Ulusal Savunma Bilimleri Akademisi öncülügünde gelistirilen yeni bir hipersonik füzenin test edildigi bildirildi.

700 kilometre uzaklikta belirlenen hedefin basari ile vuruldugu kaydedilen haberde, füze denemesine iktidardaki Isçi Partisi ve Ulusal Savunma Bilimleri Akademisi yöneticilerinin de katildigi vurgulandi. Ayrica füzede kullanilan yakit teknolojisinin zorlu kis kosullarinda kullaniminin da basari ile test edildigi belirtildi.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansindan (KCNA) yapilan açiklamada da, "Hipersonik füze alanindaki test denemelerinde üst üste gelen basarilar stratejik öneme sahip ve devletin silahli kuvvetlerinin modernize edilmesini hizlandiriyorlar" denildi.

YENI YILDA YENI DENEME

Güney Kore Genelkurmay Baskanligi’ndan dün yapilan açiklamada, Pyongyang yönetiminin yerel saatle 08.10 sularinda ülkenin dogu kiyisindan Japon Denizi açiklarina dogru yeni bir füze atesledigi bildirilmis, füze denemesi Japonya hükümeti tarafindan da dogrulanmisti. Karadan denize atilan bir balistik füze oldugu degerlendirilen silahla ilgili detayli incelemelerin sürdügü kaydedilmisti. Japonya Savunma Bakani Nobuo Kishi, füzenin Japonya’nin münhasir ekonomik bölgesinin disina düstügünü açiklamisti.

PYONGYANG’IN EN ÖNEMLI SILAHLARINDAN BIRI

Pyongyang yönetimi, geçtigimiz yil Eylül ayinda ilk kez yeni gelistirilen hipersonik füze "Hwasong-8"i denemisti. Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansi’nda (KCNA) yer alan haberlere göre yeni füze teknolojisi, ülkenin gelecek 5 yil için yaptigi askeri gelisim planinin en önemli silahindan biri oldu.

SES HIZINI ASIYOR

5 mach (6.125 km/s) ve daha yüksek hizlarda yol alan hipersonik füzeler, ses hizindan (1.235 km/s) yaklasik 5 kat daha hizli olarak biliniyor. Geleneksel savunma sistemleri tarafindan tespit edilmesi imkansiz olan hipersonik füzeler, gelecegin savunma teknolojisi olarak görülüyor.

(Burak Ersoy /IHA)
Kaynak: İHA