Is Dünyasindan Çagri Açiklamasi 'Üretici, Maliyetler Sürekli Degistigi Için Önünü Göremiyor'

TÜGIAD Genel Baskani ve DOSABSIAD Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel, ihracat bedeli dövizin yüzde 25’inin Merkez Bankasi’na satilmasi uygulamasinin ihracattaki hizi kesebilecegini söyledi. Çevikel, maliyetlerin sürekli degismesi nedeniyle sanayicinin önünü göremedigini ve enerjideki kademeli fiyat uygulamasinin gözden geçirilmesi gerektigini ifade etti.

Is Dünyasindan Çagri Açiklamasi 'Üretici, Maliyetler Sürekli Degistigi Için Önünü Göremiyor'
Türkiye Genç Is Insanlari Dernegi (TÜGIAD) Genel Baskani ve Demirtas Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve Is Insanlari Dernegi (DOSABSIAD) Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel; yeni genelge kapsaminda ihracatçinin Merkez Bankasi’na yapmasi zorunlu kilinan döviz satisi uygulamasinin, ihracat yaparken hammadde ithal eden sanayici için sorun olusturacagini söyledi.

Çevikel, elektrik ve dogalgazda kademeli fiyat uygulamasinin üretici dostu bakis açsiyla yeniden düzenlenmesi gerektigini de ifade etti.

“Is dünyasinin görüsü alinmali”

Ihracat bedelinin yüzde 25’inin, düzenlendigi tarihteki kur üzerinden Merkez Bankasi’na satilmasini öngören düzenlemenin ihracatçi cephesinde kaygilara yol açtigini vurgulayan DOSABSIAD Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel, “Ihracatçi; Merkez Bankasi’nin döviz rezervlerine katki saglanmasi amaciyla yayinlanan talimati, ihracatin devami adina bir risk olarak görmüyor ancak maliyetlerin sürekli degisiyor olmasi sanayici için öngörülemez bir tablo meydana çikariyor. Yüzde 25’lik döviz kazanci Türk Lirasi’na döndügünde üretici ayni hammaddeyi ithal olarak alirken zarar etmis olacak. Bu da ciddi kaygi olusturan bir durum. Bu kaygi da orta ve uzun vadede üretim istahini kaçirabilecek nitelikte. Döviz kurlarindaki dengenin bozulmasi halinde olumsuz tablolarla karsilasilabilir. Ihracat yaparken hammadde ve yan ürünleri ithal eden sektörler, dövize ihtiyaç duyuyor. Bu pozisyonda bulunan firmalar için ciddi sikintilar dogurabilecek düzenlemenin gözden geçirilmesi gerektigini düsünüyoruz. Ihracatçinin tahsilat noktasinda yasadigi sikintilar da mutlaka dikkate alinmali. Rezervleri güçlendirmek adina atilan adimlarin sonuçlari göz önünde bulundurularak is dünyamizi yakindan ilgilendiren uygulamalarda görüslerimizin dikkate alinmasini bekliyoruz” diye konustu.

“Üretim maliyetlerinde kirilganlik artti”

Üretim maliyetlerindeki kirilganligin, enerji basta olmak üzere tüm girdilerde arttigina da dikkati çeken Çevikel, elektrik fiyatlarinda kademeli fiyat uygulamasi ile ilgili “Yeni yilla birlikte elektrik ve dogalgaz fiyatlarindaki artislar, Subat’ta faturalara yansiyacak. Daha önce elektrik faturalari için gidilen kademeli fiyat düzenlemesi simdi de dogalgaz için hayata geçiriliyor. Ne var ki hesaplamasi yapilirken, Ocak 2021-Ocak 2022 kiyaslamasinin dogru olmadigini düsünüyoruz. Pandemi sebebiyle kapanmalarin oldugu, üretimin durma noktasina gelecek kadar yavasladigi bir dönemin baz alinarak kiyaslama yapilmasi, gerçekçi bir tablo olusmasini engelleyecektir. Üreticiye verilen desteklerin artmasi, sanayiciyi üretime tesvik edecek politikalarin yürürlüge alinmasi gibi beklentilerimiz sürerken potansiyelimizi tehdit edecek engellerin ortadan kaldirilmasini bekliyoruz. Ilave destekler beklerken üretim üzerindeki maliyet kirilganligini artiran uygulamalarin da günün sartlari ile gözden geçirilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA