Her Asamasinda Onlar Çalisiyor, Kadinlarin Elinden Dünya Pazarina

Türkiye’nin limon baskenti konumunda olan ve 60 ülkeye limon ihracati yapilan İçel’in Erdemli ilçesinde üretilip yilin 8 ayi tüketilebilen ’Kütdiken ve Lamas’ limonunda hasat sürerken, kadinlar bahçeden depoya uzanan zahmetli yolculukta yogun mesai harcayarak hem ülke hem de aile ekonomisine ciddi katki sunuyor.

Her Asamasinda Onlar Çalisiyor, Kadinlarin Elinden Dünya Pazarina
Ülke genelinde tüketilen limonun yüzde 80’inin karsilandigi İçel’de, yaklasik bir ay önce baslayan "Kütdiken ve Lamas" limonunda hasat araliksiz sürüyor. Bir taraftan hasat yapilirken, diger taraftan toplanan limonlar iç piyasa ile ihracata gönderilmek üzere kadinlarin elinden özenle paketleniyor. Limonun baskenti olarak bilinen ülkede tüketilen her 3 limondan 2’sinin üretildigi Erdemli ilçesinde de erkeklerden çok kadinlar hem bahçelerde hasat yapiyor, hem de ayristirma ve sarma islemlerine çalisarak ülke ve aile ekonomilerine ciddi katki sagliyor. Özenle sarilip İçel ve Nevsehir’de soguk hava depolarina alinan limonlar, yilin 8 ayi boyunca Türkiye’nin disinda 60 ülkeye de gönderiliyor.

Yogun limon hasat dönemi ile ilgili bilgi veren Erdemli Ziraat Odasi Meclis Baskani Askin Sahin, "Türkiye’de üretilen limonun yüzde 80’i İçel’de, İçel’de üretilen limonun ise yüzde 65’i Erdemli’de gerçeklesmektedir. Bölgemiz malum, ’Kütdiken’ ve ’Lamas’ limonunun ana merkezidir. Su anda hasadin ortasindayiz. Hasadimiz devam ediyor. Bölgemiz yillardan beri dünya da esi ve benzeri olmayan yarim asri geçkin bir süredir, natürel bir depolama sistemine sahip olan ’yatak’ ve ’dinlenme’ limonun da ayni zamanda ana merkezidir" dedi.



"Atalarindan ögrendikleri oldugu sanat eserini ortaya koyuyorlar"

Bahçelerden hasat edilen limonlari depo ortamina getirdiklerini animsatan Sahin, "Burada tesisin içerisinde görmüs oldugunuz hanimefendilerin önüne boy boy ayrilarak hijyenik bir sekilde uygun ambalajlama sistemi ile ambalajlanip muhafaza edilerek soguk hava depolarinda depolanmasi için bulunmus oldugumuz merkezden gönderiyoruz. Tabi bu çok mesakkatli bir is. Yani bu depolanma sisteminin bir okulu, bir merkezi, egitimi olmadi. Bu insanlar atlarindan analarindan, bacilarindan ögrenmis oldugu sanat eserini ortaya koyuyorlar. Ben böyle bir sanat eserini ortaya koyup, ilmek ilmek dokuyup bu limonlari ambalajlayan bölgemizdeki tüm hanimefendilere çok çok tesekkür etmek istiyorum. Bölgemiz sadece günü birlik iç piyasaya, ihracata limon göndermenin yani sira Nisan ayindan ta ki Eylül ayina kadar yatak ve dinlenme limonunun ana merkezidir. Bu insanlar olmamis olsaydi, biz bu tarihlerde limonu ithal olarak getirecektik, kendi soframizda limonun ana merkezinde bile ithal limon tüketecektik. Bölgemizin böyle çiftçilere, böyle emegi geçen hanimefendiler oldugu müddetçe sirti yere gelmeyecektir, ben bu sanat eserini ortaya koyan, emegi geçen herkese çok çok tesekkür ediyorum. C vitamini deposu limonu herkesin tüketmesini tavsiye ediyorum" diye konustu

Limon isinde çalisan kadinlar Covid-19’a yakalanmadi

Hasat döneminde çalisan isçilerden Nazli Gürsoy, "Su anda limon isliyoruz. Bu limon kasalardan buralara dökülüyor. Arka tarafimiza boyluyoruz, küçük boydan büyük boya dogru sirali. Kolesterole iyi geliyor, tansiyona mesela, tansiyonumuz yükseldigi zaman ilik suyun içerisine biraz limon siktigimizda faydasi oluyor. Dograyip yiyoruz. 2 yildir virüs var, sikiyoruz, biz 2 yildir burada bir hastalik görmedik" ifadelerini kullandi.

3 ay süreyle limon isinde çalisanlardan Fatma Uguz, "2 kizim var, biri üniversiteyi bitirdi, biri de üniversite okuyor. Geçimimizi buradan sagliyoruz. Sabah 07.30’da basliyoruz, 16.30’a kadar çalisiyoruz. Limonla geçimimizi saglamaya çalisiyoruz" seklinde konustu.

3 dakikada 250 limonun aldigi kasalari doldurdugunu söyleyen Uguz, ellerinin aliskin olmasi nedeniyle seri sekilde paketleme yaptiklarini dile getirdi.

Limonu kesip yerinde isleyip Ürgüp’e götürerek soguk hava depolarina kaldirdiklarini aktaran isletme sahibi Yasar Duruer, orada da bölgeden giden isçiler araciligiyla tekrar sandiklara alinarak iskartalarindan ayiklandigini, hem ülke içine hem de yurt disina gönderildigini kaydetti.

Kaynak: İHA