Gidalarda Raf Ömrünü Uzatan Teknoloji BTÜ'den

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi (MDBF), Gida Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Rasim Alper Oral’in projesi TÜBITAK 1002 Hizli Destek Programi kapsaminda destek almaya hak kazandi. Erciyes Üniversitesi Gida Mühendisligi Bölümü Prof. Dr. Kemal Sarioglu ve Bursa Teknik Üniversitesi Gida Mühendisligi Bölümü Ars. Gör. Hüseyin Demircan’in arastirmaci oldugu “Enkapsülatör Cihaz Sistemi Tasarimi ve Kapsül Üretim Optimizasyonu” baslikli projede bir yüksek lisans ögrencisi de bursiyer olarak yer alacak.

Gidalarda Raf Ömrünü Uzatan Teknoloji BTÜ'den
Gidalarda raf ömrünü uzatmak, besin degerini yükseltmek, olgunlasma sürelerini kisaltmak gibi amaçlarla kullanilan enkapsülasyon teknolojisi son yillarda gidalarda çesitliligi arttirmak ve dogalligi saglamak gibi birçok fayda saglayan ve giderek önem kazanan bir konu. Gida sektöründe sagladigi birçok avantaj ve yarar nedeni ile gida firmalari ve tüketicilerin enkapsülasyontalebinin artacaginin öngörüldügünü aktaran Doç. Dr. Rasim Alper Oral, “Enkapsülasyon; aktif materyalin duvar materyali tarafindan çevrelenerek kapsül formunda kismen veya tamamen izole edildigi fiziksel bir kaplama islemi. Elde edilen kapsüller gida, tarim, biyoteknoloji, tekstil, kimya, yem, tip, veterinerlik gibi farkli alanlarda kullanilabiliyor.Bu dogrultuda düsük maliyetli, endüstriyel üretime uygun kapasitede ve özelliklerde olan bir enkapsülatör cihazinin önemi de artiyor. Ithal olarak temini saglanan enkapsülatör cihazlarinin maliyeti ise oldukça yüksek.Bizimproje kapsaminda tasarladigimizenkapsülatör cihaz sistemi ile ise yüksek kapasitede kapsül üretimi mümkün hale gelecek ve dolayisiyla yerli üretim ve milli ekonomiye destek saglamis olacagiz.” dedi.

Tasarladiklari cihazin farkli boyutlarda kapsül üretim imkâni da sagladigini belirten Oral, “Cihaz, manyetik alanetkisi ile damlaciklarin daha küçük boyutlarda üretilmesine elverisli olacak. Üretilen kapsüllerin her bir proses parametresinde es boyutlu (uniform) olmasi önemli bir avantaj olarak degerlendirilebilir.Bununla birlikte akis hizi, frekans ve genlik parametrelerinin degistirilebilmesine de olanak saglayan yapisi ile farkli boyutlarda kapsül üretim imkâni mümkün hale geliyor.Ilave olarak cihazda beslemenin bir manifolddan yapilabilmesinin yani sira her bir nozülün farkli bir rezervuardan beslenebilmesine uygun tasarlanabilecek.” ifadelerini kullandi.

Proje kapsaminda tasarlanan enkapsülatör sistemi ile ilgili patent basvurusunda bulunduklarini ve ilk asamanin geçildigini belirten Oral, projenin basari çiktilari ile çok daha büyük kapasiteli (pilot ve sanayi ölçekli) cihaz tasariminin önünün açilacagini ve gelecekte TÜBITAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programlari Baskanligi (TEYDEB) projesi olarak da sürdürülebileceginin altini çizdi.
Kaynak: İHA