Elazigli Gençlerden Önemli Basari Açiklamasi Yerli Ve Milli Imkanlarla 'Elektronik Devre Karti' Gelistirildi

Ipek Yolu mühendislerinin tasarlayip ürettigi ve birçok alanda kullanilmasi planlanan Ipek Yolu elektronik gelistirme kartinin AR-GE çalismalari tamamlandi. Otonom araçlar, akilli evler, akilli sehirler, akilli tarim uygulamalari, nesnelerin interneti ve programlama gibi birçok yazilim teknolojilerinin gelistirilebilecegi bu kart, yerli imkanlarla ve Ipek Yolu markasiyla Elazig’da üretildi.

Elazigli Gençlerden Önemli Basari Açiklamasi Yerli Ve Milli Imkanlarla 'Elektronik Devre Karti' Gelistirildi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in açilisini gerçeklestirdigi Elazig Valiligi Il Özel Idaresi tarafindan yapimi tamamlanan Ipek Yolu Uluslararasi Çocuk ve Gençlik Çalismalari Merkezi, birçok alanda çalismalarini sürdürüyor. Çocuk ve gençlerin çesitli meslek dallarina yönelik egitim aldigi merkez, gelistirilen projelerle meyvelerini aliyor. Son olarak, Çin’den ithal edilen elektronik devre kartlarini artik kendi genç ekibi ile üretmeye baslayarak önemli bir çalismaya imza atan merkez, Girisimcilik Kuluçka Merkezinde robotik kodlamalarda Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesinde yerli ve milli kart gelistirdi. Ipek Yolu adi verilen ‘elektronik gelistirme karti’ sayesinde hem yurt disindan kart ithal etmeye gerek kalmayacak hem de otonom araçlar, akilli evler, akilli sehirler, akilli tarim uygulamalari, nesnelerin interneti ve programlama gibi birçok yazilim teknolojileri gelistirilebilecek.

"Bu teknoloji yaygin olarak Çin’de üretiliyor"

Ipekyolu Uluslararasi Çocuk ve Gençlik Çalismalari Merkezi Genel Koordinatörü Hakan Karabulut, merkez olarak Girisimcilik Kuluçka Merkezinde robotik kodlamalarda kullandiklari elektronik devre kartlarinin üretimine geçtiklerini söyledi.

Normalde su anda kullandiklari robotik setlerde Çin’den ithal ettikleri Arduino setlerin oldugunu dile getiren Karabulut, “Ancak biz Ipek Yolu mühendisleri olarak kendi özgün yazilimimiz ile gelistirdigimiz girisim kartlarimizi robotik egitimlerimizde kullanmaya basladik. Bu teknolojiyi artik Ipek Yolunda yayginlastirarak ülkemize robotik kodlama egitimlerinde ve farkli cihazlarda kullanilabilecek bir devre kartini artik üretmeye baslayacagiz. Bu teknoloji yaygin olarak Çin’de üretiliyor. Ancak ülkemizde yaygin olmamakla birlikte üreten bazi yerler var Ipek Yolu olarak da Dogu ve Güneydogu Bölgesinde bu karti üreten tek merkez olarak faaliyetlere basladik” dedi.



"Ürettigimiz bütün cihazlarin ana beynini bu kart olusturuyor"

Bu kartin özellikle temel düzeyde Arduino set olarak geçtigini dile getiren Karabulut, “Robotik kodlama egitimlerinde robotlarda kullanilan bir devre karti ancak ürettigimiz bütün cihazlarin aslinda ana beynini bu kart olusturuyor. Bu karti hangi yazilimi yüklerseniz cihaz o yazilimla çalisir. Aslinda biz burada bu teknolojiyi gelistirmis olduk ve AR-GE çalismalari sürüyor. Ilerleyen süreçlerde Ipek Yolu Uluslararasi Çocuk ve Gençlik Çalismalari Merkezi olarak üretecegimiz bütün cihazlarin artik kendi devre kartlarini kendi yazilimimizla biz üretmis olacagiz. Ipek Yolu olarak TEKNOFEST yarismasinda roket kategorisinde Türkiye ikinciligi aldik ayrica drone ürettik ve onunla da yarismaya katildik. Üç cihazimiza da kendi ürettigimiz devre kartlarini yerlestirerek yaristik basarilar elde ettik” diye konustu.



"Merkezde tüm ürünleri gelistirebiliriz"

Çocuk ve Gençlik Çalismalari Merkezi Girisimci Kuluçka Merkezi Koordinatörü Mekatronik Mühendisi Safa Kaya ise merkezlerinde her projenin literatür çalismasindan baslayip en son asamasina kadar tüm ürünleri gelistirebileceklerini söyledi.

Kaya, “Ipek Yolu mühendisleri olarak 8 ay önce basladigimiz Ipek Yolu elektronik gelistirme kartinin çalismalarini bitirdik. Buradaki elektronik kartimizi tüm temel düzey robotlarin kodlama egitimlerinde kullanabilir. Kartin üzerinde kullandigimiz islemciyle beraber bir evi akili hale getirebilirsiniz. Bizim buradaki amacimiz bu teknolojinin Elazig’da ve bölgede gelistirildigini ve bundan sonraki süreçte Ipek Yolu Uluslararasi Çocuk ve Gençlik Çalismalari Merkezinin bu tarz çalismalara ve arka plandaki teknolojiye hakim oldugunu anlatmaya çalisiyoruz. Ipek Yolu olarak burada sadece egitim vermiyoruz. Bunun yaninda ulusal ve uluslararasi alanlarda kendimizi gösterecegimiz bu tarz elektronik gelistirme kartlarini gelistirmeye devam edecegiz. Bizim halihazirda en temelden alip versiyonlastirarak sonraki asamalarda hem gençlerin hem de üniversite ögrencilerinin kullanabilecegi ve gerçek makinelerde kullanilacak elektronik kartlari gelistirmeyi hedefliyoruz. Amacimiz sadece bir karti gelistirip birakmak degil. Bundan sonraki süreçte sürdürülebilirlik kisminda da bu kartlarin hem önemini anlatacagiz hem de egitim verip proje gelistirecegiz. Ipek Yolu markasiyla gelistirmemizin bölge ve Elazig için anlamli oldugunu düsünüyoruz. Türkiye’de Ankara, Istanbul ve Kocaeli gibi büyük sehirlerde üretiliyor. Bizim amacimiz, herhangi bir sehirle yarismak degil, batidaki teknolojilerin doguda da gelistirilebildigini, Anadolu’dan böyle teknolojilerin çikabildigini göstermek istedik” seklinde konustu.

Ipek Yolu Gençlik Merkezi, son olarak düzenlenen TEKNOFEST’te roket kategorisinde Türkiye ikinciligi ve ‘En Iyi Takim Ruhu’ gibi ödüller alarak önemli bir basari elde etti. Ayrica, ürettikleri üç cihazla yarismaya katilan merkez, gelistirdikleri devre kartlari sayesinde 44 bin 912 takim arasinda ikinci oldu.
Kaynak: İHA